SPORTURI  »  TENIS  »  WTA MADRID

CORESPONDENȚĂ DIN MADRID Madrid, turneul unde româncele lasă urme » Jaqueline Cristian, remarcată în ediția 2024 + 2 titluri, 2 finale și 8 „sferturi” pentru jucătoarele tricolore de-a lungul timpului

Jaqueline Cristian a ajuns în „optimi” la Madrid 2024 Foto: Imago
Jaqueline Cristian a ajuns în „optimi” la Madrid 2024 Foto: Imago

Articol de - Publicat luni, 29 aprilie 2024 15:38 / Actualizat luni, 29 aprilie 2024 16:23

Sorana Cîrstea și Jaqueline Cristian au atins „optimile” turneului WTA 1000 de la Madrid în 2024, Jucătoarele române au avut de-a lungul anilor evoluții importante, chiar strălucitoare în concursul deținut până în 2021 de Ion Țiriac, cu 2 titluri, 2 finale și 8 „sferturi”.

2024 este încă o ediție a turneului Mutua Madrid în care prezența românească pe tabloul principal a fost într-o proporție însemnată și obișnuită în trecut. 4 jucătoare, dintre care două și-au prelungit evoluția până la optimile de finală: Sorana Cîrstea și Jaqueline Cristian.

Cea care a jucat cele mai multe partide este Jaqueline Cristian, 25 de ani, locul 73 WTA, cea care a trecut de două tururi în calificări, apoi a mai câștigat două meciuri pe grila principală și a cedat doar în fața numărului 15 mondial, Danielle Collins, jucătoarea care are acum 15 partide la rând câștigate.

Jaqueline Cristian, stop în „optimi” la Madrid: „Plec cu încredere și clar îmi dau seama că pot mult mai mult”
WTA MADRID
Jaqueline Cristian, stop în „optimi” la Madrid: „Plec cu încredere și clar îmi dau seama că pot mult mai mult”

Prezența ei, fiind una oarecum inedită – a jucat și în 2023, ajungând în turul 2 –, a atras atenția prin felul în care și-a construit parcursul, prin tenisul atrăgător, din ce în ce mai constant și mai eficient, și prin atitudinea ei de luptătoare până la ultima minge.

Jaqueline Cristian, 5 meciuri, 4 victorii la Madrid

Cu victorii la McCartney Kessler și Daria Saville în calificări, apoi cu Magdalena Frech și Barbora Krejcikova pe tabloul principal, revenind de la 0-1 la seturi, Jaqueline a captivat vizibil și simpatia publicului compus din români, dar nu numai.

Plec foarte fericită de la Madrid, plec cu multă încredere, sunt sănătoasă, mă bucur mult pe teren când pot să joc și să fac meciuri lungi, trei seturi și să revin și să întorc, să alerg. Chiar am o mare plăcere de a fi pe teren zilele acestea", a spus ea după înfrângerea în fața lui Collins.

„Sunt mulțumită cu turneul și clar îmi dau seama că pot mult mai mult", a conchis Jaqueline, după ce în zilele anterioare evidențiase progresul pe care îl simte de când a început să lucreze cu Javier Marti, fost antrenor al Paulei Badosa, între altele.

Îmi place să am un echilibru, iar pe antrenorul de acum mi l-am dorit foarte mult. Deja de ceva vreme s-au legat lucrurile de când lucrez cu el. Mi se pare că am îmbunătățit destul de multe lucruri în jocul meu.

Am încredere totală în el și mi se pare că e un început de colaborare foarte bună, tendințele sunt pozitive. Sunt nerăbdătoare să văd ce-mi rezervă viitorul", a elaborat Cristian.

Sorana Cîrstea: „Acum, înapoi la treabă, înapoi la antrenamente!”

Sorana Cîrstea face parte din altă categorie. La 34 de ani împliniți recent și fost numărul 21 WTA, ea s-a aflat la a 13-a prezență pe tabloul de la Madrid.

Madrid, turneul unde româncele lasă urme » Jaqueline Cristian, remarcată în ediția 2024 + 2 titluri, 2 finale și 8 „sferturi” pentru jucătoarele tricolore de-a lungul timpului
Sorana Cîrstea în meciul din turul 3 cu Iga Swiatek la Madrid 2024 Foto: Imago

Cele mai bune rezultate au fost sferturile de finală din 2016 și 2017, apoi „optimile” din acest an plus câteva victorii în fața unor jucătoare importante de-a lungul anilor. Aflată în alt punct al carierei, ea caută, de asemenea, să progreseze, motiv pentru care a început colaborarea cu Albert Costa, campion la Roland Garros 2002.

„Tot timpul am căutat să-mi îmbunătățesc jocul, să îmbunătățesc mentalitatea, jocul de picioare și așa mai departe. Asta am investit în cariera mea și am crezut că pot, indiferent de vârstă, de rezultate, să fiu mai bună”, a subliniat Sorana, aflată acum pe locul 30 mondial.

13 participăriîn turneul de la Madrid, cele mai multe dintre românce, a adunat Sorana Cîrstea, ea fiind urmată de Simona Halep și Irina Begu, cu câte 11

„Acum, înapoi la treabă, înapoi la antrenamente! Trebuie să mă pregătesc în continuare, să lucrăm pe ce n-a funcționat. Probabil, vor fi multe servicii și retururi în următoarele zile, dar trebuie să îmi continui treaba”, a spus ea după înfrângerea în fața liderului WTA, Iga Swiatek.

Irina Begu adună meciuri după revenire

Irina Begu a avut și ea o victorie bună în primul tur, apoi a cedat strâns, după două seturi la tie-break, în fața lui Madison Keys. S-a aflat însă abia la al doilea turneu după accidentarea la cot și pauza aferentă luată după US Open 2023.

Madrid, turneul unde româncele lasă urme » Jaqueline Cristian, remarcată în ediția 2024 + 2 titluri, 2 finale și 8 „sferturi” pentru jucătoarele tricolore de-a lungul timpului
Irina Begu în acțiune la Madrid 2024 Foto: Imago

Încerc să am cât mai multe meciuri în picioare, este o perioadă care mie îmi place, zgura tot timpul m-a avantajat și cred pentru mine, în momentul de față, important e să cresc, să-mi cresc nivelul”, a spus Irina, care va merge la Roma, apoi la Roland Garros.

Ea nu exclude să ia startul și în alte concursuri pentru a aduna meciuri. De altfel, săptămâna aceasta se află pe tabloul turneului challenger cu premii de 100.000 de dolari de la Wiesbaden (Germania), unde este favorită 6 și o va întâlni în primul tur pe Dominika Salkova (Cehia), 19 ani, locul 169 WTA.

Ana Bogdan s-a oprit în primul tur, dar după un meci de 3 ore și 21 de minute în fața chinezoaicei Xiyu Wang, 7-6 (5), 6-7 (4), 2-6. Încă o partidă în care și-a arătat spiritul de luptătoare, chiar dacă, de data aceasta, a ieșit învinsă de pe Terenul Central.

Una peste alta, încă un an cu prezență semnificativă tricoloră la Madrid. Istoric vorbind, este un turneu unde multor jucătoare române le-a plăcut să evolueze, ele reușind parcursuri remarcabile.

11 jucătoareromâne diferite au evoluat la Madrid pe tabloul principal din 2009 încoace: Halep, Begu, Cîrstea, Bogdan, Buzărnescu, Niculescu, Dulgheru, Cristian, Ruse, Țig, Mitu

În total, s-au strâns două titluri, două finale și alte 8 prezențe în „sferturi” pentru românce. De departe, cel mai mare succes l-a avut Simona Halep, începând cu finala din 2014, apoi trofeele cucerite în 2016 și 2017, o nouă finală în 2019 și „sferturi” în 2018 și 2022.

Irina Begu, de trei ori (2015, 2016, 2023), Sorana Cîrstea (2016, 2017) și Patricia Țig (2016) au atins faza primelor 8 pe tablou.

Și, având în vedere rezultatul lui Jaqueline Cristian și prezența Gabrielei Ruse anul trecut pe tablou, pare că generația mai tânără simte aceeași atracție pentru Madrid, pentru condițiile de aici, cu altitudine, cu mingea zburând mai mult.

Iar cele mai tinere „tricolore”, precum Anca Todoni sau Mara Gae, dar nu numai, își așteaptă rândul pentru a înnoda în continuare panglica madrilenă cărămizie.

Rezultatele româncelor de-a lungul timpului la Madrid

Madrid, turneul unde româncele lasă urme » Jaqueline Cristian, remarcată în ediția 2024 + 2 titluri, 2 finale și 8 „sferturi” pentru jucătoarele tricolore de-a lungul timpului
Simona Halep cu trofeul cucerit la Madrid în 2017 Foto: Imago
  • 2024    4 românce – Sorana Cîrstea turul 3, Jaqueline Cristian (q) turul 3, Irina Begu turul 2, Ana Bogdan turul 1
  • 2023    5 românce – Irina Begu sferturi, Sorana Cîrstea turul 2, Jaqueline Cristian (PR) turul 2, Ana Bogdan turul 2, Gabriela Ruse (q) turul 1
  • 2022    3 românce – Simona Halep sferturi, Sorana Cîrstea turul 1, Irina Begu turul 1
  • 2021    4 românce – Simona Halep turul 3, Ana Bogdan turul 1, Irina Begu (q) turul 1, Sorana Cîrstea (WC) turul 1
  • 2020    nu s-a disputat din cauza pandemiei de coronavirus
  • 2019    4 românce – Simona Halep finală, Sorana Cîrstea turul 2, Mihaela Buzărnescu turul 2, Irina Begu (WC) turul 1
  • 2018    4 românce – Simona Halep sferturi, Sorana Cîrstea turul 2, Irina Begu turul 2, Mihaela Buzărnescu turul 1
  • 2017    4 românce – Simona Halep campioană, Sorana Cîrstea (WC) sferturi, Irina Begu turul 3, Monica Niculescu turul 1
  • 2016    5 românce – Simona Halep campioană, Sorana Cîrstea (WC) sferturi, Irina Begu sferturi, Patricia Țig (q) sferturi, Monica Niculescu turul 1
  • 2015    4 românce – Irina Begu sferturi, Simona Halep turul 1, Alexandra Dulgheru (WC) turul 1, Andreea Mitu (q) turul 1
  • 2014    4 românce – Simona Halep finală, Irina Begu turul 2, Sorana Cîrstea turul 1, Monica Niculescu turul 1
  • 2013    3 românce – Sorana Cîrstea turul 2, Simona Halep (WC) turul 1, Alexandra Dulgheru (q) turul 1
  • 2012    4 românce – Sorana Cîrstea turul 2, Simona Halep turul 1, Monica Niculescu turul 1, Irina Begu turul 1
  • 2011    3 românce – Alexandra Dulgheru turul 1, Simona Halep (q) turul 1, Monica Niculescu (q) turul 1
  • 2010    2 românce – Alexandra Dulgheru turul 3, Sorana Cîrstea turul 1
  • 2009    2 românce – Sorana Cîrstea turul 1, Monica Niculescu turul 1

Citește și:

După 8 medalii la Europenele de canotaj, delegația României a fost primită în Salonul Oficial de la Otopeni: „Ancuța le-a zis după cursă: «Ne vedem la Paris!»”
CANOTAJ
După 8 medalii la Europenele de canotaj, delegația României a fost primită în Salonul Oficial de la Otopeni: „Ancuța le-a zis după cursă: «Ne vedem la Paris!»”
„Experiență out-of-my-body!” » Floretista Mălina Călugăreanu povestește senzațiile trăite în timpul turneului de calificare la Olimpiadă
SCRIMĂ
„Experiență out-of-my-body!” » Floretista Mălina Călugăreanu povestește senzațiile trăite în timpul turneului de calificare la Olimpiadă
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Nationala
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Nationala
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga
Superliga
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (1)
Trandafir
Trandafir  •  30 Aprilie 2024, 12:39

Un articol foarte frumos si bine documentat. Imi place tot ce a scris Doamna luminita Paul.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează