SPORTURI  »  TENIS  »  INTERVIU

EXCLUSIV Interviu cu omul determinant în ascensiunea lui Marius Copil: "A înțeles că talentul nu e de ajuns. Va crește și în 2019!”

Articol de - Publicat marti, 30 octombrie 2018 12:01

Psihologul Ioan Popoviciu, mental coach-ul lui Marius Copil, explică secretele ascensiunii jucătorului român: ”A înțeles că talentul nu e de ajuns și că disciplina mentală poate face diferența pe teren”.

Psiholog sportiv și mental coach, Ioan Popoviciu a colaborat încă din 2016 cu Marius Copil, când jucătorul era pe 220 mondial, până anul trecut, când ajunsese pe 73. A urmat o pauză, iar înainte de turneul din Elveția, Copil a simţit nevoia să reia "antrenamentul" mental împreună cu Popoviciu. Românul a pierdut duminică finala turneului ATP 500 de la Basel, 6-7 (5), 4-6 cu Roger Federer.

- Domnule Popoviciu, vă aşteptaţi la această performanţă de la Basel?
- Nu neapărat la finală, dar era clar că Marius va creşte. A făcut un turneu fantastic, le-a intrat la inimă şi spectatorilor, chiar dacă toţi erau fani Federer. Eu am fost acolo doar la finală, dar îi auzeam pe oameni cum se minunau de serviciul lui, de forţa acestei lovituri, dar şi de jocul lui Marius în general.

- Când şi de ce a apelat iar la serviciile dumneavoastră?
- Chiar înainte de Basel. Mi-a spus că, de când a început să lucreze cu Andrei Pavel, cu această echipă, simte că progresează, că loviturile sunt foarte bune, că se simte foarte bine pregătit fizic, că are energie, dar că nu poate să transpună toate aceste lucruri şi în joc. Imaginaţi-vă o cameră în care este dezordine. Rolul meu e să fac ordine, să se vadă bine toate lucrurile care sunt acolo. Asta am şi făcut. Şi l-am ajutat să se focuseze pe un singur obiectiv. Pentru asta trebuie să se disciplineze mental astfel încât toate calităţile lui să meargă în acea direcţie. Până acum am mers pe autodepăşire. Acum mergem spre a câştiga, dar pe un joc agresiv, fiindcă are toate armele pentru asta.

Resetarea dintre puncte

- Ce nu făcea înainte să reia antrenamentele de mental coaching?
- Ideea nu e ce nu făcea, ci ce trebuie să mai facă. Scopul este să se focalizeze pe un singur obiectiv, să se disciplineze mental, astfel încât să abandoneze gândurile despre ceea ce e puțin sau imposibil de controlat și să se gândească doar la ce ține de el, ce poate face el. Numai așa poți să transferi toate acumulările și progresele de la pregătire și în jocul din turnee.

- Practic, ce faceți?
- Facem exerciții de vizualizare a unor momente de joc din care trebuie să iasă, de resetare, între puncte, de relaxare după stresul acumulat într-o zi. Lucruri de genul ăsta. În plus, vorbim foarte mult.

- Cum adică resetare, ce înseamnă asta?
- Adică să te disciplinezi mental astfel încât, indiferent de s-a întâmplat în punctul anterior, că l-ai câștigat sau l-ai pierdut, să fii pregătit imediat să îl joci pe următorul la capacitate maximă. Să fii mereu conectat la prezent. Fizic, e vorba de o respirație adâncă, abdominală. Atunci te eliberezi de orice a fost înainte. După care te gândești numai la ce urmează imediat, ești focusat să pregătești următorul punct. Te gândești numai la obiectivul tău. Nu e simplu. Toți avem frustrări. L-am văzut chiar și pe marele Federer descărcându-se zgomotos după câte o execuție ratată. Dar imediat a revenit.

"Poate a pierdut puțin controlul, nu concentrarea"

- Nu cumva a pierdut această concentrare mentală în acele momente când, crezând că mingile lui Federer au fost out, a oprit jocul, dar Hawkeye l-a contrazis?
- Am fost acolo, dar nu am avut niciun moment senzația că și-ar fi pierdut concentrarea. OK, a avut 4-1 în setul doi, dar să nu uităm, juca împotriva lui Federer, care a schimbat, a intrat tot mai apăsat în joc. Apoi, a apărut o problemă pe inghinali, iar din cauza asta, Marius nu a mai putut să împingă, să se ridice de la pământ ca să servească la fel de bine. Dacă i-ar fi mers primul serviciu ca în restul turneului, ar fi avut mari șanse să câștige setul doi, iar lui Federer i-ar fi fost mult mai greu. Iar la acele mingi, a fost decizia lui. A procedat foarte bine, chiar dacă reluarea a dovedit că s-a înșelat. Eu cred că altceva a fost.

- Adică?
- Să nu uităm, e prima oară în carieră când a avut o serie de 7 partide cu jucători din Top 50-60, jucători de Top 10 precum Cilici, Zverev, Federer. I se mai întâmplase să aibă o serie de 5, la Sofia. Normal că poate apărea o oboseală mentală pe final. Poate că asta s-a întâmplat la acele mingi. Apoi, nu concentrarea a pierdut-o, pentru că a continuat să se lupte și pe serviciul lui Federer, n-a făcut pasul înapoi. Eu cred că poate a pierdut puțin controlul unor lovituri. Dar e o chestie tehnică, nu pot eu să judec asta.

"Disciplina mentală bate talentul"

- Cât de des lucrați împreună?
- Zilnic. Vorbim la telefon mereu, despre tenis, despre viață, în general. Iar eu sunt și psiholog, iar asta mă ajută să înțeleg și mai bine de ce are nevoie. Cel mai important e că eu am mare încredere în el și el în mine. Fără asta, nu se poate. Nu merg mereu cu el, ci numai când simte nevoia să mă cheme.

- Cât de important e pentru un jucător să aibă un mental coach?
- Foarte important, pentru că asta poate face diferența în momentele dificile. Îi spun și lui ce le-am spus și altora. Când talentul nu este disciplinat mental, disciplina bate talentul. Așa că el trebuie să continue, să rămână disciplinat mental, antrenat, focusat, să facă abstracție de factorii emoționali, incontrolabili. Da, se poate face prin disciplină mentală. Nadal are un mental coach de cinci ani, Serena lucrează cu unul de 15 ani. Nu știu dacă Federer are acum, dar a avut și el. Pentru că ajungi uneori la limitele mentale și de acolo mai departe ai nevoie de cineva să te ajute să le depășești. Indiferent dacă progresezi sau dacă ești într-o perioadă de regres.

- Ce urmează pentru Marius?
- În primul rând, o vacanță pe care o merită din plin. În care să se deconecteze total de la tenis, să uite tot ce s-a întâmplat în aceste turnee. Să se bucure de viață, să se distreze. Apoi pregătirea pentru ascensiunea lui din 2019, un an extrem de important. Vom merge pe aceeași linie, mental să fie agresiv în joc, să controleze ostilitățile.

- Concret, ce ar trebui să facă, mental?
- Să aibă obiective clare. Orice sportiv vrea să câștige, în primul rând. Este obiectivul de destinație. Dar până la victorie lucrăm la obiectivul de performanță, care să-l ajute să își îmbunătățească jocul, și la cel de proces. Ce trebuie să facă zilnic pentru a ajunge acolo. Adică să fie în continuare disciplinat, să aibă grijă cu programul, cu relația cu cei din jur.

- Și cum e Marius, ține curat în cameră?
- Este impecabil. Determinat. Muncește enorm. E cel mai antrenabil sportiv cu care am lucrat. Pune întrebări, este interesat, are grijă și cu alimentația. Nu-mi fac probleme. Veți vedea, va crește și mai mult în 2019!

"Ne-am propus să ajungem în Top 50, apoi în Top 20. Nu e neapărat un target, dar vorbeam cu Marius și ar vrea ca prin mai 2019 să fie acolo, în Top 30. Se poate la cât de focusat este"
Ioan Popoviciu, mental coach

"De la începutul turneului de la Basel, vorbeam și mesajul era ceva de genul "keep it simple". Adică ce nu controlăm nu ne interesează, ci numai ce putem face. La finală mesajul a fost la fel. Totul trebuie simplificat, nu să îl încarc cu prea multe lucruri"
Ioan Popoviciu, mental coach 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează