Articol de Roxana Fleşeru - Publicat miercuri, 25 martie 2020 17:56
Andrea Petkovic (32 de ani, 87 WTA) încearcă într-un mod creativ să-i determine pe oameni să citească în această perioadă în care aproape toată Europa e izolată în case din cauza pandemiei de COVID-19.
Germanca în vârstă de 32 de ani este una dintre cele mai inteligente fete din circuit, iar preocupările sale de dincolo de terenul de tenis sunt diverse. Printre ele se numără și cititul. Andrea Petkovic a fondat pe Instagram un club de carte, contul numindu-se „Racquet Book Club”.
Cum funcționează el? Jucătoarea de tenis a început cu recomandarea a patru cărți din diferite domenii, unele care i-au plăcut și au inspirat-o în toată istoria sa de cititor. „Vi le voi prezenta pe fiecare în parte, apoi vom decide care este favorita și de cât este nevoie pentru a o parcurge, o lună, două. Să înceapă această petrecere” este mesajul ei în prima postare de pe Instagram.
De la tristețe la tenis
Petkovic a început cu prezentarea unei non-ficțiuni scrise de Helen MacDonald „H is for Hawk”.
„Este o carte minunată, pe alocuri tristă. Despre experiența lui Helen MacDonald, care și-a pierdut tatăl în urma unui atac de cord și în perioada de doliu și-a cumpărat un șoim. Personajul principal știe cum să dreseze animale, însă șoimii sunt foarte mofturoși și veți găsi redate toate momentele prin care trece, plus unele descrieri extraordinare ale peisajelor din Anglia”, a spus Andrea.
„Lincoln între vieți” de George Saunders este recomandarea pentru cartea de ficțiune. „Saunders este în momentul de față autorul meu preferat, mereu se schimbă. Este una dintre cele mai frumoase cărți pe care le-am citit în viața mea. Este vorba despre fiul lui Abraham Lincoln, care a murit, dar încă nu a ajuns la ultima etapă a morții și este în Bardo, care în budism reprezintă bucata dintre viață și moarte. Acolo se întâlnește cu tot felul de fantome care nu sunt împăcate cu viața pe care au dus-o și încearcă să facă asta, iar când reușesc pot trece în etapa următoare. Iar fiul îl vede mereu pe tatăl său, acest lucru împiedicându-l să treacă pe lumea cealaltă. E un limbaj poetic minunat”.
Favorita lui Petkovic în materie de cărți despre sport este cea a lui David Foster Wallace, „String Theory”. „Este o colecție de eseuri scrise de el despre tenis, o abordare pe care nu o mai întâlnisem atunci când se scria despre acest sport, e foarte filosofică, vede tenisul așa cum îl văd și eu. E ceva mai mult decât un sport, este despre valori, despre matematică, geometrie și toate sunt în această carte. E uneori amuzantă, uneori tristă și adună tot ce am trăit eu pe un teren de tenis. O citesc o dată pe an pentru a-mi îmbunătăți scrisul despre tenis, dar și pentru a-mi înțelege sportul mai bine”.
Pasiunea pentru un personaj rusesc
Alegerea clasică este „Crimă și pedeapsă” a lui Feodor Dostoievski. „Mi-aș fi dorit să o citesc în rusă. Raskolnikov este un student care comite o crimă și apoi se pedepsește în camera sa. A fost prima mea pasiune pentru un personaj literar. Așa am ajuns să citesc cât mai multe cărți, am făcut o pasiune pentru personajul principal al lui Dostoievski. Poate am și avut prieteni pe acest tipar, dar acea perioadă este în urmă”.
Urmăritorii săi, care sunt aproape 4.000, au ales să citească cartea lui David Foster Wallace. Andrea își continuă activitatea pe Instagram, așa că dacă vreți să măriți clubul, tot ce trebuie să faceți este să dați un follow.
Petkovic, fostă jucătoare de top 10
Andrea Petkovic are părinți din fosta Iugoslavie, care pe când aceasta avea șase luni s-au mutat în Germania, țară pentru care joacă. Are în palmares șase trofee WTA, în turneele de Mare Șlem a ajuns cel mai sus până în semifinale, la Roland Garros, în 2014, când a fost învinsă de Simona Halep, iar cel mai bun loc ocupat în carieră a fost 9, în 2011. Andrea a debutat deja în reviste și publicații cu materiale despre tenis și intenționează să scrie o carte.
Unde se găsesc cărțile recomandate de Petkovic
- "H is for Hawk" de Helen MacDonald nu a fost tradusă în română, dar poate fi cumpărată în varianta în engleză și costă 54 de lei -
- "Lincoln între vieți" de George Saunders - editura Humanitas, variantă pe hârtie 39 de lei, ebook 23,91 -
- "String Theory" de David Foster Wallace nu a fost tradusă în română și o puteți găsi pe diverse site-uri din România la 84 de lei
- "Crimă și pedeapsă" de Feodor Dostoievski, fiind un clasic, a fost tipărită de mai multe edituri din România, prețul variază între 17 și 25 de lei
Citește și alte știri din tenis:
Roger Federer se implică în criza coronavirus: donație de un milion de franci elvețieni
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat