SPORTURI  »  TENIS  »  SERIAL

Bjorn Borg, o enigmă cu multe trofee. „Nu era deloc făcut din gheață!”

Bjorn Borg pe zgura de la Paris FOTO Guliver/GettyImages
Bjorn Borg pe zgura de la Paris FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat sambata, 30 mai 2020 12:22 / Actualizat sambata, 18 septembrie 2021 15:09

Bjorn Borg a revoluționat tenisul mondial, reușind să câștige de șase ori turneul de la Paris și să se retragă la doar 26 de ani

Marțian, robot, om de gheață, rock star, legendă. Sunt câteva dintre caracterizările care i-au fost făcute lui Bjorn Borg de-a lungul timpului. Jocul și personalitatea afișate au fascinat, iar misterul care-l învăluie atrage și acum. 

Din povestea suedezului născut în 1956 la Södertälje nu poate lipsi istoria sa de iubire cu zgura pariziană, unde a triumfat de șase ori din opt participări, deși mult mai mulți îl plasează pe iarba de la Wimbledon, competiția pe care a câștigat-o în cinci ocazii consecutive. 

„Nu cred că este recunoscut ca un jucător atât de mare precum a fost. Nu e atât de ușor să câștigi șase trofee la Roland Garros și cinci la Wimbledon. E dificil să schimbi suprafețele, să te adaptezi atât de repede, iar acesta este un argument pentru ca el fie considerat unul dintre cei mai mari jucători ai acestui sport”, spunea regretatul jurnalist Bud Collins, care  a fost martor la gloria lui Borg. 

Deci cine a fost marele Bjorn Borg?!

Suedezul  a făcut primii pași la un turneu de Mare Șlem pe zgura pariziană în 1973, la doar 17 ani, și a fost învins în optimi de finală de italianul Adriano Panatta, singurul jucător care a fost capabil să-i pună probleme lui Borg la Paris. Panatta a mai trecut de suedez și în 1976, de data aceasta în „sferturi”. 

Primul trofeu de Mare Șlem din carieră a venit pentru Bjorn Borg în 1974, la 18 ani, învingându-l în finală pe spaniolul Manuel Orantes, revenind de la 0-2 la seturi. „Am avut noroc să evoluez contra unor mari jucători, însă cel mai mult m-a impresionat Borg. El a fost cel care a introdus mai mult aspectul fizic și mental în tenis, juca cinci seturi într-un ritm incredibil, a schimbat fața acestui sport”, a spus Orantes în 2019 pentru Mundo Deportivo. 

Fosta soție, dezvăluiri horror despre marele Björn Borg: „Ieșea în drum să ceară oricui cocaină. Dădea bani pe drogul violatorului”

Caracterizări de la români despre Bjorn Borg

Bjorn Borg, o enigmă cu multe trofee. „Nu era deloc făcut din gheață!”

În 1974, Borg și-a apărat trofeul în fața lui Guillermo Vilas într-o finală pe care a câștigat-o în trei seturi. În 1973 și 1974 la Roland Garros în primele două runde se juca după sistemul „cel mai bun din trei seturi”, apoi se trecea la „cel mai bun din cinci seturi”.  

Borg deja atrăgea spectatori, iar felul său de a juca și de a-și stăpâni emoțiile i-a atras multe porecle. În 1976, la Wimbledon, după finala pierdută în fața suedezului, Ilie Năstase spunea: „Ar trebui mutat pe altă planetă. Noi jucăm tenis, el joacă altceva”. Tot românul a fost cel care i-a spus „Marțianul” pentru că ”atunci când venea în vestiar după un meci nu știai dacă a pierdut sau nu. Venea, se dezbrăca, își strângea la dungă echipamentul și fugea la duș”. 

Mariana Simionescu, prima soție a suedezului, are însă altă variantă. „Bjorn era foarte dulce. Totul era drăguț la el pentru că era foarte timid, dar eu știam cum să-i aduc emoțiile la suprafață. Era placid și foarte calm cu excepția momentelor în care pierdea meciuri, atunci nu mai vorbea trei zile. Nu suporta să fie învins”, a spus ea în urmă cu câțiva ani. Cei doi au fost căsătoriți între 1980 și 1984, suedezul ajungând în fața altarului în alte două ocazii, cu italianca Loredana Berte, 1989-1993, și cu suedeza Patricia Östfeld în 2002, cea care îi este alături și în prezent. 

„Adversarii mei nu știau ce ce simțeam sau credeam cu adevărat, dacă plângeam sau râdeam, dacă eram fericit sau dezamăgit pentru că țineam totul pentru mine. Asta nu însemna că nu aveam sentimente, că nu fierbeam în interior, ci doar că nu lăsăm să se vadă ”-Bjorn Borg

Eram îngrozitor, înjuram, aruncam cu racheta și trișam”

Despre firea lui Borg a vorbit și unul dintre antrenorii săi, Lennart Bergelin. „Cea mai mare victorie a lui Borg nu a fost felul în care  reușit să-și perfecționeze loviturile de pe fundul terenului, ci schimbarea prin care  trecut cu o teribilă determinare pentru a-și îmblânzi spiritul său pasional”, a spus el pentru The Guardian. În anii de început, Borg era o bombă de emoții, fiind chiar suspendat timp de șase luni de federația suedeză. 

„Eram îngrozitor, înjuram, aruncam cu racheta și trișam”, și-a amintit Borg. Din acel moment a început transformarea lui. Una pe care parizienii au văzut-o în toată splendoarea și contestată într-un mod amuzant de italianul Panatta: „Nu era deloc făcut din gheață. Putea să bea două sticle de votcă pe nerăsuflate, să nu doarmă toată noaptea și apoi să joace ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat”. 

Borg: „Am început o revoluție în tenis”

După doi ani de pauză, Borg a redevenit campion la Roland Garros, tot după o finală contra lui Guillermo Vilas. A fost o serie de patru triumfuri pe care doar Rafael Nadal a mai reușit-o. În 1979 a trecut de Víctor Pecci, apoi în 1980 de prietenul său Vitas Gerulaitis, iar în 1981, după o finală de poveste pe Ivan Lendl. 

Bjorn Borg, o enigmă cu multe trofee. „Nu era deloc făcut din gheață!”
Bjorn Bjorg cu trofeul de la Roland Garros în 1981 FOTO Guliver/GettyImages

Ce a propus Borg în anii săi de glorie era o revoluție. Tenisul său se baza pe loviturile din spatele terenului și pe disciplina sa fizică, puțini îi rezistau pe zgură timp de cinci seturi. 

Adriano Panatta chiar l-a acuzat că a distrus tenisul. „Mă bucur că am început ceva nou în acest sport, cum ar fi părul lung și bentița”, a spus Borg râzând. Apoi a revenit serios: „Jucam diferit, cu mult topspin, reverul cu două mâini, nu mulți făceau acest lucru atunci când evoluam eu. Am început o revoluție în tenis. Mulți au adoptat acest stil și sunt mândru de acest lucru”. 

Nimeni nu avea să știe că titlul din 1981 de la Roland Garros avea să fie ultimul de Mare Șlem din cariera lui Borg, care a decis să se retragă la numai 26 de ani, invocând lipsa de motivație, dar și faptul că organizatorii de la Wimbledon și Roland Garros nu l-au primit pe tablourile lor în 1982, suedezul dorindu-și un program mai lejer, în timp ce regula impunea să joace cel puțin zece turnee pe an. 

În 1983, el și-a anunțat retragerea, și deși a mai încercat o revenire între 1991 și 1993, performanțele lui Borg sunt cele din anii '70-'80. 

Bjorn Borg, o enigmă cu multe trofee. „Nu era deloc făcut din gheață!”
John McEnroe, stânga, și marele rival Bjorn Borg

Finalele lui Bjorn Borg la Paris 

AnAdversarScor
1974Manuel Orantes2–6, 6–7(4), 6–0, 6–1, 6–1
1975Guillermo Vilas 6-2, 6-3, 6-4
1978Guillermo Vilas 6-1, 6-1, 6-3
1979Víctor Pecci6–3, 6–1, 6–7(6–8), 6–4
1980Vitas Gerulaitis 6-4, 6-1, 6-2
1981Ivan Lendl6–1, 4–6, 6–2, 3–6, 6–1

Rivalul dorit de Nadal și Federer

Bjorn Borg, o enigmă cu multe trofee. „Nu era deloc făcut din gheață!”

Viața de dincolo de teren a fost și este o enigmă, cu multe episoade dubioase, în care au apărut droguri, alcool, infidelități și faliment, însă felul în care a marcat tenisul va rămâne drept referință. Întrebați în momente diferite cu cine din trecut ar dori se dueleze, Rafael Nadal și Roger Federer au rostit același nume: Bjorn Borg. „Am auzit multe povești despre reflexele lui și ar fi o adevărată provocare”, a spus spaniolul care are 12 trofee la Paris. „A făcut enorm de multe pentru acest sport. E una dintre legendele sportului nostru, mi-aș dori un meci de cinci seturi pe iarba de la Wimbledon”, a subliniat elvețianul cu 8 trofee la Londra pentru CNN. 

Departe de tinerețea agitată, Borg, 63 de ani, e alături de fiul său Leo, care încearcă să-și construiască o carieră în tenis. „Am un rever cu două mâini la fel ca tatăl meu, dar vreau să-mi găsesc stilul meu. În ziua de azi toată lumea lovește mult mai tare. Nu am văzut prea multe meciuri de-ale lui, vreau să-mi construiesc drumul meu”, a spus tânărul în vârstă de 16 ani. Iar Bjorn Borg se poate bucura acum de tenis, fără presiune și cu emoțiile la vedere. 

3,6 milioanede dolari a câștigat Bjorn Borg în toată cariera sa din premii

”Era ceva inexplicabil la el, nu știu cum să explic. Unii au numit-o aură, parcă se îmbrăca într-un costum de super erou când intra pe teren. Mi-am propus să fiu la fel cu el, dar la un moment dat mi-am dat seama că e o pierdere de timp. Am simțit că e mai sănătos să arăți ce simți, nu să țin în tine emoțiile”- John McEnroe

”Bjorn ar fi putut să câștige și la US Open, unde a jucat patru finale,a r fi putut să facă Marele Șlem, însă în momentul în care a decis să plece provocarea istorică nu însemna nimic pentru el. Era mai amre decât acest joc de tenis. Era ca Elvis sau Liz Taylor, o vedetă imensă”-Arthur Ashe

Jucători cu trofee multiple la Roland Garros în Era Open

JucătorNumăr trofeePerioadă
Rafael Nadal      122005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2018, 2019
Bjorn Borg61974, 1975, 1978, 1979, 1980, 1981
Mats Wilander  31982, 1985, 1988
Ivan Lendl31984, 1986, 1987
Gustavo Kuerten31997, 2000, 2001
Jan Kodes21970, 1971
Jim Courier21991, 1992
Sergi Bruguera21993, 1994

Citește și celelalte povești de la Roland Garros: 

Roland Garros se joacă pe GSP.ro » Triumfurile cel mai puțin pronosticate din istorie la Paris

Roland Garros se joacă pe GSP.ro » Amintirile lui Victor Hănescu, în sferturi la 24 de ani: „De la meci la meci, mă simțeam din ce în ce mai bine”

Roland Garros se joacă pe GSP.ro » Timp de două săptămâni, oferim istorii și întâmplări interesante de pe zgura pariziană. Astăzi, cinci momente de excepție cu Ilie Năstase, campionul din 1973

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”
Superliga
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (1)
adi_stelistul
adi_stelistul  •  30 Mai 2020, 13:58

In mod normal suedezul ar fi batut toate recordurile tenisului. Doar ca s-a oprit la 25 de ani (unii inca se mai cauta la varsta aceea) si n-a jucat la Melbourne decat o singura data la inceputul carierei. In conditiile acestea a castigat 11 trofee majore si a pierdut 5 finale. Nu e greu de imaginat ce-ar fi fost daca juca in Australia si ar fi dus cariera inca vreo 10 ani (nu ar fi fost vreo exceptie nici atunci - Connors juca semifinala GS la 39 de ani). Cred ca pur si simplu s-a plictisit de tenis.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close