Articol de Luminiţa Paul - Publicat luni, 13 mai 2019 19:02
Horia Tecău (34 de ani) explică de ce turneul de la Madrid, pe care l-a câștigat duminică pentru a doua oară, înseamnă foarte mult pentru el și pentru olandezul Jean-Julien Rojer (34 de ani).
- Horia Tecău și Jean Julien Rojer debutează marți la Roma. Adversari le vir fi frații Mike și Bob Bryan.
O bucurie pe care nu o mai trăiseră de câteva luni bune, aceea de a avea în brațe un trofeu, dar care a venit la Madrid cu forța pozitivă a acelei săptămâni în care totul s-a legat. Horia și Juls i-au învins în finală pe Diego Schwartzman și Dominic Thiem, 6-2, 6-3, devenind din nou campioni la Madrid, după succesul din 2016. E un loc în care se întorc mereu cu plăcere, cu speranțe, unde se simt sprijiniți de public și de condițiile de joc.
Tecău a povestit pentru Gazeta Sporturilor cum au fost zilele madrilene, începute cu eliminarea fraților Bryan în primul tur, și s-a îndreptat apoi spre ce urmează: turneul de la Roma, unde în runda inaugurală vor da peste aceiași adversari.
- Horia, ce înseamnă pentru voi acest titlu, mai ales după începutul mai lent de sezon?
- Pentru noi fiecare titlu înseamnă mult, fiecare titlu are povestea lui în spate, e o întreagă călătorie. Iar acesta cu atât mai mult pentru că vine după câteva luni în care rezultatele nu s-au materializat în ceea ce doream noi. Am continuat să lucrăm în echipă, am continuat să avem încredere în noi, să fim acolo unul pentru celălalt și am reușit un nou titlu. Ne bucurăm împreună, chiar dacă sărbătoare e scurtă. Dar înseamnă mult titlul acesta. Pentru noi, pentru echipă, ne dă un boost de încredere pentru sezonul de zgură.
- E important și în perspectiva Roland Garros-ului?
- Noi ne facem treaba în continuare și luăm fiecare zi pe rând, fiecare antrenament, fiecare meci, nu ne uităm prea mult în viitor, la ce va urma, la Roland Garros. Deocamdată următorul meci e cel mai important.
„Un fel de test suprem”
- A contat mult că i-ați învins pe Bob și Mike Bryan în primul tur, salvând mingi de meci?
- Fiecare victorie împotriva fraților Bryan e o mare realizare pentru că ei sunt tot timpul competitivi și dau totul pe teren. În continuare joacă la un nivel foarte înalt. A fost un meci foarte dificil, dar odată ce am trecut de el, am avut și mai multă încredere. Suntem obișnuiți de mulți ani să ne uităm la meciurile lor, am fost adversari de nu știu câte ori, încă avem ocazia să jucăm cu ei și de fiecare dată e ceva special, așa că ne face plăcere să avem aceste meciuri împotriva lor, care sunt foarte dificile. Sunt pentru noi un fel de test suprem ca să ne verificăm nivelul.
- Spuneai că turneul de la Madrid e special pentru voi. Poți detalia de ce?
- Turneul de la Madrid e special în primul rând pentru publicul de acolo. Mulți români care vin la meciuri, prieteni care ajung acolo pentru că, fiind turneul domnului Țiriac, sunt mulți apropiați ai tenisului românesc care sunt prezenți acolo, vin la meciurile noastre, ne susțin, fac ca acestea să fie deosebite, ca și cum ai juca acasă. Probabil că acolo e cel mai apropiat sentiment de acela de a juca acasă. Apoi, condițiile de joc de acolo, altitudinea, cei 500 de metri, fac ca mingea să sară mai sus, să aibă o viteză mai mare decât pe un teren de zură al nivelul mării. E ceva ce ne-a plăcut tot timpul acolo fiindcă nouă ne convin condițiile mai rapide. Și când îți convin condițiile, revii și te acomodezi mai repede, te ajută.
- Ați apucat să sărbătoriți?
- De sărbătorit am făcut-o imediat după meci, în echipă și cu prietenii de acolo. Cu un pic de recuperare, apoi imediat am urcat în avion ca să mergem la Roma. Turneul începe de marți pentru noi, nu avem timp. Trebuie să ne acomodăm cu condițiile de la Roma, cu terenurile, să ne recuperăm fizic și emoțional. Și trebuie să ne mișcăm repede fiindcă avem un meci dificil în primul tur. (zâmbește) Cu frații Bryan. Din nou.
3 titluri Masters 1000are Horia Tecău în palmares, două la Madrid, ambele cu Jean-Julien Rojer, și unul la Cincinnati, cu Robert Lindstedt