SPORTURI  »  TENIS  »  POVESTE

SPECIAL „E un fel de Sorana Cîrstea” » Din părinți români, un talent german a ales să se antreneze în România: „Mi-am dat seama că are mare potențial”

Gwendolyn Fedel
Gwendolyn Fedel

Articol de - Publicat luni, 30 septembrie 2024 10:35 / Actualizat luni, 30 septembrie 2024 11:08

Gwendolyn Fedel are 15 ani și este în al doilea lot de junioare al Germaniei. Tânăra jucătoare și părinții ei au decis ca ea să se antreneze în România sub supravegherea lui Ion Geantă (74 de ani), antrenor cu mare experiență, care a activat timp de patru decenii în țara natală a adolescentei. El o compară cu Sorana Cîrstea, pe care a pregătit-o, la aceeași vârstă, românca reușind apoi prima ei finală WTA la numai 17 ani.

Soarele încă arde pe final de toamnă, zgura uscată se ridică sub tălpi, dar în liniștea din jur se aud doar indicații scurte. „Urcă, urcă!”, îi spune lui Gwendolyn Fedel antrenorul care a pregătit jucători la cel mai înalt nivel timp de 40 de ani în Germania, Ion Geantă (74 de ani). Fata blondă, cu părul prins într-o coadă împletită, a venit de scurt timp în România pentru a se pregăti cu tehnicianul care i-a fost recomandat recent.

„M-a văzut directoarea unui turneu în Germania și a aflat din discuții că n-aveam antrenor de un an și jumătate, ni l-a recomandat pe Ion Geantă și da, l-am sunat și a zis că trebuie să mă vadă. Am venit la el și am fost din prima foarte impresionată și ne-am înțeles foarte bine. Și acum am revenit. Îmi place foarte mult, simt că merg lucrurile”, spune tânăra în vârstă de numai 15 ani cu acea dezinvoltură pe care o pot avea uneori doar adolescenții.

Cine este Gwendolyn Fedel: „Vreau să mă calific pentru Grand Slam-urile de juniori”

Gwendolyn face parte din al doilea lot de junioare al Germaniei, însă asta nu îi e de ajuns. Vrea mai mult. Acea încorporare presupune, după cum povestește ea, ca o dată sau de două ori pe an să se strângă timp de o săptămână fetele din lot.

„Ne antrenăm împreună, după meciuri se uită antrenorii la noi, ne spun ce putem corecta”, povestește Gwen. De asemenea, federația ajută sportivii cu wild card-uri sau cu persoane care să îi însoțească uneori la turnee.

Tânăra a jucat primul turneu ITF de junioare în august 2022, când avea 13 ani. De la începutul lui 2023 a participat la concursuri mai bine cotate, iar acum, în 2024, a urcat în clasament, participând la mai multe competiții. Nu destule însă pentru că are și școală în paralel. A fost cel mai sus pe locul 743 în clasamentul juniorilor, acum e pe 891, după ce a câștigat turneul de categorie J30 de la Cluj-Napoca și a ajuns în „sferturi” la cel J300 de la Constanța.

„Aș vrea să joc, că n-am făcut-o foarte mult, să mai câștig câteva turnee ITF și să mă calific pentru Grand Slam-urile de juniori și probabil să-mi fac și o experiență la feminin aici, la cele de 15.000-25.000, să fac niște puncte WTA”, spune Gwendolyn, care descrie succesul de la Cluj-Napoca drept „o experiență foarte faină”.

Gwendolyn Fedel
Gwendolyn Fedel
Gwendolyn Fedel
Gwendolyn Fedel
Gwendolyn Fedel
+9 FOTO

Gwendolyn Fedel și începutul: „Am văzut niște terenuri în sat, credeam că sunt de badminton”

Cum a început însă totul pentru adolescenta cu prenume ca dintr-un roman englezesc? S-a născut în Germania, acolo unde părinții ei au emigrat în momente diferite. Mama, Loredana, a plecat în 2003. „În România am fost economist, am terminat științele economice la Timișoara, acum nu mai lucrez de doi ani, sunt cu ea pe drumuri”, spune zâmbind. Tatăl, mecanic industrial, specializat acum pe programat, e din 1985 în Germania.

Locuiesc într-un sat, aflat la 6 kilometri de Reutlingen, un oraș cu 116.000 de locuitori cunoscut pentru că acolo există cea mai îngustă stradă din lume, Spreuerhofstraße, de numai 31 de centimetri. La o oră și ceva distanță este Stuttgart-ul, capitala landului Baden-Württemberg.

„Am văzut niște terenuri în sat, despre care credeam că sunt de badminton, dar erau de fapt de tenis. M-a dus mama acolo să joc și a început să-mi placă. Am dat foarte mult la perete, m-a văzut un antrenor și a zis că ar fi fain să vin să mă antrenez la clubul acela. Și cam așa am început”, rememorează Gwendolyn.

Avea 6 ani și jumătate pe atunci și, adaugă cu multă seriozitate, „eram foarte pasionată, la început stăteam câte 4-5 ore cu mama, jucam la perete, pe teren, oriunde puteam. Aveam o motivație foarte mare”.

Nu a fost ușor să combine sportul cu învățătura, mai ales că în clasa a cincea s-a mutat la o școală aflată la o oră distanță de casă. Tenis după clase, apoi temele, „era greu”, spune ea. Acum este la o școală privată unde prezența nu este obligatorie, precum la cele de stat, trebuie să meargă doar o dată sau de două ori pe săptămână, în rest are home-schooling.

Mama lui Gwendolyn: „A făcut și pian, era foarte bună, luase premiul întâi pe land”

E o fire activă, energică. Înainte să fie la tenis, a mers la înot, în paralel, după ce a început tenisul au luat-o și în lotul de performanță la înot, trebuia să renunțe la ceva”, relatează Loredana Fedel, mama lui Gwen.

„Doar dacă era bolnavă cu febră stătea, dar în rest... ne plimba într-una, ori cu bicicleta, ori drumeții și atunci am zis că trebuie să facă ceva cu sportul, ca să aibă o preocupare și o direcție.

A făcut și pian, era foarte bună, luase premiul întâi pe landul nostru, dar pe partea de sport trăgea, era mai energică și ea și-a ales asta. A mai făcut în paralel până prin clasa a cincea pian și după aceea n-a mai reușit din cauza timpului”, descrie mama felul în care au evoluat lucrurile.

„În Germania aveau 32 de ore pe săptămână în clasa a cincea. Eram pe drumuri, o oră dus-o oră întors la antrenament pentru că stăm într-o regiune unde nu e un oraș mare în care să ai multe posibilități de antrenament. Cu cât crești trebuie să te depărtezi de casă”, explică ea.

Gwendolyn Fedel
Gwendolyn Fedel
Gwendolyn Fedel
Gwendolyn Fedel
Gwendolyn Fedel
+9 FOTO

„Vrând, nevrând, am intrat într-un cerc care ne împingea înainte. Toată lumea ne spunea să o susținem, că e bună și are potențial. Noi nu venim niciunul din lumea sportului, e mai greu când nu știi de unde s-o apuci și încotro, dar ea era foarte hotărâtă și întotdeauna a reușit să ne ducă pe unde a vrut”, a adăugat mama, mândră și amuzată în același timp.

Îmi doresc să-și împlinească visul, să facă rezultate, să joace Grand Slam-urile și mai departe nu știm, ce dă Dumnezeu, sănătoasă să fie, asta cred că e cel mai important”, adaugă Loredana Fedel.

Ea detaliază că, fiind vorba de lotul al doilea, federația germană a ajutat doar punctual. „A primit acum câțiva ani sponsor pentru rachete și pentru haine, a fost și asta ceva. În rest, până acum totul a fost pe cheltuiala noastră”, adaugă.

„O susținem cu sufletul, cu inima, presiunea și-o pune singură. E perfecționistă, și eu pot să zic că sunt aproape la fel, pentru că ori facem treabă, ori nu facem, adică nu să pierdem vremea. Și da, școala e importantă. De aceea anul ăsta rămânem paralel și cu școala în Germania. Termină treapta întâi de liceu și după aceea dacă lucrurile merg bine aici, probabil ne mutăm înapoi în România”, conchide mama jucătoarei.

Favoriții lui Gwen: Barty, Swiatek, Gauff, Sinner, Djokovic

Gwendolyn urmărește cu mult interes turneele transmise pe canalele tv. „Îmi place. Mă uit mult la tenis, uneori prea mult și vreau să fac ce fac și eu precum cei de la televizor”, admite, ușor vinovată.

În timp, și-a ales și favoriți. „Îmi plăcea mult de Ashleigh Barty, acum îmi place și de Iga Swiatek sau de Coco Gauff, și Sabalenka joacă foarte bine”, spune ea. „La băieți sunt impresionată de Djokovic și de Sinner”.

Dar ea? Cum joacă sau cum s-ar descrie? „Mai degrabă stilul băiețesc, cum joacă și Swiatek, acela îmi place, dar mai variat. Care muncește punctul, cum se zice, nu dau ca Sabalenka, numai winnere, aș zice că sunt stilul mai agresiv care domină jocul”. Cât despre un punct forte, acela ar fi „rezistența bună pe teren și agilitatea”.

La început era foarte stresată când mergea la concursuri. „Îmi era frică și jucam mai defensiv decât în antrenamente, dar parcă acum simt o siguranță mai mare în meciuri și chiar sunt foarte motivată să joc turnee, îmi place să concurez cu alți adversari. Antrenamentul e antrenament, dar la turneu poți să dai totul efectiv”, explică serioasă adolescenta.

Deocamdată, se împarte între Germania și România, dar spune că în cea de a doua „mă regăsesc”. Cât despre viitor, totul e deschis și posibil. Calitățile și ambiția sunt acolo, așteaptă să se coacă.

Ion Geantă: „Poate să facă saltul rapid”

Antrenorul veteran Ion Geantă, care a revenit în România în 2022, după patru decenii petrecute în Germania, crede în posibilitățile lui Gwendolyn de a crește într-un interval scurt.

„E un fel de Sorana Cîrstea” » Din părinți români, un talent german a ales să se antreneze în România: „Mi-am dat seama că are mare potențial”
Gwendolyn Fedel și Ion Geantă, cu trofeul J30 de la Cluj-Napoca

- Domnule Geantă, pentru dumneavoastră ce înseamnă să lucrați cu Gwendolyn?
- De când am văzut-o prima oară, mi-am dat seama că are mult potențial. Acum o să ne uităm un pic și la programul de turnee, să vedem ce să joace. Oricum, ideea de bază este să urce cât mai mult în clasamentul ITF de juniori și să joace turnee din cele de 15.000. Eu zic că poate să facă un salt destul de rapid.

- Aveți un reper cu care o puteți compara?
- Dacă stau să mă gândesc, când am lucrat cu Sorana, am mers extraordinar de repede, deci pe undeva eu o văd pe acolo. Față de multe alte fete are o ambiție foarte mare de la natură, vrea, câteodată poate prea mult, dar este foarte, foarte sportivă, foarte energică, și lucrând în continuare și perfecționând anumite lucruri, se duce acolo, în sus. Percepe foarte ușor, pune în aplicare foarte ușor, e mare lucru. E unul dintre puținii copii pe care i-am antrenat eu și la care am văzut un asemenea potențial. Zic că sunt șanse bune.

- Din experiența dumneavoastră, la ce trebuie avut cea mai mare grijă în perioada asta de formare a unui jucător?
- Răbdare, din toate punctele de vedere. Ea are calități foarte bune, dar trebuie să aibă și multă răbdare. Din păcate, mulți jucători la vârsta asta vor foarte mult dintr-o dată, dar se pierd tocmai din cauza asta, fiindcă nu au răbdare. Mentalitateaa jucătorilor tineri s-a schimbat destul de mult și din cauza presiunii din toate părțile, și media, și părinți, și de toate, mulți se pierd.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (3)
anditu2003
anditu2003  •  01 Octombrie 2024, 20:22

Daca taica so ziceti ca il cheama Fedel si e din Germania apai cum sa fie din parinti romani , chiar nu verificati ce scrieti , macar de era fedeleanu ...nu de alta da daca tot s a intors , macar sa ramana ca s ar pute sa avem nevoie de Gwendolyn peste fo 5 anisori .

Oaianitoaia
Oaianitoaia  •  30 Septembrie 2024, 14:49

bafta, Gwen! SPOR LA MUNCA!

Trandafir
Trandafir  •  30 Septembrie 2024, 11:17

Mi-a placut foarte mult articolul. Interesant dar si mai ales educativ.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează