Articol de David Istrate - Publicat sambata, 14 decembrie 2024 22:25 / Actualizat sambata, 14 decembrie 2024 22:26
Olivier Niggli, directorul WADA, a declarat că TAS nu va lua o decizie în cazul lui Jannik Sinner în acest an, a explicat poziția agenției pe care o conduce și a vorbit despre modul în care ITIA a gestionat cazul italianului și cel al Igăi Swiatek.
Jannik Sinner (23 de ani, numărul 1 mondial) a fost prins dopat cu Clostebol, o substanță interzisă, însă Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) a decis că italianul nu a fost vinovat astfel că acesta a fost exonerat.
Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) nu a fost de-acord cu decizia ITIA și a făcut apel la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv (TAS), cerând o suspendare de până la 2 ani pentru Sinner.
Olivier Niggli: „Poziția noastră este că el are o responsabilitate în relația cu anturajul său”
Deocamdată TAS nu s-a pronunțat în acest caz și, potrivit lui Olivier Niggli, acest lucru nu se va întâmpla în 2024:
„Nu se va întâmpla nimic până la finalul anului. În decizie s-a considerat că Sinner nu a avut nicio vină. Poziția noastră este că el are o responsabilitate în relația cu anturajul său. Acest aspect legal va fi dezbătut”, a spus directorul WADA, citat de AFP.
„Nu disputăm faptul că ar fi putut fi o contaminare. Dar credem că aplicarea regulilor nu corespunde cu judecarea cazului”, a adăugat Niggli.
Niggli a vorbit și despre cazul Igăi Swiatek și despre critica adusă ITIA, care, în primă fază, nu a făcut publice testele pozitive ale celor doi tenismeni de top:
„Sportivii trebuie protejați. Personal, cred că protejarea reputației unui sportiv trebuie să fie principala grijă. Trăim într-o lume în care rețelele sociale sunt ceea ce sunt și asta înseamnă că reputația poate fi distrusă foarte, foarte rapid”, a afirmat liderul WADA.
Din 2027, codul anti-doping al WADA va fi schimbat
Începând cu anul 2027, WADA va avea un nou cod anti-doping, schimbările majore fiind legate de includerea unui prag al unor substanțe interzise și de înlocuirea termenului de „produse contaminate” cu cel de „surse contaminate”.
„Astăzi există o problemă de contaminare. Nu se întâmplă mai des decât înainte, ci laboratoarele sunt mai eficiente în detectarea cantităților infinitezimale. Evident, trebuie să gestionăm asta. Cantitățile sunt atât de mici încât te poți contamina făcând lucruri inofensive”, a declarat Niggli la finalul lunii noiembrie.