Articol de Roxana Fleşeru - Publicat vineri, 08 iunie 2018 16:45
Simona Halep joacă sâmbătă, de la ora 16:00, liveTEXT pe GSP.ro și în direct la PRO TV și Eurosport, cea de-a patra finală de Mare Șlem a carierei. De data această o întâlnește pe Sloane Stephens, după ce în trecut s-a înclinat în fața Mariei Șarapova, Jelenei Ostapenko, la Paris, și a lui Caroline Wozniacki, la Melbourne.
Simona Halep nu a primit nimic gratis în carieră. Pentru fiecare realizare a trebuit să muncească, să depășească dezamăgiri și să creadă în jocul său. Sâmbătă, va evolua în a patra finală de Mare Șlem la patru ani distanță de la prima sa ispravă.
Din iunie 2014, când Maria Șarapova o învingea pe zgura de la Paris cu 6-4, 6-7 (5), 6-4, multe lucruri s-au schimbat în jocul și atitudinea jucătoarei din România.
"Darren Cahill i-a inoculat o mentalitate și un tenis de ofensivă. Cu el și-a regăsit balansul din juniorat și a progresat enorm pe toate planurile. A muncit mult pentru serviciu și pentru jocul cu ritm, e mai mult în teren, joacă mult mai aproape de linia de fund. E o mare diferență între Simona care a jucat cu Șarapova din 2014 și cea de acum", a explicat Virginia Ruzici pentru L'Equipe.
2017, o parte tristă, o parte veselă
Printre evenimentele acestor patru ani s-au derulat alte două finale pierdute de Mare Șlem. Prima tot pe zgura de la Paris, anul trecut în fața Jelenei Ostapenko pe care a condus-o cu 6-4, 3-0. A pierdut însă cu 6-4, 4-6, 3-6. Un meci care a făcut-o să plângă și să nu doarmă multe nopți după. Însă cu timpul a acceptat și a ajuns la concluzia că poate nu a fost pregătită să câștige un trofeu de Mare Șlem.
Imediat a venit lupta pentru numărul unu mondial. La fel, Simona nu a urcat acolo de la prima șansă ivită. A trebuit să treacă peste dezamăgirea de la Wimbledon, când în sfertul cu Johanna Konta a fost la două mingi. Apoi au mai trecut câteva ocazii pe lângă, iar când nici măcar ea nu se mai gândea a sosit turneul de la Beijing și luna octombrie, când după o victorie la Jelena Ostapenko, a devenit lider mondial.
Pozitivă și concentrată
Din această postură a pornit la Australian Open 2018. Un turneu care i-a testat limitele fizice, dar și psihice. Unul care s-a încheiat din nou cu o finală pierdută. Simona a fost nevoită din nou să o ai de la capăt, să transforme înfrângerea în fața lui Caroline Wozniacki într-o sursă de motivație.
Chiar dacă a avut unele probleme cu accidentările, românca s-a întors la antrenamente și a muncit și mai mult. Iar rezultatul a venit la patru luni distanță. Un nou meci cu trofeul la un vârf de deget.
"Calificarea într-o finală de Mare Șlem e mereu un moment special pentru că aceste competiții sunt cele mai importante. Sunt fericită. Simt că tot ce am făcut de la Melbourne încoace a dat rezultate și de aceea sunt aici", a spus Simona, acum, la Paris.
Ea a încercat în tot acest turneu abordarea pozitivă a lui. A vrut să îndepărteze cât mai repede gândurile că are în spate trei finale pierdute, considerându-le o experiență pe care o poate folosi.
"Nu o să mă gândesc la importanța meciului, e o oportunitate mare. Am pierdut trei finale până acum și nimeni nu a murit", a spus zâmbind românca la conferința de presă de după victoria din semifinale. La fiecare dintre cele șase discuții pe care le-a avut cu presa la Paris, după fiecare victorie, a părut concentrată, fără să se lase purtată prea mult de valul de entuziasm. Simona are o misiune la Paris.
De partea cealaltă a fileului va fi Sloane Stephens, care e deja campioană într-un turneu de Mare Șlem. Americanca s-a impus la US Open 2017, prima finală din carieră. Azi, va fi o confruntare între numărul unu mondial și numărul zece. "Simt că am muncit bine că am făcut ceea ce a trebuit, sunt la un nivel ridicat și mă bucur că sunt și sănătoasă, nu am niciun fel de problemă. Vom vedea ce se va întâmpla, e bine să fiu din nou într-o finală de Mare Șlem, este chiar nemaipomenit", a spus românca.
"40 de ani e deja prea mult"
Ziarul L'Equipe, care până la întâlnirea din semifinale a ignorat-o complet, scrie în ediția de joi că dacă Simona va câștiga trofeul, în România ziua de 9 iunie va fi declarată sărbătoare națională. Parisul a mai avut o singură campioană româncă. Pe Virgnia Ruzici, în 1978.
"O așteptare de 40 de ani e deja prea mult. Cred că a venit rândul Simonei. De ce? Pentru că a produs un tenis de o calitatea înaltă, are maturitatea necesară, a trecut prin multe experiențe pentru ajunge pe primul loc mondial, iar apoi a trecut la o altă dimensiune", a spus managerul liderului mondial.
A venit momentul ca tenisul să o răsplătească din nou pe fetița cu ochi verzi-albaștri, care în urmă cu zece ani strângea în brațe trofeul juniorilor, și visa ca într-o zi să triumfe pe scena cea mare de zgură.
Doar Simona și Serena
În ultimii zece ani doar două jucătoare au reușit să joace trei finale pe zgura de la Paris. Ele sunt Serena Williams și Simona Halep. Americanca a fost prezentă în ultimele acte în 2013, 2015 și 2016, câștigându-le pe primele două și pierzând-o pe cea din urmă. Simona Halep a fost prezentă în ultimul act în 2014, 2017 și acum.
Când vine vorba despre finale consecutive, în ultimii zece ani la Roland Garros, această performanță a fost reușită de Dinara Safina în 2008 și 2009, învinsă în ambele, de Francesca Schiavone în 2010 și 2011, victorioasă în prima, învinsă în cea de-a doua, de Serena Williams în 2015 și 2016, și de Simona Halep în 2017 și 2018.
"Faptul că doar eu și Serena am ajuns de trei ori în finală la Paris în ultimii zece ani spune că sunt destul de constantă pe zgură. Îmi place acest turneu, așa cum o spun mereu, am încredere, aici ating cel mai bun nivel al meu. Am amintiri plăcute și de la juniori și de la prima mea finală de Grand Slam. Sunt mai multe lucruri care mă fac să mă simt bine aici pe teren"
"Simt aceeași plăcere de a juca, aceeași fericire ca în urmă cu un an. E un moment special și faptul că am reușit două finale consecutive la acest turneu înseamnă mult pentru mine. E turneul meu favorit, mă simt ca acasă"
"O să mă gândesc că e un meci normal, nu contează rezultatul, trebuie să intru pe teren și să joc cel mai bun tenis al meu. Să lupt pentru fiecare minge și la final vom vedea cine va câștiga"
"Sloane e jucătoare tare, e puternică, dar sunt pregătită, am jucat de câteva ori împotriva ei. Știu ce tactică să abordez, dar e zgură și o finală de Mare Șlem, așa că va fi diferit"
"Nu simt niciun fel de presiune, e o provocare pentru mine și o șansă mare să câștig turneul viselor mele. Vom vedea ce se va întâmpla, dar îmi doresc să zâmbesc mult pe teren"
Simona Halep
Finalele Simonei Halep în turneele de Mare Șlem
An Turneu Adversar Scor
2014 Roland Garros Maria Șarapova 4-6, 7-6 (5), 4-6
2017 Roland Garros Jelena Ostapenko 6-4, 4-6, 3-6
2018 Australian Open Caroline Wozniacki 6-7(2), 6-3, 4-6
2018 Roland Garros Sloane Stephens ?
9 participăripe tabloul principal de la Roland Garros a adunat Simona Halep, în trei rânduri ea parcurgând drumul până în finală
2010
este anul în care a debutat Simona Halep la Roland Garros pe tabloul principal, venind din calificări și pierzând în primul tur la Samantha Stosur
5 jucătoare
au reușit să se impună până acum atât în turneul junioarelor, cât și în cel al senioarelor, Durr, Jausovec, Mandlikova, Capriati și Henin
34 de victorii
a adunat Simona Halep în acest sezon, fiind pe primul loc în această ierarhie, depâșind-o pe Petra Kvitova, care este la borna 32
23 de succese
a adunat Simona Halep în cele nouă participări pe tabloul principal de la Paris
Vezi și:
- Martina Navratilova e categorică înainte de finala de la Roland Garros: "Așa trebuie să joace Halep! E lecția pe care a învățat-o anul trecut"
- Programul celor două televiziuni care transmit marea finală de la Roland Garros! Decizie de ultimă oră luată de Eurosport
- Fostul antrenor al Simonei Halep, declarații la superlativ: "N-a jucat niciodată cum a făcut-o cu Muguruza. E momentul să câștige un Grand Slam!"
- Noi sfaturi prețioase ale lui Darren Cahill pentru Halep: "Asta trebuie să facă Simona indiferent pe cine înfruntă"
- Fabulos! Ce făcea Darren Cahill în noaptea meciului Halep - Muguruza: "Am stat până la 03:00"
- Ilie Năstase taxează o declarație a lui Stephens: "Înseamnă că îi e frică"
- Simona Halep rămâne regină în clasament + urcare spectaculoasă pentru Sloane Stephens » Cum va arăta clasamentul începând de luni
- Pe cine văd casele de pariuri favorită în marea finală de la Roland Garros + comparație față de meciul cu Ostapenko
- Adversara Simonei Halep din finală a incendiat internetul! Shooting obraznic pentru Sports Ilustrated