Articol de Luminița Paul - Publicat luni, 19 august 2019 15:51
Daniil Medvedev, noul număr 5 mondial și învingător la Cincinnati, nu e un jucător liniar. Inventează, improvizează și are succes.
Trei săptămâni formidabile. Epuizante, dar încheiate cu un trofeu în brațe, acea creație distinctă din ceramică Rookwood montată pe un soclu de nuc cu care sunt răsplătiți campionii din turneul Masters 1000 de la Cincinnati.
O premieră absolută pentru rusul în vârstă de 23 de ani, care ia cu asalt ierarhiile și adversarii, impunându-și jocul cu o naturalețe reconfortantă. Trei săptămâni și tot atâtea finale disputate de Daniil Medvedev. Le-a pierdut pe cele de la Washington – la Nick Kyrgios și Montreal – în fața lui Rafael Nadal, dar s-a impus la Cincinnati, 7-6 (3), 6-4 cu David Goffin. După ce îl eliminase în semifinale pe numărul unu mondial, Novak Djokovici.
Zero forță pentru a sărbători
„În Rusia spunem «cine nu riscă nu bea șampanie». Așa că eu o să beau șampanie", le spunea Daniil după finală ziariștilor prezenți la Cincinnati.
„Dacă m-ați fi întrebat înaintea turneului cum aș sărbători, probabil că aș fi spus că voi cădea pe teren, voi începe să strig și să țopăi și apoi îmi voi ridica brațele”, a continuat.
În realitate, nu a făcut aproape nimic. Ca și cum nu ar fi câștigat cel mai important trofeu al carierei. "Sincer, am fost atât de istovit pe toată durata meciului... De la 5-3 am început să simt crampe peste tot. Am încercat să nu arăt. Când am reușit ultimul punct, primul gând a fost: "Wow, s-a terminat". Aveam zero forță pentru a mai face ceva".
De fapt, nu e ceva atât de neobișnuit pentru Medvedev să fie reținut cu celebrarea succesului. Anul trecut, în ianuarie, când cucerea primul său titlu ATP la Sydney, învingându-l în finală pe favoritul local Alex de Minaur, a rămas la fel de sobru.
„Este emoția cea mai puternică pe care am simțit-o pe care, în același timp, am arătat-o cel mai puțin. De aceea nu m-am aruncat pe jos sau altceva de genul acesta. Singurul meu obiectiv era să cuceresc trofeul”, spunea atunci Daniil, care venea după un sezon anterior în care suferise de mononucleoză.
Începând cu 6 august 2019, a disputat 18 meciuri în 20 de zile, pierzând doar două. Oboseala s-a adunat. „Am nevoie doar să stau în pat și să mă uit la seriale 24 de ore pe zi. Sper să ajung odihnit la US Open”, i-a spus el lui Brad Gilbert, care l-a intervievat pe teren imediat după meci. Un răspuns tipic pentru Medvedev. Rusul nu se teme să-și dezvăluie pasiunile, slăbiciunile, ciudățeniile, chiar dependențele.
5 titluri ATPare Daniil Medvedev în palmares, 3 cucerite anul trecut, Sydney, Winston-Salem, Tokyo, și două în 2019, Sofia și Cincinnati. A pierdut alte 5 finale
Panna cotta, skittles, jeleuri
Pe cât de dur se antrenează sub comanda lui Gilles Cervara și cu ajutorul unui fizioterapeut și al unul mental coach, pe atât de vrăjit este de dulciuri.
Desertul favorit e panna cotta, specialitatea italiană. Ca gustare, apela în mod frecvent la, după cum chiar el a mărturisit pentru site-ul ATP, "skittles, jeleuri. Nu sunt bune pentru mușchi, dar le ador". Le mânca inclusiv înainte de meciuri, dar acum se abține. "Cum se termină un turneu, sunt fericit, pot în fine să mănânc desert!", recunoștea Daniil.
La fel cu consola de jocuri video. „Sunt înnebunit după FIFA, dar sunt conștient de acest viciu, așa că nu iau PlayStation-ul cu mine la turnee. E incompatibil să te joci și să ai rezultate bune, dar când sunt acasă mă răsfăț”, a dezvăluit Medvedev.
Ca jucător, e greu să-l înscrii într-o categorie. Înalt, 1,98 metri, nu are neapărat forța constantă a altor uriași. Mixează inteligent loviturile și are execuții suprinzătoare. „E supersolid, nu greșește. E ca și cum ai juca împotriva unui zid", spunea David Goffin, învinsul său din finala de la Cincinnati.
Ritmul nu e nici prea rapid, nici prea lent. Trebuie să te adaptezi și apoi primești o bombă cu serviciul. De aceea lumea se zbate contra lui. E consistent și acum are multă încredere
Ca pentru un jucător care a lăsat trăznăile în urmă și tocmai a atins locul 5 mondial. Impresionant, nu-i așa?
6 milioane de dolarie totalul câștigurilor din tenis, dintre care 3,3 milioane s-au strâns anul acesta
Amendă și scuze
Pe cât de liniștit e în mare parte a timpului, pe atât de exploziv poate fi Medvedev în unele momente.
La Wimbledon 2017, în setul decisiv al meciului cu Ruben Bemelmans, arbitrul de scaun a schimbat o decizie în defavoarea rusului.
După ce a cerut să vină supervizorul, cu care a discutat fără să obțină vreun rezultat, și-a pierdut total concentrarea. A primit și punct pierdut pentru comportament inadecvat, iar la final, învins, a scos portofelul și a aruncat câteva monede înspre scaunul arbitrului întâlnirii.
Un cumul de amenzi, total 14.500 de dolari, din partea oficialilor de la Wimbledon și scuze adresate de Daniil o lună mai târziu: "A fost stupid tot ce am spus în fierbințeala evenimentelor. O mare greșeală din partea mea, eram decepționat de rezultat și am făcut ceva lamentabil".
Descalificat la Savannah: „Amândoi sunteți negri”
Medvedev a mai avut un episod bun de pus pe lista cu "așa nu" în 2016, în challengerul de la Savannah. Într-un meci cu americanul Donald Young, a avut o discuție aprinsă cu o arbitră de linie, la capătul căreia a acuzat-o că-l favorizează pe american. „El probabil că e amicul tău fiindcă amândoi sunteți negri, sunt sigur”, a aruncat Daniil, la mânie. Urmarea? A fost descalificat și amendat. A acceptat însă criticile, a cerut scuze și s-a întors la tenis, temperându-și declarațiile.
Ce visa în 2016
Începuse acel sezon pe locul 329 ATP și îl încheia la baza Top 100, pe 99, datorită rezultatelor solide din turnee challenger. Pentru anul următor, își dorea să-și consolideze poziția în prima sută mondială și să atace Top 50. „Muncesc mult la serviciu și la partea mentală”, spunea atunci pentru Tennisactu. Și anunța: „Visez să joc contra lui Roger Federer pe Terenul Central la Australian Open și să fiu multă vreme jucător de Top 10”.