SPORTURI  »  TENIS  »  SANCŢIUNE

Excludere pe viaţă! Un antrenor român a fost suspendat pentru că a dopat o minoră!

Elena Mădălina Căpraru a jucat câteva turnee futures în România în 2014 // FOTO Rowland Charles Goodman +2   FOTO
Elena Mădălina Căpraru a jucat câteva turnee futures în România în 2014 // FOTO Rowland Charles Goodman

Articol de , - Publicat joi, 10 martie 2016 00:00

Laurenţiu Basarab nu va mai putea antrena niciodată după ce a administrat steroizi sportivei sale minore, Elena Mădălina Căpraru.

Pe lista Federaţiei Internaţionale de Tenis a persoanelor aflate în stare de suspendare se află şi un român. Gălăţeanul Laurenţiu Basarab, 26 de ani, fost jucător, devenit antrenor.

În dreptul său scrie "life ban", adică sancţiune pe viaţă. Aceasta a fost dictată anul trecut, în aprilie, de Agenţia Română Antidoping şi ratificată imediat de ITF.

Motivul? I-a administrat jucătoarei pe care o pregătea, Elena Mădălina Căpraru, o substanţă interzisă, metandienonă, din categoria steroizilor anabolizanţi. Iar la momentul respectiv sportiva era minoră, 16 ani, ceea ce a dus la o pedeapsă atât de drastică, fără şanse de reabilitare.

Căpraru a fost însă depistată pozitiv după un concurs de culturism, sport pe care îl practica în paralel cu tenisul.

La Campionatul Naţional de seniori, organizat la Cluj, unde a încheiat pe locul al treilea la categoria "Bikini Fitness 172 cm", ea a fost testată la cererea FR Culturism, apoi a admis că e vinovată şi că a primit pastila cu substanţa incriminată de la antrenorul de tenis de la clubul la care era legitimată, Dacia Galaţi.

Care, la rândul său, a recunoscut că aşa a fost. Căpraru nu a mai solicitat proba B, a primit o suspendare de 2 ani, redusă însă la unul şi ispăşită între timp.

Steroid din anii 60

"Basarab a mers la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, care însă nici nu i-a primit cazul", a spus ieri Valentina Alexandrescu, director general Direcţia de Testare şi Programe Social Educative în cadrul ANAD.

"În asemenea situaţii, nu există reabilitare. Cel care e suspendat pe viaţă pentru administrarea de substanţe dopante unui minor nu va mai putea desfăşura nici un fel de activitate în sport. Nici ca antrenor, nici ca sportiv, nici ca oficial şi nici măcar ca voluntar. În plus, de la 1 ianuarie anul acesta, Agenţia Mondială a introdus o reglementare care spune că şi asocierea unui sportiv cu o persoană suspendată atrage întâi atenţionare, apoi chiar sancţiune".

Metandienona este un steroid creat în Germania, în anii 60. Este interzisă în SUA şi în Europa de Vest, dar continuă să fie produsă şi disponibilă în ţări din Europa de Est.

Laurenţiu Basarab, născut pe 30 iulie 1989, a activat ca jucător între 2006 şi 2009, timp în care a participat la turnee futures în România şi Turcia, mai mereu în calificări. O singură dată a fost direct pe un tablou principal, la Iaşi, în 2006, dar a pierdut în primul tur. Gazeta l-a căutat ieri pe Basarab, însă acesta nu a putut fi contactat.

Contract cu FRT

ANAD efectuează controale doping la competiţiile interne de tenis, dar, până acum, singurul caz pozitiv depistat este cel al Elenei Mădălina Căpraru. "Federaţia Română de Tenis are contract cu noi. Din bugetul primit de la Ministerul Tineretului şi Sportului, o parte este alocată pentru acest capitol", a spus Valentina Alexandrescu. "Facem şi noi însă prelevare de probe, separat".

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Imagini tari de pe Arena Națională, cu aproape 3 ore înainte de Dinamo - Rapid! Cum se pregătește marea surpriză a „câinilor”
Superliga
Imagini tari de pe Arena Națională, cu aproape 3 ore înainte de Dinamo - Rapid! Cum se pregătește marea surpriză a „câinilor”
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (5)
whiteredarad
whiteredarad  •  10 Martie 2016, 12:02

Nu cred ca este cazul sa prostiti lumea. Medicamentul respentiv l-au luat halterofilii. S-a ales varianta asta, cu tenisul, caci federatia de culturism este dornica sa nu aiba pete. Cit despre antrenorul de tenis, nimeni nu va avea interes sa vada , daca mai antreneaza ori nu. Cit despre culturism acolo controalele sint mai serioase.

869192929839265
Dragos Bargaoanu  •  10 Martie 2016, 12:01

Când ***, deşi era minoră...mucles toată lumea!Ipocrizia salvează România!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ottobraun
ottobraun  •  10 Martie 2016, 10:22
Postat de bvd_magheru pe 10 Martie 2016, 09:11

E adevarat ca am trait in zona franceza a bucurestilor dar cind vroiam la nemti o luam cu masina spre nord cam 150 de km . Macar pe timpul ala nu era trafic deloc...........https://en.wikipedia.org/wiki/Bra%C8%99ov

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close