Articol de Remus Dinu - Publicat sambata, 04 septembrie 2021 16:38 / Actualizat sambata, 04 septembrie 2021 18:56
Carlos Alcaraz (18 ani, 55 ATP), omul momentului la US Open după victoria senzațională reușită în fața lui Tsitsipas, s-a duelat în luna martie cu un român. Filip Jianu, unul dintre tinerii promițători ai României, i-a luat set ibericului în challenger-ul de de la Gran Canaria, acolo unde Alcaraz s-a impus cu 6-3, 6-7 (3), 6-1.
Astăzi, la câteva ore distanță de la supermeciul Alcaraz - Tsitsipas, Gazeta Sporturilor a luat legătura cu Filip Jianu (19 ani, 337 ATP), care a acceptat să-i facă un portret jucătorului pe care spaniolii îl compară deja cu Rafael Nadal.
Jucătorul român povestește cum a decurs meciul cu Alcaraz, descrie ce s-a întâmplat la finalul acelei partide și dezvăluie că un merit important pentru ascensiunea ibericului îi aparține lui Juan Carlos Ferrero, fostul lider mondial care se ocupă de pregătirea lui.
Filip Jianu îl descrie pe Carlos Alcaraz: „Spania a decis să investească foarte mult în el”
- Filip, l-ai întalnit pe Alcaraz în martie, ce ai remarcat la el în acea partidă? Care sunt principalele lui calități? Ce-l face un jucător atât de redutabil la doar 18 ani?
- Eu îl știam de mai mult timp, este unul din juniorii în care Spania a decis să investească foarte mult. El a fost luat sub tutela lui Juan Carlos Ferrero de la 12 sau 13 ani iar Ferrero, pe lângă faptul că a fost un jucător de top, a dovedit că este și un antrenor de top prin dedicarea 100% carierei lui Carlos.
Ferrero s-a dedicat antrenării lui Carlos, a construit o echipă de specialiști in jurul lui, iar în Spania există specialiști de top in tenis având in vedere cât se investește in acest sport și tradiția lor. Carlos este un jucător cu potențial mare și are de la Ferrero si o mentalitate foarte realistă și cu picioarele pe pământ. Și el, și Ferrero, au venit la mine după meci și m-au felicitat, ceea ce alți jucatori nu fac, iar asta spune multe despre caracterul lor.
- Ai reusit totuși să-i iei un set. Cu ce ai rămas după acea experiență?
- La acel meci, Carlos venea după ceva meciuri pe hard și nu era foarte acomodat, dar s-a descurcat foarte bine. Eu am avut crampe în setul 3, dar oricum și el își ridicase nivelul de joc. Ceea ce am simțit la meciul cu el au fost loviturile foarte precise, un forehand foarte accelerat , cu o minge grea, faptul că se lucrează tehnic si tactic mult cu el se vede.
El nu a devenit singur jucătorul care este azi, ci are un antrenor foarte bun si foarte dedicat si implicat, care a creat o echipă în jurul lui Carlos. Se simte și faptul că la academia unde se antrenează el sunt si mulți jucători de top, gen Carreno Busta, deci poate vedea mereu cum trebuie să joace pentru top ATP. Mereu când un jucător tânăr ajunge la astfel de rezultate, în spatele lui este un antrenor care s-a dedicat acestui sportiv.
Filip Jianu: „Ferrero s-a implica la fel cum Toni s-a implicat pentru Nadal”
- Ai văzut meciul cu Tsitsipas? Te așteptai să-l domine de o asemenea manieră pe grec? Unde crezi că se oprește la US Open?
- Nu am văzut meciul, dar am bănuit că va lupta. Tsitsipas declarase, nu demult, că se apropie de un burnout mental, așa că Alcaraz a știut sa profite de moment . Ferrero este genul de antrenor implicat, așa că îmi imaginez că a știut ce plan de joc să traseze, iar Carlos se vede că l-a executat impecabil.
Am si văzut cum se ocupă de recuperarea lui Carlos după fiecare meci, are fizioterapeut și medic care știu exact ce îi trebuie, deci nu este de mirare nici faptul ca a dus fizic atâtea ore. De oprit la US Open nu știu unde se va opri, depinde de mulți factori, în primul rand cum va gestiona victoria cu grecul. Mental este puternic, având încredere în echipa lui și în faptul că și-a creat un joc foarte bun, deci se poate duce cât mai mult in turneu.
- Sunt multe voci care îl compară pe Alcaraz cu Nadal. Care ar fi asemănările între cei doi?
- Cred ca asemănarea cu Nadal este la disciplină, la modestie, la ambiție și dedicare . Ambii caută să lovească foarte accelerat cu dreapta, iar cu reverul solid. Faptul că Ferrero a decis să se implice așa cum s-a implicat Toni Nadal pentru Rafa a fost decisiv pentru cariera lui Carlos, altfel nu ar fi fost azi unde este.
- Sursă foto: Imago Images, Twitter US Open
Carlos Alcaraz, victoria carierei la US Open
Alcaraz, comparat de multă lume cu Rafael Nadal, jucătorul pe care îl idolatrizează, a izbutit meciul carierei și a intrat definitiv în istoria US Open. A devenit cel mai tânăr jucător din secolul 21 care se califică în optimi la New York, după o prestație de cinci stele reușită în fața lui Stefanos Tsitsipas, favoritul trei de la US Open.
Pete Sampras și Andre Agassi erau cei mai tineri jucători care reușiseră să învingă la US Open un jucător din Top 3. La doar 19 ani, „Pistol Pete” îl învingea pe Lendl în 1990, în timp ce, tot în acel an, Agassi triumfa în fața lui Boris Becker. Recordul celor doi a fost depășit de Alcaraz cel care, la doar 18 ani, l-a eliminat pe grecul Tsitsipas, al treilea jucător al lumii.
VIDEO Rezumatul meciului Stefanos Tsitsipas - Carlos Alcaraz
Carlos Alcaraz, borne magnifice la doar 18 ani
Carlos Alcaraz se antrenează la Academia lui Juan Carlos Ferrero, ba chiar e antrenat de câștigătorul de la Roland Garros din 2003. Aflat pe locul 310 în august 2020, Alcaraz a înregistrat un progres remarcabil în ultimele luni. A ajuns deja pe locul 55 în lume, un salt de peste 250 locuri, care i-a făcut pe specialiști să ridice din sprâncene.
- După semifinala de la Marbella din acest an, a atins locul 118 în lume, devenind cel mai tânăr semifinalist din ATP de la Alexander Zverev în 2014 încoace;
- În februarie 2020, când nici nu împlinise 17 ani, l-a învins pe Albert Ramos la Rio de Janeiro, chiar la debutul său în circuit. A devenit primul jucător născut în 2003 care câștigă un meci în ATP;
- Cel mai tânăr câștigător de meci de categorie ATP 500, cel mai tânăr jucător care obține o victorie împotriva unui jucător din Top 50 (de la Gasquet în 2003 încoace) și cel mai tânăr jucător spaniol care câștigă un meci (de la Nadal în 2002 încoace);
- A jucat pe tabloul principal de la Australian Open din 2021, unde a ajuns până în turul II. A devenit cel mai tânăr jucător care câștigă un meci pe tabloul unui Grand Slam din 2014 încoace, de la Thanasi Kokkinakis;
- De la reluarea circuitului din 2020, a câștigat 3 turnee de categorie Challenger: Trieste, Barcelona și Alicante;
- În vara acestui an, la Umag (Croația), a cucerit primul trofeu al carierei.
5 lucruri despre Filip Jianu:
- e al doilea cel mai bine clasat jucător român, după Marius Copil
- în vara lui 2021, a atins cea mai bună poziție a carierei, locul 319 ATP
- în 2019, a ajuns până în semifinalele turneului de juniori de la Australian Open. Tot în 2019, a făcut „sferturi” la Roland Garros
- are 3 titluri ITF, cucerite la Tabarka (Tunisia), Pitești și Heraklion (Grecia)
- anul acesta, a participat în calificările turneului ATP 250 de la Eastbourne (iarbă), unde a fost învins de australianul James Duckworth (68 ATP).
- în curând, pe www.gsp.ro, un interviu în exclusivitate cu Filip Jianu