SPORTURI  »  TENIS  »  INTERVIU

„Am simțit nevoia de a ieși, măcar la o plimbare” » Horia Tecău despre ce i-a lipsit în ultimele luni, organizația lui Djokovic și performanța lui Nadal la Paris

Horia Tecău a traversat Atlanticul de două ori de la reluarea circuitului, în luna august Foto Raed Krishan
Horia Tecău a traversat Atlanticul de două ori de la reluarea circuitului, în luna august Foto Raed Krishan

Articol de - Publicat vineri, 23 octombrie 2020 13:33 / Actualizat vineri, 23 octombrie 2020 14:19

Campionul de Grand Slam descrie etapă cu etapă perioada intensă parcursă de la reluarea circuitului, timp în care a fost testat de 3-4 ori pe săptămână. Cel mai mult l-au apăsat orele petrecute în camera de hotel

De când s-a reluat circuitul ATP, întrerupt din cauza pandemiei de COVID-19, abia după Roland Garros a reușit Horia să-și ofere un respiro. "Au fost zile foarte lungi și simți că se repetă. Într-un calendar normal, nu am fi jucat atâtea săptămâni la rând", spune el.

S-au scurs câteva luni intense, marcate de emoțiile, chiar fiorii revenirii în turnee, la capătul pauzei prelungite. O pauză care i-a servit însă dintr-un punct de vedere fiindcă i-a permis să scape de problema la picior care îi înnegurase prima parte a sezonului. Apoi, rutina l-a copleșit un pic, făcându-l să-și dorească întoarcerea pe teren, care s-a produs la New York, pentru turneele Western & Southern Open și US Open. 

„M-am gândit bine, la început nu eram ferm convins, sută la sută, că merg. Dar am decis să joc, din ce ne-au trimis, am simțit că vom fi în siguranță. Ajuns acolo, am realizat că dacă ar fi știut toți cât de safe este, atunci poate ar fi venit și cei care au decis să nu o facă. Așa că ne-am bucurat că am luat decizia să jucăm", a explicat Tecău într-o lungă discuție cu Gazeta. 

Fără așteptări, fără presiune, el și Jean-Julien Rojer au atins semifinalele. Au simțit că sunt competitivi în fiecare meci jucat în State, apoi în Europa, deși au schimbat fusul orar și suprafața. Iar pentru finalul de sezon își propun să joace săptămâna viitoare la Viena, apoi Paris-Bercy, Turneul Campionilor fiind „mereu acolo, la orizont. Pentru că tot ce jucăm, jucăm să câștigăm, tragem linie la final, nu avem nevoie de presiune suplimentară", conchide jucătorul în vârstă de 35 de ani. 

- Horia, ai așteptat revenirea în turnee, cum s-a petrecut concret?
- Plecarea spre State a fost cu bucurie de revenire în circuit, de revedere cu Juls și alți câțiva prieteni din circuit cu care sunt mai apropiat. Și fără așteptări, chiar intram într-o zonă în care nu am mai fost ca joc. Când am ajuns acolo, știam că vom sta într-un fel de bubble, că nu ieșim în oraș, că vom fi testați foarte des, dar nu știam cum va fi toată experiența și nici partea sportivă. 

Ziua înnebunitoare

- Și perioada dinainte fusese ieșită din comun.
- Da, am avut foarte multă pauză, vindecare, antrenamente mai mult de menținere, nu ne-am pregătit nici unii foarte tare. Ne-am dus efectiv ca să ne bucurăm de revedere și de faptul că jucăm din nou, că avem oportunitatea aceasta. 

- Cum a fost partea de protocol la New York?
- Primul lucru - test, stat în cameră, așteptat rezultatul. În ziua aceea de așteptare am înnebunit, plus gândul că oricine e testat pozitiv intră automat două săptămâni în carantină, tot în camera de hotel. Din start, abia acolo am realizat impactul a ce ar însemna să testezi pozitiv, gravitatea, venind din România, unde aveam grijă, dar nu stăteam într-o bulă. 

„Am simțit nevoia de a ieși, măcar la o plimbare” » Horia Tecău despre ce i-a lipsit în ultimele luni, organizația lui Djokovic și performanța lui Nadal la Paris
La New York protocolul a fost strict, inclusiv la ședințele de recuperare de după meciuri

- Și organizarea?
- Foarte bună, în sensul în care te simțeai safe ca interacțiune, distanțare. Erau foarte stricte măsurile. Apoi, la teren din nou un șoc... toată zona centrală care era a publicului, cu standuri, era amenajată pentru jucători, canapele, biliard, baschet, sală de forță în aer liber. 

- Cum ai resimțit absența spectatorilor?
- Reversul monedei, nu aveai aceeași energie la meciuri, nu era nimeni, partide incredibile cu un antrenor într-o parte și un antrenor în partea cealaltă, puncte incredibile, nu aplauda nimeni. Foarte ciudat. Arena Arthur Ashe - să intri să te uiți la un meci și parcă era antrenament. 

"Nu aveam așteptări"

- Și regăsirea cu Juls?
- Am început să ne antrenăm acolo și să ne intrăm în formă. Avantajul nostru e că ne cunoaștem foarte bine, jucând de atâția ani împreună. Știm ce trebuie să facem unul pentru celălalt ca să ne putem ajuta. Nu trebuia să inventăm nimic, de la o zi la alta, de la meci la meci. Ne-am spus să ne bucurăm că jucăm, suntem competitivi, dar fără stres prea mare. Nu aveam așteptări. Revederea dintre noi a fost interesantă, povesteam fiecare ce-am mai făcut. Juls a stat în Curacao până a început World Team Tennis, tot așa, în bubble, într-un resort, a mai avut un pic de ritm de meciuri. 

- În ce fel a fost diferită revenirea în comparație cu o pauză de accidentare?
- Veneam toți cam la același nivel. Cu toate astea, mă așteptam ca acest nivel să fie mai jos, după atâtea luni de pauză, inclusiv cel al pregătirii fizice. Nu simțeam ca un ritm normal, dar era acolo, de la meci la meci, începând cu Cincinnati, vedeam și la celelalte echipe. Jucătorii au venit în diferite forme, unii nu s-au antrenat deloc, alții au făcut-o toată perioada, americanii și sud-americanii erau cei mai pregătiți fiindcă în SUA te puteai antrena, și în America de Sud la fel, aveau mai multe săptămâni avans, îi simțeai. Europenii aveau un pic de delay în joc. 

„Am luat decizia de a sta în bulă la fiecare turneu, fără a mai merge acasă. Având programul de turnee atât de aglomerat, nu-ți puteai asuma riscul de a rata ceva din cauză că ai luat virusul. Acesta era factorul decizional" - Horia Tecău

Efortul s-a simțit

- În acest context, cum apreciezi semifinala pe care ați atins-o?
- A venit ca o surpriză. Nu am avut așteptări, dar eram competitivi, voiam să câștigăm, fără să punem însă presiune pe execuții, pe rezultat. Meciurile erau disputate, am fost conduși, am revenit, și la Cincinnati, și la US Open. Ne bucuram că avem meciuri, asta ne doream, provocarea, adrenalina aceea. Și deodată jucam pentru o finală de Grand Slam. 

- S-a văzut acel efort dintr-odată, susținut?
- După câteva săptămâni simțeam că ne încărcam și fizic după perioada de pauză, cum apar mici inflamații, zone pe care nu le-ai accesat luni de zile, oricât te-ai antrenat, e un pic de tensiune. Încercam tot pentru recuperare, fizioterapie, băi cu gheață, masaj.

Columbienii, amendați

- Ce ți s-a părut cel mai ciudat?
- Pentru noi, la dublu, faptul că nu aveam voie să avem contact, să stăm unul lângă celălalt pe bancă, deși erau jucători care împărțeau camera de hotel. Automatismele noastre... era greu să nu mai vorbești în mingi, să nu ai contact direct, încă un lucru la care trebuia să te gândești pentru că altfel te atenționau. Columbienii Cabal și Farah au primit amendă pentru că au stat unul lângă celălalt, nu li s-a dat voie, dar au tras scaunele și au stat cum au vrut ei, însă au plătit amendă. 

„Am simțit nevoia de a ieși, măcar la o plimbare” » Horia Tecău despre ce i-a lipsit în ultimele luni, organizația lui Djokovic și performanța lui Nadal la Paris
Împreună cu Juls Rojer, la US Open, unde au luptat pentru o nouă finală majoră

- Trecerea spre Europa, apoi, a fost destul de abruptă.
- Multe provocări, fusul, schimbarea de suprafață, Roma... eram consumați cu tot ce s-a întâmplat, toți eram așa, într-o luptă, cine se adaptează mai bine condițiilor și găsește soluții. 

„Zi după zi, căutam soluții"

- Apoi la Paris - diferit, spectatori, atmosferă.
- Mai multe lucruri de gestionat, să găsești teren de antrenament, provocarea vremii, frig, ploaie, abia când am ajuns la Paris am realizat ce a însemnat schimbarea de dată. Zi după zi, căutam soluții, cu energie bună, dacă voiai să găsești scuze, erau peste tot. Cu cât adăugam săptămâni se simțea nevoia de ieși, în natură, măcar la o plimbare. Îți lipsea tot mai mult. Încercai să duci atenția unde trebuia, dar luase un pic din bucuria experienței sportive, că nu e vorba doar de joc în sine. 

- Știi câte teste ai făcut din august încoace? Care era procedura?
- Primeai mail, mâine dimineață te prezinți la testare, aveai meci, nu aveai, nu conta. Testare mai blândă, mai agresivă. Câte teste? Cam 3-4 pe săptămână. Asta înseamnă peste 20, poate 25. 

Fără surprize

- Ți se pare că s-a schimbat peisajul la dublu?
- Pe unii jucători i-am simțit mai în formă, dar a contat și încrederea căpătată pe parcurs, văzând că îți merge bine, că poți câștiga meci după meci, cum a fost și cazul lui Pavic-Soares, erau una dintre echipele cele mai neantrenate, dar fiind jucători buni, experimentați, și-au intrat în ritm, au continuat pe val. Nu cred că au fost surprize, Ram-Salisbury, Koolhof-Mektic, Cabal-Farah, toți sunt puternici, erau diferențe mici între echipe. Și noi, în afară de Roma, în toate meciurile simțeam că putem să câștigăm. 

9 turneea disputat românul alături de Jean-Julien Rojer, 4 până în martie, 5 de la reluarea circuitului

- Și concluzia?
- Am simțit că suntem acolo în orice meci, intrăm cu șanse și atitudinea de a câștiga. Față de perioada de dinainte, când din cauza impedimentelor fizice, aveam doar încredere în noi, ca echipă, nu și în corpul meu. 

Organizarea cea mai bună

„Norme foarte stricte, aproape poliție", caracterizează Horia măsurile din bula newyorkeză. „Dacă ai făcut o pauză și ai lăsat băutura jos, pune masca, și la masă, la fel, și dacă erai singur în grădină, ți se atrăgea atenția, respectau regula ca să nu-și asume niciun risc. Cumva, era o noutate, treceam prin ea, o discutam, spuneam wow, ce strict e, un pic dure măsurile, dar s-a dovedit că partea de America a fost cel mai bine organizată din tot ce am jucat după aceea", a subliniat el. 

12 victoriiși 9 înfrângeri a strâns Horia Tecău în acest an apăsat de pandemia de COVID-19

Ar schimba regula

Horia a comentat și incidentul de la US Open în urma căruia Novak Djokovic a fost descalificat, spunând că e în favoarea schimbării regulii. „Mi se pare o pedeapsă extremă pentru toată lumea, turneul pierde, jucătorul pierde, amenda poate să fie imensă, pentru un gest pe care nu-l faci intenționat. Dacă gestul este intenționat, sunt de acord cu orice. Eu, unul, însă, nu am întâlnit vreun jucător care să dea intenționat după un arbitru, în schimb am văzut destule accidente", a detaliat românul. 

În favoarea hawk-eye

„Jocul a fost mult mai cursiv la Cincinnati și US Open, acolo unde am avut hawk-eye", spune Tecău, care ar opta pentru renunțarea la arbitrii de linie. „Acest lucru poate fi făcut și pe zgură pentru că sunt situații în care terenul răspunde într-un anumit fel. Cum a fost la Paris, era mai ud și nu se vedea urma sau se vede urma imediat după aterizare și ar putea părea afară. Și se poate întâmpla la puncte importante, iar de acolo se poate pierde un meci. De aceea sunt pentru instalarea hawk-eye", conchide el. 

„Nu funcționez așa"

Asociația creată de Djokovic și alți câțiva jucători chiar înainte de US Open, PTPA, a stârnit multă vâlvă la momentul respectiv. „Am primit și eu scrisoarea, dar nu și informațiile de încredere: cine conduce, care e strategia, care e planul. Pe principiul semnăm și apoi vedem ce se întâmplă. Eu nu funcționez așa", afirmă Horia. El admite însă că "e nevoie de o comunicare mai bună și o schimbare, care trebuie făcută prin ATP. „Avem o conducere foarte puternică, a semnat contracte și are un plan mare. Însă de la conducere în jos este un sistem destul de ineficient de a comunica, de a informa, de multe ori se iau decizii fără să fim întrebați sau consultați", explică triplul campion de Mare Șlem. 

„Asociația aceasta, PTPA, va avea aceleași probleme cu care se confruntă ATP-ul, dar frustrarea este că jucătorul nu este ascultat și informat" - Horia Tecău

„N-am participat decât la o întâlnire pe Zoom pentru că mi se părea o pierdere de timp. Cred că sunt căi mult  mai eficiente pentru a afla care sunt problemele, dacă îmi doream să aflu ce s-a discutat, aveam acces la un rezumat" - Horia Tecău

„Cine va conduce, dacă se va dori mărirea prize money? Dacă se va întâmpla prin micșorarea tabloului de dublu, ce am făcut, pentru ce am semnat? La nivel de Grand Slam, Masters Series, ești OK, îți faci echipă, dar cei din challenger, câți pot să se lupte cu restul? Mulți renunță" - Horia Tecău

"Ce a făcut e ireal" 

„Am simțit nevoia de a ieși, măcar la o plimbare” » Horia Tecău despre ce i-a lipsit în ultimele luni, organizația lui Djokovic și performanța lui Nadal la Paris
Rafael Nadal pozând cu trofeul de la Roland Garros Foto Guliver/GettyImages

„Îl apreciez mult pe Nadal ca om", spune Tecău, evaluând apoi performanța ibericului la Roland Garros. „Ce a făcut e ireal, sunt puține reușite în tot sportul de asemenea nivel, care să egaleze 13 Roland Garros-uri. A avut un meci incredibil, l-am simțit foarte motivat, concentrat, iar pe Djoko mai soft de la început, abia în setul trei a început să se dezlănțuie un pic, până atunci fusese cam pasiv în atitudine. Un pic târziu, dar nici Nadal nu i-a dat șansa, a jucat incredibil", a rezumat el cele întâmplate în ultima zi de concurs de la Paris. 

„Incredibil e că trăim într-o eră ca aceasta, cu Nadal, Federer, Djokovici...Jucători imenși, Agassi, Sampras, Edberg, Lendl, au dispărut toți din discuție. Cei de acum i-au șters din dezbatere" - Horia Tecău

Citește și alte știri din tenis

Cum s-au evitat Novak Djokovic și Rafael Nadal » Final încins de sezon în circuitul ATP

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Stranieri
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția
Campionate
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează