SPORTURI  »  TENIS  »  INTERVIU

Horia Tecău a ratat primul Grand Slam după aproape 10 ani » Cum decurge accidentarea și ce planuri are: "O să fac o investigație"

FOTO: Raed Krishan
FOTO: Raed Krishan

Articol de - Publicat joi, 31 mai 2018 15:34

Horia Tecău, numărul 13 ATP la dublu, a ratat Roland Garros-ul din cauza unei accidentări la piciorul drept, prima absență după aproape 10 ani la rând de participări în turnee de Mare Șlem

Merge precaut, pășind ușor și potrivindu-și cu grijă pe umăr geanta Mizuno, gri cu albastru fosforescent. Sunt zile în care Horia așteaptă verdictul medicilor pentru a afla când poate reveni la antrenamente. O inflamație la fascia plantară dreaptă s-a transformat în ruptură și triplul învingător de Mare Șlem la dublu a fost nevoit să ia o pauză. El spune că își va lua tot timpul necesar vindecării, pentru a nu risca o agravare a problemei.

- Horia, cum te simți acum?
- Sunt mai bine, după 6 săptămâni de la accidentare. Mă simt aproape refăcut, pot să merg fără durere și următorul pas e să fac o investigație, să văd dacă s-a cicatrizat bine zona. Ca să încep să întăresc din nou musculatura și, eventual, să pot să joc în următoarea perioadă.

"Am un partener care mă susține. Toți am trecut prin diferite accidentări, înțelegem aceste lucruri, ne cunoaștem bine. E frustrant pentru echipă, dar țin legătura cu Juls și avem răbdare împreună" Horia Tecău

- Ai fixată o dată aproximativă a revenirii?
- Nu mi-am făcut niciun plan pentru că nu vreau să încep până când nu sunt vindecat sută la sută. Nu mi-am fixat o dată pentru că nu vreau să-mi influențeze decizia. Dacă e nevoie să stau mai mult, două, trei sau șase săptămâni, dar să mă vindec complet, stau, fără nicio problemă. Nu-mi permit să mă joc cu o accidentare serioasă ca să nu recidiveze.

- Cum s-a întâmplat?
- Aveam deja o inflamație pe fascia plantară, la piciorul drept, de câteva luni, jucam, mă tratam în paralel, poate era bine să fi făcut o pauză, dar simțeam că sunt spre vindecare. Lucram și fizic mult, ca să întăresc zona. Eram la Monte Carlo, la unul dintre antrenamente, chiar în ziua dinaintea meciului, la un sprint, am solicitat zona aceea mai mult și s-a produs ruptura. Rupturile pe fascie se vindecă mai greu, e o zonă mai slab vascularizată, sensibilă, o folosești tot timpul. E o accidentare care se tratează mai greu. Nu sunt multe lucruri de făcut, fizioterapie, odihnă și exact asta am făcut.

- Ai făcut o pauză și în 2016, din cauza unei fracturi de stres.
- Da, atunci am avut nevoie de 6 săptămâni de pauză, după care am revenit să joc. Chiar dacă nu eram într-o formă competitivă, era final de an, voiam să ajung la Turneul Campionilor și am forțat un pic. Treci prin experiențele acestea, înveți să ai răbdare, poate să îți asculți corpul mai mult, să ai grijă de tine. Chiar dacă ratezi câteva turnee care ție ți se pare în momentul acela că sunt foarte importante, nu e așa, cariera unui jucător e lungă.

- Totuși, e greu să te oprești, nu-i așa?
- Ba da, fiindcă e în natura noastră să mergem la turnee, să facem antrenamente... E un pic înșelător pentru că la nivelul acesta tot timpul ai niște probleme, niște inflamații în corp, pe undeva. Nu întâlnești în circuit vreun jucător care să nu aibă absolut nimic. Nu e bine însă nici să te oprești prea des, trebuie să te obișnuiești cu aceste lucruri, însă e important să faci deosebire între durere sau doar oboseală.

- E prima absență de la un Grand Slam după aproape 10 ani.
- Da, 2008 a fost primul an, am jucat Roland Garros-ul cu Florin, la Wimbledon calificări și apoi US Open-ul. Sunt turneele pe care ne dorim tot timpul să le jucăm, dar sunt împăcat cu situația, există viață și în afara terenului de tenis. Mi-am ocupat timpul cu activități frumoase, mi-am văzut familia, prietenii, m-am bucurat de locurile favorite din București, de la munte, la mare... lucruri pe care le tot amânam.

"Sunt situații în care merită să forțezi, indiferent de consecințe, să tragi de tine. Dacă ești într-o finală de Grand Slam și mai e un set, spre exemplu"Horia Tecău

Momentul potrivit

Horia spune că nu contează suprafața pentru revenire. "Și eu credeam că zgura e mai blândă, cu alunecare, pentru accidentarea mea, dar tot pe zgură am agravat-o. Nu vreau să mă duc la Wimbledon nepregătit, am nevoie să joc un turneu înainte și să am două-trei săptămâni de pregătire, fizică și tenis. Prefer să am răbdare și să fac totul corect. Atunci voi reveni, că va fi Wimbledon, Washington sau Cincinnati", a spus campionul de la US Open 2017.

"Am mers zilnic la antrenamente, doar că nu am jucat tenis și nu am alergat. În schimb, am înotat mult, am făcut forță și fizioterapie"Horia Tecău

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează