SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL CAMPIOANELOR

liveTEXT de la 13:30 » Ca Luna și Soarele » Halep și Șarapova s-au alergat tot anul și se întîlnesc abia azi

Articol de GSP - Publicat marti, 27 octombrie 2015 00:00

A fost un an amestecat pentru fiecare. Au cîștigat, au pierdut, au strîns cam aceeași sumă de bani care ilustrează succesul (3,6 mil $ Simona și 3,3 mil $ Maria), acum sînt față în față.

Iată analiza celor două jucătoare care se confruntă azi, de la ora 13:30, liveTEXT GSP.ro și la TV pe Digi și Dolce.

Care a fost cea mai bună perioadă, pe ce suprafețe s-au descurcat cel mai bine, dar și care au fost cele mai mari neașteptate înfrîngeri din acest sezon:

Simona Halep în 2015

  • Titluri: 3
  • Cîştiguri: 3.614.127 dolari
  • Meciuri cîştigate: 48
  • Meciuri pierdute: 15

Turnee de Mare Şlem

Australian Open
A doua calificare consecutivă în sferturi de finală, unde însă a suferit o înfrîngere aspră în faţa Ekaterinei Makarova, 4-6, 0-6, care a făcut-o să spună că nu va mai renunţa la luptă în nici un meci de atunci încolo

Roland Garros
Venind după finala de anul trecut, a pierdut clar şi surprinzător în faţa Mirjanei Lucici-Baroni, cea care o învingea şi la US Open 2014, în turul 3

Wimbledon
Eliminare-şoc în primul tur, la Jana Cepelova, după ce sezonul trecut atingea semifinalele. A fost momentul de alunecare maximă din acest an

US Open
Şi-a reuşit anul acesta performanţa de vîrf, calificare în semifinale, după două meciuri de referinţă, cu Sabine Lisicki şi Victoria Azarenka

Perioada cea mai bună

Halep a avut în 2015 două calupuri de turnee în care victoriile s-au adunat, iar jocul a arătat competitiv. După un început de an solid, dar cu o înfrîngere în "sferturi" la Australian Open, din februarie nivelul a urcat spectaculos. Au venit două titluri, cele de la Dubai şi Indian Wells, ultimul fiind şi cel mai preţios al carierei, de categorie Premier Mandatory, apoi semifinale la Miami şi o confruntare strînsă cu Serena Williams.

Mai multe meciuri cîştigate luptînd şi ascuţindu-şi armele, totul pînă la începutul lui aprilie. A doua perioadă fastă a coincis cu sezonul de hard nord-american, lunile august şi septembrie.

Chiar dacă n-a mai cucerit vreun trofeu, a disputat finale în turneele Premier 5 de la Toronto şi Cincinnati, a atins semifinalele la US Open şi a avut, din nou, confruntări care i-au testat tenisul şi anduranţa şi din care a ieşit cu capul sus.

Suprafaţa cea mai bună

De departe, hard-ul, ceea ce a fost o oarecare surpriză chiar pentru Simona. Avusese şi înainte performanţe pe această suprafaţă, dar cele din 2015 le-au întrecut. A devenit liderul meciurilor cîştigate în circuit pe hard, 40, pierzînd doar 8.

Indiferent că a fost vorba de Australia, SUA, Canada, indiferent de adversară, jocul ei a fost constant, solid, pe alocuri de excepţie. Pe această suprafaţă a cucerit cele trei titluri şi a disputat cele două finale ale ei din acest an. În contrast cu 2014, zgura şi iarba au fost palide.

Top 5 premii

1. Indian Wells victorie 900.400$
2. US Open semifinale 789.997$
3. Dubai victorie 456.000$
4. Australian Open sferturi 287.308$
5. Cincinnati finală 240.500$

Accidentări şi abandonuri

Fragilitatea fizică, ilustrată prin accidentări, n-a mai fost o problemă pentru Halep în 2015, aşa cum fusese în 2014. Au existat doar două abandonuri, din motive total diferite. Primul a apărut în finala de la Toronto, pe care românca n-a putut s-o ducă pînă la capăt din cauza afecţiunii specifice tenisului numite "heat illness", boala de căldură, care se manifestă prin puls accelerat, ameţeli, dureri de cap, stare de slăbiciune.

Apoi, s-a retras din meciul din primul tur de la Beijing, contra Larei Arruabarrena, avînd o accidentare la tendonul ahilian pe care n-a vrut s-o agraveze în perspectiva Turneului Campioanelor. Au fost şi două forfaituri: a renunţat la turneul de la Sydney, în ianuarie, din cauza unei gastroenterite, şi la cel de la Doha, din februarie, motivul fiind probleme la coastă şi gleznă.

Victorii de reţinut

  • 6-3, 1-6, 7-5 cu Ekaterina Makarova în "sferturi" la Dubai
  • 2-6, 7-5, 6-4 cu Jelena Jankovici în finala de la Indian Wells
  • 6-7 (6), 7-5, 6-2 cu Sabine Lisicki în "optimi" la US Open
  • 6-3, 4-6, 6-4 cu Victoria Azarenka în "sferturi" la US Open

Înfrîngeri-şoc

  • 6-7 (6), 3-6 cu Alizé Cornet în turul 1 la Madrid
  • 5-7, 1-6 cu Mirjana Lucici-Baroni în turul 2 la Roland Garros
  • 7-5, 4-6, 3-6 cu Jana Cepelova în turul 1 la Wimbledon
  • 4-6, 3-6 cu Denisa Allertova în "sferturi" la Guangzhou
  • 3-6, 6-3, 5-7 cu Johanna Konta în "optimi" la Wuhan

Maria Şarapova în 2015

  • Titluri: 2
  • Cîştiguri: 3.299.284 dolari
  • Meciuri cîştigate: 34
  • Meciuri pierdute: 8

Perioada cea mai bună

Ca şi la Simona, au fost două. Începutul de an a arătat o Maria Şarapova într-o formă strălucitoare, aproape de impecabil. Titlul de la Brisbane a fost urmat de finala de la Australian Open şi două meciuri adjudecate autoritar în Cupa Fed pentru echipa Rusiei.

Pe parcursul primelor aproape două luni nu doar că a cîştigat multe partide, 15, cedînd una singură, dar a făcut-o într-o manieră dură, autoritară, rareori pierzînd vreun set. A doua perioadă bună conţine o bucată din sezonul european de zgură, cînd a şi cucerit titlul cu numărul 2 din acest an, la Roma, şi a făcut semifinale la Madrid, şi una de iarbă, încununată cu semifinala de la Wimbledon.

Suprafaţa cea mai bună

Spre deosebire de alţi ani, cînd, poate paradoxal, zgura devenise suprafaţa cea mai compactă a Mariei, în 2015 distribuţia rezultatelor ei importante a fost mai largă. Începînd cu hard-ul australian, care i-a adus titlul de la Brisbane şi finala de la Melbourne, continuînd cu zgura europeană, luminată de trofeul cucerit la Roma şi semifinala de la Madrid, şi ajungînd la iarba londoneză, unde a atins semifinalele la Wimbledon, toate suprafeţele sînt reprezentate în reperele anului pentru Şarapova.

Top 5 premii

1. Australian Open finală 1.355.374$
2. Wimbledon semifinale 749.817$
3. Roma victorie 496.303$
4. Madrid semifinale 221.210$
5. Brisbane victorie 195.026$

Accidentări şi abandonuri

Şarapova are puţine abandonuri în meciuri în toată cariera, dar unul dintre ele a fost la Wuhan, în primul tur, cînd s-a retras în setul decisiv contra Barborei Strycova din cauza unei probleme la braţ.

Rusoaica a avut însă alte două necazuri fizice majore în 2015, unul dintre ele ţinînd-o departe de terenuri luni întregi, imediat după Wimbledon. O persistentă accidentare la piciorul drept a făcut-o să rateze complet sezonul de hard nord-american, ce includea importantele turnee de la Toronto, Cincinnati şi US Open.

Înainte de acestea, în februarie, în timpul turneului de la Acapulco, a contractat un virus stomacal şi a renunţat la concurs înainte de disputare semifinalei cu Caroline Garcia. Ulterior, Maria a declarat că efectele acelei probleme au fost de durată, afectînd-o şi în competiţiile care au urmat.

Turnee de Mare Şlem

Australian Open
Campioană la Melbourne în 2008 şi finalistă în 2007 şi 2012, a ajuns din nou pînă în ultimul act. A fost învinsă acolo de liderul mondial, Serena Williams

Roland Garros
În postură de deţinătoare a titlului, a suferit o eliminare surprinzătoare în optimi de finală în faţa viitoarei finaliste, cehoaica Lucie Safarova

Wimbledon
Un turneu compact pentru învingătoarea din 2004, care a avansat pînă în semifinale, unde a cedat din nou la Serena Williams

US Open
Nu a participat din cauza accidentării la piciorul drept

Victorii de reţinut

  • 6-7 (4), 6-3, 6-3 cu Ana Ivanovici în finală la Brisbane
  • 6-1, 4-6, 7-5 cu Alexandra Panova în turul 2 la Australian Open
  • 6-2, 4-6, 7-5 cu Caroline Garcia în "optimi" la Madrid
  • 4-6, 7-5, 6-1 cu Carla Suárez Navarro în finală la Roma

Înfrîngeri-şoc

  • 6-3, 3-6, 2-6 cu Flavia Pennetta în "optimi" la Indian Wells
  • 6-7 (4), 3-6 cu Daria Gavrilova în turul 2 la Miami
  • 2-6, 4-6 cu Svetlana Kuzneţova în semifinale la Madrid
  • 6-7 (3), 4-6 cu Lucie Safarova în "optimi" la Roland Garros

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (3)
gizeh
gizeh  •  27 Octombrie 2015, 09:49

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

gizeh
gizeh  •  27 Octombrie 2015, 09:46

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ottobraun
ottobraun  •  27 Octombrie 2015, 09:38

pentru Lady Masha meciul asta e *** !

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează