Articol de Luminița Paul - Publicat sambata, 15 iulie 2023 13:42 / Actualizat sambata, 15 iulie 2023 16:32
Novak Djokovic, 36 de ani, #2ATP, va disputa duminică, de la ora 16:00, a noua sa finală la Wimbledon contra lui Carlos Alcaraz, 20 de ani, #1ATP. În penultimul act, el a pierdut un punct pentru obstrucție în urma deciziei arbitrului de scaun. În 2011, Serena Williams a fost sancționată similar la US Open
În semifinala contra lui Jannik Sinner, câștigată cu 6-3, 6-4, 7-6 (4), Novak Djokovic a fost sancționat cu pierderea unui punct la scorul de 2-1 în setul secund, atunci când servea pentru a-și confirma break-ul abia reușit. Motivul deciziei a fost obstrucție (hindrance în engleză), oficialul britanic Richard Haigh neavând nicio ezitare în a-și comunica hotărârea.
Ce se întâmplase? Sârbul a trimis un rever în lung de linie puternic, pe care l-a însoțit cu un strigăt prelungit, sonor. Adversarul se deplasase spre dreapta sa și era pe punctul de a trimite mingea înapoi, când s-a auzit decizia lui Haigh. Una perfect încadrată în regulile tenisului.
Inițial, septuplul campion de la Wimbledon s-a îndreptat spre arbitru pentru a cere lămuriri, însă discuția lor a fost scurtă, nu s-a transformat într-o ceartă. Acel moment a rămas însă în mintea lui Novak, care după meci a căutat să revadă secvența și să se lămurească asupra ei.
Novak Djokovic: „A fost o hotărâre la limită”
”Întâi de toate, trebuie să accept decizia arbitrului de scaun. Asta este. A fost o hotărâre la limită, trebuie să spun. Nu mi s-a mai întâmplat niciodată, nu am mai fost sancționat pentru obstrucție din cauza unui strigăt prelungit”, a declarat Djokovic în conferința de presă de după semifinală.
„Am văzut reluarea. Am văzut că strigătul meu se termină înainte ca el să lovească. De aceea am crezut că decizia arbitrului nu a fost corectă. Sigur, în opinia mea. Repet însă, trebuie să accepți asemenea lucruri”, a încheiat el.
9 finalea atins Novak Djokovic la Wimbledon. Sârbul are deja 7 titluri, iar duminică îl poate obține pe al optulea, performanță care ar egala-o pe cea a lui Roger Federer
Ce spune regulamentul despre obstrucție?
Regulamentul Federației Internaționale de Tenis la capitolul 26, dedicat obstrucției: „Dacă un jucător sau jucătoare este deranjat, obstrucționat în timpul desfășurării unui punct de un act deliberat al adversarului, atunci i se va atribui punctul”.
De asemenea, în regulamentul ATP se fac mai multe precizări: „Orice jucător care a creat obstrucția trebuie să fie avertizat de arbitrul de scaun pentru a preveni apariția unor acțiuni similare. Decizia va fi de pierdere a punctului.
Orice distragere cauzată de un jucător poate fi calificată drept deliberată și va duce la pierderea punctului (chiar dacă este intenționată sau nu)”.
În aceleași reguli ATP se găsește și exemplul „Adversarul face zgomot”: în timpul jocului, unul dintre sportivi crede că a reușit o lovitură câștigătoare și strigă „vamos”, „come on”, „yes” etc în timp ce adversarul este în cursul executării propriei lovituri.
Decizia: Dacă arbitrul de scaun consideră că a fost obstrucție, că sunetul exclamației a fost deliberat, atunci punctul e acordat jucătorului care a fost deranjat.
Există și cazuri de obstrucționare a jocului care nu duc la sancțiuni, ci punctul respectiv se dispută din nou. Spre exemplu, dacă mingea aflată în joc lovește o pasăre care zboară deasupra terenului.
Punctul final al partidei Novak Djokovic - Jannik Sinner
I s-a întâmplat și Serenei Williams la US Open
După episodul din semifinala Djokovic-Sinner, reacțiile nu au întârziat deloc să apară. Fostul mare jucător australian specializat pe dublu Todd Woodbridge a spus în comentariul său de la BBC:
„Mi se pare că Richard aștepta de ceva timp să anunțe o asemenea decizie”. Colegul său din cabină, Tim Henman, de patru ori semifinalist la Wimbledon, a exclamat: ”Nu am mai văzut niciodată așa ceva!”.
În realitate, s-a mai întâmplat, chiar într-un ultim act de Grand Slam, cel feminin de la US Open 2011, când Serena Williams a fost sancționată de arbitrul de scaun, grecoaica Eva Asderaki-Moore, pentru obstrucție.
Williams a țipat „Come on!” imediat după ce a trimis un forehand puternic și lung, în timp ce adversara ei, Samantha Stosur, încerca să ajungă la minge. A atins-o cu racheta, motiv suficient pentru ca regula să se aplice.
Sabalenka’s grunt isn’t the comparable for the Djokovic hindrance, this is (and was famously called for it in the 2011 US Open Final): pic.twitter.com/B7C6lJhMhp
— Jeff Donaldson (@jdd_sports) July 14, 2023
Serena, nervoasă, s-a îndreptat spre oficial și i-a spus pe un ton ridicat: ”Tu ești cea care m-a ars și data trecută?”, referindu-se la semifinala din 2009, cu Kim Clijsters, când americanca a primit punct de penalizare la minge de meci după ce a amenințat un oficial de la linie, dar arbitru de scaun era atunci suedeza Louise Engzell.
Americanca a pierdut acea finală în fața australiencei. Și tot atunci s-a descoperit la nivel mai larg că există această regulă.
Taylor Fritz cere aplicarea mai des a regulii
Taylor Fritz, în schimb, reclama într-o reacție pe Twitter tocmai faptul că regula obstrucției ar trebui aplicată mai des în timpul meciurilor.
„Când mă gândesc la ea nu Novak îmi vine în minte, DAR unii jucători mi se pare că își prelungesc sau amână strigătele DESEORI la punctele importante pentru a te destabiliza, de aceea e cazul ca arbitrii să intervină”, a propus americanul, numărul 9 ATP, semifinalist anul trecut la Wimbledon.