SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

La grande bellezza » Cîrstea e din nou în "optimile" unui turneu de Mare Şlem după o pauză de 8 ani. Povestea unui meci superb

Sorana Cîrstea va intra în Top 60, grație victoriei de ieri // FOTO Guliver/GettyImages
Sorana Cîrstea va intra în Top 60, grație victoriei de ieri // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat sambata, 21 ianuarie 2017 00:00

Românca a învins-o ieri în turul al treilea la Melbourne pe Alison Riske cu 6-2, 7-6 (2) și revine în optimi de finală la un turneu de Mare Șlem după aproape opt ani.

30 mai 2009. Paris, Roland Garros. O româncă de pe locul 41 mondial o întâlnește în turul al treilea pe Caroline Wozniacki, a zecea jucătoare a lumii. Daneza e favorita și asta se vede și pe zgura cărămizie, se duce repede la 4-0.

De partea cealaltă a fileului, Sorana Cîrstea, căci despre ea este vorba, pare neliniștită. Lovește cu disperare. Are doar 19 ani. E pentru prima oară în turul al treilea al unui turneu de Mare Șlem. O știe bine pe Caroline. De aceea își asumă riscuri nebune în joc, lovește cu sete, iar mingile aterizează lângă linie.

Sorana revine și duce primul set în tie-break, pe care-l câștigă. Wozniacki dă toate mingile înapoi și iar e în față. Cîrstea vine din nou din urmă până când e 6-5.  Servește daneza, e 15-30 și cheamă medicul. Pauza nu-i priește și Sorana se impune cu 7-6 (3), 7-5.

Optimi de finală pentru o româncă la un turneu de Mare Șlem. E incredibil! Un rezultat pe care România nu l-a mai văzut de la Irina Spîrlea și Ruxandra Dragomir.

Ce a urmat după meciul cu Wozniacki pentru Sorana? O victorie entuziasmantă în fața Jelenei Jankovici și apoi înfrângerea în fața Samanthei Stosur.

Dar i se prevedea un viitor plin de astfel de momente. A fost nevoie de opt ani pentru ca ea să ajungă să urce din nou în "optimile" unui turneu de Mare Șlem. Opt ani în care a trecut prin multe, dar cea mai dură experiență a fost accidentarea la umăr, cea care i-a amenințat cariera, dar care i-a dat și o nouă atitudine și filozofie.

Un set impecabil

20 ianuarie 2017. Melbourne. Australian Open. Sorana Cîrstea, 78 WTA, o întâlnește pe Alison Riske, locul 42 mondial. Americanca e favorită, dacă e să judecăm după clasament.

La Melbourne sunt 17 grade și bate vântul. Sorana intră concentrată pe teren, strânge pumnul de la prima lovitură. 15-0, 30-0, 40-0. Cu această mișcare abreviată la serviciu impusă de accidentare, ea stabilește din prima că are o zi bună. I-au trebuit multe ore, luni, săptămâni, luni să se obișnuiască să servească așa.

A studiat meciuri pe Youtube, mai ales serviciul lui Andy Roddick, pentru a înțelege mai bine acest mecanism. Face break pe serviciul adversarei. În tribune i se strigă numele. Sorana lovește curat, are răbdare, aleargă după mingi și imediat se face 3-0.

E greu după ce învingi o favorită, Sorana eliminând-o în turul doi pe Carla Suarez Navarro, să te concentrezi la fel în fața unei fete care nu e cap de serie. Însă românca a intrat pe teren să câștige. Loviturile au forță și precizie și de aceea e 6-2.

Două reveniri

Alison merge la vestiar și parcă reușește să domolească dubiile, e mai prezentă în meci, Sorana începe să scape lovituri dincolo de linie și break-ul vine. Românca nu intră în panică, blochează stările, dar fiecare punct câștigat aduce pumnul strâns și o încurajare.

Cu "Haide!" viguros, ea revine la 3-3. Spre final, serviciul Soranei cedează din nou. E 6-5, Alison Riske poate închide setul, dar Sorana face break la zero și apoi joacă cu milimetrul în tie-break și se impune cu 6-2, 7-6 (2).

"Primul set am jucat foarte bine, exact ce trebuia, m-am mișcat, am intrat în minge. Apoi, în al doilea set, la 1-0 am servit foarte bine, dar acolo cred că am oprit un pic picioarele și de aceea am început să greșesc puțin. A început și ea să servească mai bine, să fie mai agresivă și s-a echilibrat puțin balanța. Mă bucur că am reușit să câștig în două seturi, pentru că ar fi fost greu dacă mă duceam în trei", a spus Sorana pentru treizecizero.ro.

Optimi de finală pentru o româncă. E incredibil pentru ea! Între timp, România le-a mai văzut în această fază la un turneu de Mare Șlem pe Monica Niculescu, Irina Begu, Andreea Mitu și Simona Halep.

Australian Open 2017 îi aparține numai ei, la fel cum a fost și Roland Garros 2009. Pentru un loc în sferturi de finală o întâlnește pe o Garbine Muguruza, câștigătoarea de la Paris în 2016 și care începe să se regăsească, după luni bune de derută. Un lucru e sigur: se va lovi mingea repede și aproape de linii. Așa că orice e posibil. Chiar și o nouă surpriză.

28de lovituri direct câștigătoare a reușit Sorana Cîrstea în meciul de ieri, în timp ce adversara sa a strâns șaptesprezece

20de greșeli neforțate a comis românca în meciul de ieri, în timp ce americanca a adunat douăzeci și cinci

220.000 $australieni, aproximativ 165.000 de dolari americani, și-a asigurat Sorana Cîrstea pentru calificarea în optimi de finală

Jucătoare române în "optimi" la Melbourne

Virginia Ruzici 1980 s-a oprit în sferturi
Irina Spîrlea 1995, 1997 s-a oprit în sferturi
Ruxandra Dragomir 1997, 1998  
Simona Halep 2014, 2015 în ambele cazuri s-a oprit în sferturi

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Imagini tari de pe Arena Națională, cu aproape 3 ore înainte de Dinamo - Rapid! Cum se pregătește marea surpriză a „câinilor”
Superliga
Imagini tari de pe Arena Națională, cu aproape 3 ore înainte de Dinamo - Rapid! Cum se pregătește marea surpriză a „câinilor”
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close