Articol de Luminiţa Paul - Publicat vineri, 11 mai 2012 00:00 / Actualizat joi, 10 mai 2012 22:16
Românul şi suedezul au avut o dispută foarte grea cu Cermak şi Polasek, care a durat aproape 2 ore şi pe parcursul căreia au salvat o minge de meci.
Soarele a redescoperit ieri Madridul. Şi cum reîntîlnirea a fost atît de plăcută, s-a decis să ardă mai tare decît de obicei. Pe unul dintre terenurile exterioare, cel cu numărul 5, aproape că nu sînt oameni în tribună. Scaunele frig, de sus se prăvălesc valuri de foc, iar umbră, pur şi simplu, nu există la ora 3 după-amiaza.
Parcă şi aplauzele se aud ciudat, estompat, în aerul care vibrează. Aici trebuie să joace Horia Tecău şi Robert Lindstedt, favoriţii numărul 6 de la dublu, împotriva cehului Frantisek Cermak şi a slovacului Filip Polasek.
Ambele cupluri veneau după turnee cîştigate pe zgură în săptămînile trecute, primii la Bucureşti, ceilalţi la Munchen. Aici însă pare să fie altceva. O suprafaţă care-i avantajează şi pe unii, şi pe alţii, media de înălţime de pe teren fiind de 1,93 metri.
Concentrare la fix
S-a jucat mult cu serviciul, returul fiind mereu o provocare. În primul set, deşi au avut 4-1, românul şi suedezul au cedat cu 4-6. Adevărata bătălie a început însă în actul secund, în care s-a ajuns la tie-break. Înainte fusese un game dur, în care Horia şi Robert au revenit de la 0-40, în timp ce în jocul decisiv au refăcut de la 2-5, au salvat o minge de meci la 5-6, tot pe serviciul românului, şi s-au impus 9-7. Apoi, în supertie-break, au fost conduşi cu 4-2, dar s-au concentrat excelent şi au cîştigat 10-7.
"A fost greu, greu de returnat pentru că au servit foarte bine. Vin după titlul de la Munchen şi aici au jucat foarte bine în primul tur, antrenorul nostru, Ashley Fisher, i-a urmărit", a spus Horia la puţină vreme după meci. Nu îi mai întîlniseră în această combinaţie, ci separat, însă, continuă Tecău, "niciodată nu i-am văzut atît de puternici, lovind atît de bine. În plus, au prins mai multe retururi pe serviciul nostru al doilea, în special în primul set. Atunci am avut un procentaj de doar 35 la sută, foarte puţin contra unor adversari ca ei".
Tecău şi Lindstedt au sosit vinerea trecută la Madrid şi au avut 6 zile de pregătire pînă la primul meci. Ceva ce li se întîmplă foarte rar. "Ne-am antrenat, dar n-am jucat oficial şi uneori e periculos. Am mai păţit-o în turnee în care am avut bye în primul tur, apoi am întîlnit o pereche care avea deja un meci în picioare şi n-a fost bine", a explicat Horia.
Le place suprafaţa
Lui Robert şi lui Horia le place covorul pe care se joacă la Madrid, chiar dacă se alunecă mult pe el. Oricum era mai iute datorită altitudinii, dar acum e şi mai avantajos pentru ei, stratul de zgură fiind destul de subţire. "Ne convine, avem atuul serviciului şi al punctelor scurte, mai ales în faţa unor perechi care nu se bazează atît de mult pe aceste arme", a detaliat Horia.
Musafiri la meci
Între spectatori, la partida cuplului româno-suedez, s-au aflat şi alţi colegi de pe tabloul de dublu. Polonezii Mariusz Fyrstenberg şi Marcin Matkowski au rămas cel mai mult în tribună, aproape tot meciul, dar şi alţii au trecut pe acolo, spre exemplu Mahesh Bhupathi. "Am văzut cu coada ochiului", spune Tecău. "Nu prea se obişnuieşte aşa ceva, dar cred că li s-a părut o confruntare interesantă".