SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

Cronica sentimentală a victoriei uriaşe de la Australian Open » Războinică. Învingătoare. Simona

Articol de - Publicat marti, 21 ianuarie 2014 00:00 / Actualizat marti, 21 ianuarie 2014 10:22

Românca a învins-o în optimile de finală pe Jelena Jankovici cu 6-4, 2-6, 6-0 după un meci în care a luptat incredibil, dominându-şi adversara într-un mod dezarmant în ultimul set


După o asemenea victorie, după o demonstraţie de talent şi forţă psihică, după cea mai bună performanţă a Simonei Halep în turneele de Grand Slam, după un meci în care săream de bucurie prin casă pe întuneric, singur în faţa televizorului dat pe mute ca să nu-mi trezesc fetiţa şi soţia, eu încep cu criticile? :) Da. Îmi asum acest risc.
Cele patru duble greşeli, de fiecare dată spre sfîrşit de game, la minge de break sau la 30-30, cînd orice eroare putea fi decisivă, au costat-o servicii pierdute în primele două seturi şi nervi inutili. Fără acele double faults, vom avea în curînd o jucătoare de Top 5, nu de Top 10, ca acum.

Asta nu mi-a plăcut. Ce mi-a plăcut?
Forehand-urile în cross. Fantastice. Excelent calibrate, atacurile sale ce au tăiat terenul în două au devastat-o pe Jankovici, i-au sugerat sîrboaicei, fost lider mondial în august 2008, că nu avea nici o şansă ieri. La fel, reverul cu două mîini în lung de linie i-a dat încredere, dezarmîndu-şi rivala.

Jocul variat la schimburile lungi. De mare efect. Minge în stînga, minge în dreapta, minge moale urmată de accelerare, modificări de ritm şi direcţie care au sufocat-o pe Jankovici, au epuizat-o. A alergat Jelena dintr-o parte în alta pînă cînd, după jumătatea setului trei, dezolată, a renunţat. Şi la joc, şi să se mai certe cu fratele-antrenorul din tribună.

Apariţiile la fileu. Rare, dar atît de importante şi atît de bine jucate. Patru încercări, toate cu succes. Procentaj sută la sută.

Acel prim game din decisiv. Nu trebuie uitat. Timp de 18 minute – par o eternitate la şase fără ceva dimineaţa - pe serviciul adversarei şi imediat după un 2-6 în setul doi care ar fi putut s-o demoralizeze, Simona a revenit în joc propulsată de calităţile ei esenţiale. Inteligenţă, talent, ambiţie. A ştiut că nu poate rata breakul. Şi, după patru avantaje şi cinci deuce-uri, l-a obţinut. A fost clipa eliberării.

Peste toate, m-a impresionat cum a bătut-o psihic pe Jankovici. În pauze, de fiecare dată cînd trecea pe lîngă fata din Belgrad în dreptul fileului, emana forţă, siguranţă, încredere, energie. Chiar şi după game-uri pierdute. Călca apăsat, era mîndră, o sfida pe sîrboaică, o domina mental. Semăna cu Arantxa Sanchez, micuţa bombă atomică a anilor ’90. Care cîştiga mai ales datorită caracterului său puternic. Războinic. Învingător.

"Vreau să mă concentrez în acest moment doar pe tenis pentru că el nu te aşteaptă. Trebuie să lupţi şi să profiţi de fiecare oportunitate pe care el ţi-o oferă"
Simona Halep

"Nu ştiu de unde am atîta încredere, aşa sînt eu. Îmi place să lupt pentru fiecare minge şi nu renunţ niciodată"
Simona Halep

238.000 de dolari va primi Simona Halep pentru calificarea în sferturile de finală la Australian Open

Simona Halep despre
...meciul cu Jankovici: "Sînt foarte bucuroasă pentru că am cîştigat. În setul al treilea am jucat cel mai bun tenis al meu. A fost un meci greu, dar acum vreau să mă concentrez pe ce urmează şi să joc cît mai bine în sferturi de finală"

...revenirea în setul al treilea: "Jelena a jucat foarte bine în setul al doilea, cînd eu m-am simţit foarte obosită, fără energie. Nu ştiu de ce. Cînd am fost singură la vestiare în pauza dintre seturi mi-am spus că nu am nimic de pierdut. Că e şansa mea de a-mi îndeplini visul şi trebuie să lupt pentru fiecare punct ca să mi-l împlinesc"

...intrarea în Top 10: "Nu am stat să calculez, mă bucur să aud că aş putea intra în Top 10, dar eu mă concentrez acum pe următorul meci. Nu-mi pasă de clasament acum"

...antrenor: "Acum nu am unul, dar după acest turneu o să-mi iau. Am vrut să-mi găsesc calea singură, la fel cum am făcut în 2013"

...echipa sa: "Nu sînt singură aici, îi am lîngă mine pe preparatorul fizic Teo Cercel şi pe sparring-ul meu, Radu Popescu"

...cîştigarea trofeului: "Nu pot să compar turneele pe care le-am cîştigat anul trecut cu unul de Grand Slam. În minte îmi spun că încă nu sînt pregătită pentru aşa ceva, dar nu vreau să mă gîndesc acum la asta, trebuie să mă concentrez pe fiecare punct şi să văd cît de departe pot ajunge"

"Am pregătit singură meciul cu Jankovici. Ştiam că împotriva ei trebuie să alerg mult ca să cîştig. Dă multe mingi înapoi şi loveşte foarte puternic"
Simona Halep

43 de greşeli neforţate a făcut Jelena Jankovici în meciul de ieri, faţă de 28 ale româncei

22 de lovituri cîştigătoare a reuşit Simona Halep în meciul cu Jankovici, care a reuşit 23 de astfel de lovituri

"O să fie un meci greu"

Simona Halep o va întîlni în sferturile de finală în noaptea de marţi spre miercuri pe Dominika Cibulkova, a 24-a jucătoare a lumii. Slovaca în vîrstă de 24 de ani a învins-o ieri în optimi de finală pe Maria Şarapova. Dominika e pentru prima oară în "sferturi" la Australian Open, dar nu e cea mai bună performanţă pentru ea în astfel de turnee. A mai fost în această fază în întrecerile de Grand Slam la US Open în 2010, la Wimbledon în 2011 şi Roland Garros 2009 şi 2011. În 2009 ea a ajuns pînă în semifinale la French Open. Românca şi slovaca s-au intersectat în turnee de trei ori, cu Dominika impunîndu-se în prima ţin în ultima întîlnire disputată, una fiind pe iarbă şi celaltă pe hard. Singura victorie a româncei a venit pe zgură, în 2012, la Bruxelles. "O să fie un meci greu. Se mişcă foarte bine, dă înapoi aproape toate mingile. Trebuie să fiu din nou pregătită să alerg mult şi să mă apăr excelent pentru că ea loveşte foarte tare"

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Discurs în română și în rusă în vestiar, cu țipete, după punctul istoric reușit în Conference League: „Aveți viitor!”
Conference League
Discurs în română și în rusă în vestiar, cu țipete, după punctul istoric reușit în Conference League: „Aveți viitor!”
Noul clasament FIFA: România, pe cea mai bună poziție din ultimii ani + Kosovo, salt istoric
Nationala
Noul clasament FIFA: România, pe cea mai bună poziție din ultimii ani + Kosovo, salt istoric
CTP a dat verdictul în scandalul de dopaj cu Iga Swiatek
Tenis
CTP a dat verdictul în scandalul de dopaj cu Iga Swiatek

Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”

Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute pe internet: „V-a cerut voie?” » „Regele” a reacționat imediat


Comentarii (33)
speedy73
speedy73  •  21 Ianuarie 2014, 14:15
Postat de alexflorescu pe 21 Ianuarie 2014, 12:48

se zice fratele-antrenor. la fel cum este antrenorul-jucator. se articuleaza doar primul substantiv. al doilea substantiv este subordonat primului si nu se articuleaza. e greu cu gramatica

cred ca este interpretabil. pot veni cu un contraexemplu. prim-ministru nu se articuleaza primul-ministru (ca doar nu exista si un al doilea, al treilea, al n-lea) - desi i-am auzit pe multi - ci prim-minsitrul. asta pt ca avem de-a face cu un cuvant compus. cuvantul propus de autor aici este inexistent, e compus printr-o alaturare fortata a termenilor. in concluzie, nu cred ca se supune vreunei reguli gramaticale. este o inventie draguta si atat :)

joaquin
joaquin  •  21 Ianuarie 2014, 13:59
Postat de alexflorescu pe 21 Ianuarie 2014, 13:32

:)))) joachin esti lemn mai bine taci! ca scriu cu litera mica nu are legatura cu gramatica. se cheama ortografie! n ai tu nicio treaba...

Ia uite bă , am ajuns să-mi pierd vremea cu toți zevzecii !

alexflorescu
alexflorescu  •  21 Ianuarie 2014, 13:32
Postat de joaquin pe 21 Ianuarie 2014, 13:27

Tu vorbești bă de gramatică , tu care începi frazele cu literă mică ?? Vai de căpățâna ta de sărac !

:)))) joachin esti lemn mai bine taci! ca scriu cu litera mica nu are legatura cu gramatica. se cheama ortografie! n ai tu nicio treaba...

Vezi toate comentariile (33)
Comentează
Close