SPORTURI  »  TENIS  »  INTERVIU

EXCLUSIV Imperiul Patrick Mouratoglou » Antrenorul lui Halep a explicat pentru GSP cum a clădit o rețea incredibilă în tenis: „Avem 4000 de jucători, cea mai mare bază din Europa”

Patrick Mouratoglou și superbaza pe care o deține în Nisa +14   FOTO
Patrick Mouratoglou și superbaza pe care o deține în Nisa

Articol de - Publicat marti, 24 mai 2022 12:26 / Actualizat marti, 24 mai 2022 13:02

Patrick Mouratoglou (51 de ani), unul dintre cei mai influenți antrenori din tenisul mondial al ultimului deceniu, a acceptat un dialog amplu și exclusiv cu Gazeta Sporturilor (Interviul complet poate fi citit AICI). El i-a explicat reporterului GSP Luminița Paul felul în care a ajuns să dețină celebra Academie, locul unde Simona Halep s-a antrenat în ultima perioadă, ce oferă aceasta și care sunt principiile după care se ghidează. 

A început să joace tenis la vârsta de patru ani într-o familie care vedea acest sport drept o relaxare la final de săptămână, un refugiu la modă la mijlocul anilor ‘70. „Terenul de tenis devine spațiul libertății mele, singurul domeniu în care mă simt respectat și în care sunt eu însumi", scria Mouratoglou în cartea sa autobiografică despre începuturi.

  • Patrick Mouratoglou, unul dintre cei mai influenți antrenori din tenisul mondial al ultimului deceniu, a acceptat un dialog amplu și exclusiv cu Luminița Paul, expertul Gazetei Sporturilor. Citește AICI interviul integral;
Moment nemaivăzut la Roland Garros! Culmea îndrăznelii: a întrerupt meciul Mariei Sakkari, dar bodyguarzii nu au putut să-l scoată de pe arenă
ROLAND GARROS
Moment nemaivăzut la Roland Garros! Culmea îndrăznelii: a întrerupt meciul Mariei Sakkari, dar bodyguarzii nu au putut să-l scoată de pe arenă

Cum a virat Patrick Mouratoglou, fiul unui industriaș grec, înspre un lider al tenisului

Însă viața fiului de industriaș grec și mamă franțuzoaică avea să ia altă turnură. Părinții i-au spus atunci când a vrut să dedice mai mult timp tenisului că după ce va obține o diplomă va putea să-i acorde mai multă atenție.

Pe lângă această piedică, Patrick Mouratoglou avea o problemă de dezvoltare fizică, așa că la 15 ani renunță la visul de a deveni jucător de tenis și merge pe calea aleasă de părinții săi, devenind un rebel și obținându-și doar diploma de Bacalaureat, fără însă a continua studiile universitare, optând apoi să lucreze în afacerea familiei.

La 25 de ani era implicat în întreprinderea tatălui său, însă avea ceva care încă îl făcea să viseze că va realiza ceva în sportul pe care l-a iubit de la prima lovitură. Începe să joace din nou și îi vine ideea să pornească un mic proiect care să se adreseze jucătorilor de toate nivelurile.

Doi ani mai târziu are o discuție cu tatăl său și decide să părăsească afacerea familiei și să se dedice complet idei de a crea o academie. 

„În 1996, pe atunci nimeni nu mă știa în lumea tenisului. Mergeam la fiecare agent și îl rugam să mă ajute, îmi aduc aminte cum le spuneam că «Academia mea va deveni numărul unu în Europa. Ajută-mă acum și te voi ține minte!». Știu că aveam încredere în mine și aveam țeluri înalte ca de obicei. Ce e amuzant e că în acea vreme nimeni altcineva nu credea că voi reuși", a povestit el în cartea „The Coach".

Cel care l-a sprijinit la început a fost australianul Bob Brett, care a fost de acord să fie un soi de girant pentru proiectul lui Mouratoglou. Primul sediu al academiei a fost la Montreuil, „Cei șase ani care au urmat au fost o perioadă pur și simplu exaltată". În acea vreme au început să se adune primii jucători, care apoi aveau să scoată capul în lumea mare.

După câteva experiențe neplăcute în lumea impresariatului sportiv, Mouratoglou decide să se dedice complet meseriei de antrenor și să vadă mai departe de dezvoltarea academiei sale. Bob Brett pleacă din proiect în urma unor neînțelegeri, iar Patrick rămâne singur cu numele său să-și ducă visul mai departe.

Imperiul Patrick Mouratoglou » Antrenorul lui Halep a explicat pentru GSP cum a clădit o rețea incredibilă în tenis: „Avem 4000 de jucători, cea mai mare bază din Europa”
Patrick Mouratoglou vorbindu-i Simonei Halep și consultându-și agenda, el fiind renumit pentru însemnările și fișele pe care le face despre jucătorii săi FOTO Mouratoglou Academy

Sophia Country Club pe Coasta de Azur, cea mai mare bază de antrenament din Europa: 34 de terenuri, helipad, restaurante etc

În 2014 achiziționează Sophia Country Club pe Coasta de Azur, încercând construirea celei mai mari baze de antrenament din Europa. Opt ani mai târziu, această năzuință e realitate. „Astăzi Academia Mouratoglou înseamnă un resort care include 34 de terenuri de tenis, două săli de fitness, un centru de medicină sportivă, patru piscine, trei restaurante, un spa, patru terenuri de padel, helipad...", și-a prezentat Mouratoglou realizarea.

E locul care a atras-o pe Simona Halep și în care și-a regăsit plăcerea de a juca tenis.

„Nu m-am așteptat niciodată să fac acest pas, nici nu-mi dădea prin cap așa ceva. Nu am fost pro academii pentru că nu am crezut că o să pot să fac față unui sistem foarte bine pus la punct, cu o anume oră de trezire, totul riguros, mi-a plăcut mai mult să fiu independentă, dar impactul pe care l-am avut când am intrat acolo și m-am antrenat a fost wow! 

Deodată am simțit că vreau să fac treaba asta. A fost o experiență deosebită și vibe-ul de acolo m-a ajutat să iau decizia. Nu a fost una ușoară, să schimb toată rutina și modul de viață, dar sunt foarte bucuroasă că am făcut pasul și că am avut această oportunitate", a spus Simona Halep pentru Gazetă.

„Jucători pe care i-am format de la vârste foarte mici sunt Stefanos Tsitsipas, Coco Gauff, Holger Rune, Alexei Popyrin”

- V-ați început proiectul de la zero în 1996, cum credeți că este văzută astăzi Academia Mouratoglou de lumea tenisului?
- Prefer întotdeauna să îi întreb pe oameni cum văd academia decât să mă întreb pe mine. Ceea ce pot spune este că filosofia Academiei Mouratoglou nu s-a schimbat din ziua 1. La acea vreme, în 1996, toate sistemele care funcționau îi cereau jucătorului să se muleze pe un model existent. Eu nu am crezut că era modul cel mai bun pentru a obține rezultate. M-am gândit că fiecare jucător merită să fie văzut precum cineva unic – pentru că sunt unici – și că merită să aibă un sistem de antrenament croit pentru el.

- Cum s-a materializat acest lucru?
- Misiunea noastră este aceea de a da jucătorului cea mai bună șansă de a reuși, de aceea trebuie să creăm o metodă de antrenament unică pentru fiecare dintre ei. Asta este ceea ce am făcut din 1996 și cred că am arătat că rezultatele sunt incomparabile cu această metodologie. An de an, plasăm jucători în Top 3 al juniorilor, iar jucătorii noștri câștigă turnee majore în fiecare sezon. De asemenea, avem jucători în Top 100 ATP și/sau WTA în fiecare an. Asemenea jucători pe care i-am format de la vârste foarte mici sunt Stefanos Tsitsipas, Coco Gauff, Holger Rune, Alexei Popyrin.

- Care a fost ținta principală la început? Credeți că ați atins-o deja?
- Obiectivul meu principal a fost să creez cel mai bun sistem din lume pentru a pregăti jucători și să-i fac să-și atingă propriile ținte. Întâi, cu jucători care aspirau să devină profesioniști, apoi cu cei din circuitele profesioniste, iar în cele din urmă am făcut-o și cu persoane care joacă doar de plăcere. Unul dintre scopurile mele a fost cel de a împărtăși cu oricare dintre ei pasiunea mea pentru tenis. Datorită taberelor noastre, avem an de an mai mult de 4.000 de jucători care vin și experimentează o săptămână sau mai mult la Academia Mouratoglou.

40.000 de eurose ridică costul pregătirii pe un an de zile la Academia lui Patrick Mouratoglou pentru un junior

foto: mouratoglou.com
foto: mouratoglou.com
foto: mouratoglou.com
foto: mouratoglou.com
foto: mouratoglou.com
+9 FOTO

Cele două programe principale de la Academia Mouratoglou

- Începuturile au fost destul de dificile, cum v-ați descurcat?
- Începuturile sunt mereu complicate. În asemenea situații ești testat ca om, ca persoană. Ești capabil să perseverezi? Poți să crezi în tine și în proiectul tău când ești singurul în care trebuie să ai încredere? Poți să continui să crezi și când traversezi perioade dificile? Mi-a plăcut pentru că mi-a format caracterul, mi-a modelat personalitatea. Și pot spune că astăzi mă simt destul de puternic grație tuturor lucrurilor prin care am trecut.

- Ce oferă Academia Mouratoglou jucătorilor care vor să vină și să se pregătească aici? 
- Noi propunem două programe principale. Primul este un program de tenis și școală, un proiect de viață despre care sunt mândru să spun că are extrem de mult succes. Punem școala și tenisul pe același nivel ca importanță și ne bucurăm când majoritatea jucătorilor noștri ajung la cele mai bune universități americane. Ceilalți ori ajung la universități de top, ori își încearcă șansele în circuitul profesionist. Suntem total responsabili pentru viitorul acestor adolescenți și ne asigurăm că sunt pregătiți să reușească în viață.

- Și celălalt? 
- Celălalt program este legat de taberele de tenis. Constă în a experimenta ce oferă Academia pentru o săptămână, o lună sau mai mult începând de la o săptămână de pregătire. Nu este vorba doar despre tenis, ci de a trăi o experiență unică. Oricare ar fi vârsta ta, nivelul sau ambițiile legate de tenis, ești considerat și tratat ca un profesionist.

70 de milioane de euroa fost investiția pentru a construi Academia de la Nisa, conform Reuters

- Ați avut un model de academie de care să fi fost inspirat sau a fost proiectul dumneavoastră întreg, ideile dvs? 
- Nu m-am inspirat de la alte academii pentru că, din punctul meu de vedere, nu îi luau în considerare pe jucători așa cum ar fi trebuit. „Încadrează-te în sistem!", asta li se spunea, iar eu nu mă simt confortabil cu această abordare. 

- Primul nume care a țâșnit de la academie a fost cel al lui Marcos Baghdatis, urmat de alții, cum a crescut proiectul peste ani? Ați lucrat cu mulți jucători, de ce realizări sunteți cel mai mândru? 
- Am început cu un grup de jucători pe care i-am descoperit în 1998. Marcos Baghdatis și Gilles Muller, care au ajuns amândoi numărul unu mondial la juniori. Mai târziu s-au alăturat Paul-Henri Mathieu, Mario Ancici, Serghei Stahovski, Pauline Parmentier, Hicham Arazi, Ivo Karlovici și mulți alții. Marcos a fost primul care a ieșit în evidență, atingând o finală de Mare Șlem și o semifinală în același an, 2006. Istoria Academiei Mouratoglou însă este rezultatul multiplelor succese ale multor jucători, al clădirii multor tineri care au ajuns în top.

Citește și alte știri din tenis:

EXCLUSIV Patrick Mouratoglou, dialog-eveniment pentru cititorii GSP! Ce a remarcat înainte de Roland Garros: „Simona Halep are ceva rar”

Simona Halep - Nastasja Schunk, debut la Roland Garros 2022 » Duel în premieră pentru campioana din 2018

Emma Răducanu, revenire minunată în primul tur de la Roland Garros » Bianca Andreescu e calificată și ea în turul al doilea

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Stranieri
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția
Campionate
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează