SPORTURI  »  TENIS  »  OPEN GSP

EXCLUSIV / VIDEO Mihaela Buzărnescu, mărturisiri fără rezerve la Open GSP: „O singură colegă mi-a dat un mesaj, în tenis trebuie să te păzești de dezamăgiri”

Mihaela Buzărnescu în studioul Open GSP, foto: Ionuț Iordache +35   FOTO
Mihaela Buzărnescu în studioul Open GSP, foto: Ionuț Iordache

Articol de , - Publicat joi, 23 mai 2024 13:28 / Actualizat joi, 23 mai 2024 14:58

Mihaela Buzărnescu, fost loc 20 WTA, a vorbit în primul episod al emisiunii Open GSP despre greutățile prin care trece în recuperare, precum și despre dezamăgirile experimentate în ultimul timp.

  • Gazeta Sporturilor a lansat astăzi Open GSP, noul proiect dedicat tenisului, cu prilejul turneului de la Roland Garros.
  • Gazdele noii producții sunt Alexandru Barbu, câștigătorul trofeului pentru cel mai bun tânăr jurnalist al anului 2023 și moderatorul emisiunii GSP Live, și Luminița Paul, vocea inconfundabilă din comentariile meciurilor de tenis și nu numai, jurnalist cu șase prezențe la Jocurile Olimpice de-a lungul carierei.
  • Invitată permanentă la Open GSP este Mihaela Buzărnescu, fost număr 20 WTA, cu 60 de titluri ITF cucerite la simplu și dublu și trei finale WTA jucate, dintre care una câștigată la San Jose, în 2018.

În vârstă de 36 de ani, Mihaela Buzărnescu luptă să revină pe teren și spune că are un obiectiv ambițios: întoarcerea în Top 100 WTA, deși ultima dată când a pășit pe teren a fost în august 2022, într-un turneu challenger de la Iași. De atunci, a luptat cu o accidentare la glezna piciorului stâng, dar are încredere că poate să facă față la cel mai înalt nivel.

Spune că „tenisul de acum este mai rapid. Mai bun. Eu tot timpul am fost o jucătoare agresivă, care încerca mereu să termine punctele, să avanseze, iar acum observ că se vrea ceea ce încercam eu. Se joacă în forță, se joacă în încercarea de a se termina punctul, se lovește mingea foarte repede și tot timpul mi se pare că jucătoarele sunt pe minge, nu mai există retragerea pe linia de fund”.

Totuși, Miki explică: „Mi-aș dori să mă întorc în Top 100 din nou. Sigur că ar fi cel mai bine pentru mine să ajung să joc direct pe tablou în Grand Slam-uri, mai ales că sunt pe final de carieră. Nu vreau să îmi termin cariera prin prisma accidentărilor, ci pe teren, eu să aleg cum. Aș vrea să revin și să văd unde mă duce jocul meu atunci”.

Mihaela Buzărnescu la Open GSP: „Îmi lipsește până și să fiu plictisită pe avion”

„Acum două zile a fost primul antrenament după o lună și jumătate, antrenament în ghilimele, fiindcă am jucat la mijlocul terenului. Cel mai bun lucru a fost că nu am avut dureri. Am luat pas cu pas tot procesul de recuperare, iar azi am început pe hard, fiindcă joc pe o suprafață mai lentă.

Sunt la a patra operație și la a cincea sau a șasea perioadă în care am clasamentul protejat și stau pe bară. Prima dată a fost când am avut niște probleme cu spatele, la 18 ani.

Trebuie să recunosc că e din ce în ce mai greu, odată cu vârsta. Am mai avut o pauză de doi ani, când am avut cele două operații la genunchi, doar că simt că e mai greu acum, cu siguranță. A fost o perioadă în care îmi reveneau în minte meciuri, perioade din competiții, cu toată atmosfera pe care o trăiam în aceste perioade, inclusiv zborul cu avionul, când eram foarte plictisită de toată durata. Până și asta îmi lipsea”, a explicat Miki Buzărnescu.

România are niște talente. Todoni și Mara Gae arată că pot ajunge la nivelul nostru, poate chiar să ne depășească. Pare că sunt pe mâini bune, pe ele le văd din generațiile ce vin. Nu este ușor să vezi dacă vor veni 8-9 jucătoare, ca în generația noastră. Ar trebui să primim medalie, am fost la nivel cu cele din Cehia, Rusia, America

- Mihaela Buzărnescu

Mihaela Buzărnescu: „Singura care mi-a dat mesaj a fost Gabriela Ruse, care m-a întrebat ce mai fac. Dacă ai așteptări, ești dezamăgită”

Buzărnescu spune că o singură colegă s-a interesat de situația ei, Gabriela Ruse.

„În perioadele dese când am fost accidentată, când recompensele erau foarte mici și trebuia să mă decid ce fac în partea următoare a carierei, am căutat în străinătate să mă fac antrenor, să văd ce sume sunt.

M-am și împrumutat de bani în perioada aceea. Dar nu îmi doresc să îmi termin cariera! Deși sunt o grămadă de persoane care cred că ar trebui să termin. Sunt și persoane din sportul nostru. Singura care mi-a dat mesaj a fost Gabriela Ruse, care m-a întrebat ce mai fac, când era la Fed Cup. Mi-a mai scris și Alina Tecșor.

Dacă ai așteptări în ziua de astăzi, ești mai mult dezamăgită. Am avut perioade foarte negre, anul trecut am stat închisă săptămâni întregi.

Prietenele mele, din afara sportului, erau chiar speriate de starea mea. Singură am trecut peste aceste situații. Am un psiholog sportiv și un terapeut. Dar cel mai mult am lucrat singură cu mine, am citit mult. Mi-am dat seama că ar trebui să mă simt bine cu tot ce am realizat, ținând cont de ce am făcut din copilărie și până acum. A fost foarte greu la început, financiar chiar, fiindcă părinții mei nu au avut mulți bani. Am avut niște sponsorizări în urma rezultatelor, pe la 16 ani, care m-au ajutat să plec la concursuri. Dar până atunci mi-a fost foarte greu, extrem de greu”, a povestit Mihaela.

Mihaela Buzărnescu - Serena Williams. foto: Guliver/Getty Images
Mihaela Buzărnescu - Serena Williams. foto: Guliver/Getty Images
Mihaela Buzărnescu - Serena Williams. foto: Guliver/Getty Images
Mihaela Buzărnescu - Serena Williams. foto: Guliver/Getty Images
Mihaela Buzărnescu - Serena Williams. foto: Guliver/Getty Images
+3 FOTO

„Am avut un vis, care s-a spulberat ulterior, a fost horror”

Buzărnescu și-a adus aminte de perioada de vârf, din 2018. Atunci, a măturat cu grecoaica Maria Sakkari la San Jose, scor 6-1, 6-0 și a atins maximul carierei, locul 20 WTA.

„Aș vrea să rejoc meciul de la Roland Garros, împotriva Serenei Williams, și meciul împotriva Simonei Halep de la Wimbledon, în 2019. Mă mândresc că am fost singura care i-am luat set Simonei, dar erau niște lucruri pe care le puteam face diferit în setul decisiv.

Meciul carierei ar fi acela cu Maria Sakkari de la San Jose, când mi s-a părut că am fost într-o transă totală. Când am ajuns pe locul 20 WTA, mi-am spus: gata, am ajuns aici, pot mai mult! Eram extrem de motivată și extrem de bine pusă la punct tactic, tehnic, mental, jucam la foc automat.

Nu mai aveam emoții când intram pe teren. Atunci eram extrem de convinsă că pot să ajung în Top 10 și că pot ajunge la Turneul Campioanelor în acel an. Un vis care s-a spulberat ulterior, horror (n. r. - râde).

Când m-am accidentat la Montreal, în mintea mea se jucau două partide: una spunea că nu mai am nicio șansă să revin, iar alta îmi spunea că o să fiu bine. Aveam un doctor la New York, care insista că mă face bine până în US Open, spunea că are niște puteri.

Într-adevăr, în două săptămâni am fost capabilă să schimb câteva mingi, dar atât s-a putut. Făcusem un RMN în Canada, însă în România mi s-a spus clar că n-am nicio șansă. Am avut ambiția de a demonstra că pot, de a-mi depăși nivelul, cu toate că eram emotivă, puneam totul la suflet. Alții au renunțat la carieră și au ales partea mai ușoară, dar eu niciodată nu am făcut asta”, a completat Miki.

După retragere, îmi doresc să nu mai fac nimic. Există oboseală acumulată de-a lungul anilor. Și psihic. Vrei liniște, pace, armonie, mai puțin stres. Mereu e stres, sunt deplasări, problema fusului orar. Aș mai vrea să fiu antrenor, să antrenez pe cineva la nivel ridicat, să plec la concursuri, să fie cineva la nivel înalt. E o altă lume la nivelul Grand Slamurilor și vrei să rămâi acolo. Aș vrea să am clubul meu de tenis, dar nu s-a întâmplat momentan. Ai nevoie de niște persoane cu care să te poți asocia. E mai greu ca femeie. Bărbații pot face mai multe lucruri după retragere. Mi-ar plăcea și o cariera în media. Sunt exemple și în străinătate

- Mihaela Buzărnescu

VIDEO. Emisiunea integrală Open GSP cu Mihaela Buzărnescu, prima ediție

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (14)
Unomfoartesimplu
Unomfoartesimplu  •  26 Mai 2024, 08:08

Inteleg ca toata lumea a uitat episoadele de un penibil care te face sa schimbi canalu'... Certuri penibile cu arbitrii, vaicareli insuportabile pentru spectator/telespectator care te duc instantaneu cu gandul daca persoana asta nu cumva are un surub desprins la mansarda... Nu cred ca are ce cauta pe sticla...

muzzi1
muzzi1  •  25 Mai 2024, 12:12
Postat de cashbuz pe 23 Mai 2024, 18:09

Țin minte o remarcă a lui Țiriac "Mihaela Buzunărescu". Ce vedeam acum 2 ani pe Facebook nu avea nicio legătură cu tenisul. Povestea cu revenirea nu e în sângele românilor, mai sunt cazuri. A fost un an în care spera toată lumea ceva, inclusiv ea, a trecut de mult.

Vine o vreme in viata unei femei cand nici macar o adiere de vant nu ii mai ridica fusta, e o zicala in popor! daca avea fata ce sa arate, de ce nu? ne place sa fim mai catolici decat Papa si totusi, femeile pe care le-am iubit cu pasiune in viata noastra au fost orice numai cuminti nu! asta e cumva ipocrizie? de ce preferam (unii dintre noi!) mereu o viata linistita cu multi copii cu o femeie terna in locul uneia tumultoase si pasionale? viata e una singura, o traiesti cum iti alegi!

MaxiP
MaxiP  •  24 Mai 2024, 11:58
Postat de borabora pe 24 Mai 2024, 00:17

O respect pe aceasta jucatoare pentru ca a fost singura care a acceptat sa joace la Olimpiada de la Tokyo pentru Romania in timp ce celelalte in frunte cu Simona si cu Sorana s-au eschivat.

Halep avea glezna rupta, a ratat inlcusiv Roland Garros si Wimbledon, chiar nu se poate spune ca s-a eschivat. Din cate retin si Sorana facuse eforturi sa primeasca acceptul pentru JO si s-a accidentat. Apoi, care e marea smecherie de a juca la JO pentru Romania? A facut-o Mergea, ba a adus si medalie, ca sa fie facut praf ca a facut greseli in finala si n-a luat aurul olimpic. La nivelul asta de apreciere, tu care de o viata joci turnee de mare slam si esti cunoscut in toata lumea, pentru ce sa fie o asa de mare prioritate sa reprezinti Romania la JO? Ca te duci si daca nu faci minuni iti sar toti in cap. Iar cine nu o crede, sa o intrebe pe Ana Branza. Ea a si raspuns unora dupa ce i-au sarit in cap. La 3 zile dupa cand aducea singurul aur olimpic de la editia respectiva si 5 ani mai tarziu un argint complet nesperat, era eroina, dar pana atunci, imi amintesc foarte bine cum au fost tratate fetele de la scrima. Si multe alte exemple, sincer, mie nu mi se pare ca au vreun motiv sa fie obsedati sa participe la JO in afara beneficiului propriu. Ca nivel de sustinere, pregatire, conditii, ei nu sunt foarte ajutati de nimeni, noi asteptam doar sa mearga, sa faca performanta si sa ne laudam cu ei, ba apoi le mai si contestam renta aia viagera de mizerie (ca e extrem de mica) uitand ca nu au conditiile necesare preperformanta ca sa putem spune ca o astfel de distinctie nu isi are rostul.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează