SPORTURI  »  TENIS  »  SPECIAL GSP

Pandemia de coronavirus a schimbat programul în Germania » Turnee, nu. Doar antrenamente

Articol de - Publicat duminica, 15 martie 2020 20:17

Antrenorul Ion Geantă e de 40 de ani în Germania și din 2017 la o academie din Gladbeck, unde a adus și câțiva tineri jucători români. Pandemia de coronavirus le-a schimbat însă programul.

Europa tremură sub presiunea tot mai mare a pandemiei cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19, iar Germania, una dintre națiunile cele mai puternice, simte la rândul ei această apăsare. Până aseară erau peste 5.600 de cazuri, dintre care mai mult de 1.000 de sâmbătă încoace. Sportul e afectat, mai ales cel de top, cel mai vizibil, televizat, comentat, urmărit. Ce se întâmplă însă în structurile de la alte niveluri?

Ion Geantă, antrenor de tenis care lucrează de peste patru decenii cu sportivi de toate vârstele, inclusiv copii, schițează pentru Gazetă tabloul acestor zile din Gladbeck. Un oraș de 75.000 de locuitori din vestul țării, aproape de granița cu Olanda, unde s-a transferat din toamna lui 2017 și unde are sub supraveghere un club de tenis, TC Haus Wittringen.

„Unul foarte mare și foarte frumos, cu zece terenuri, cu teren central băgat în pământ. E într-un parc imens, de trei ori cât Progresul, și chiar lângă teren e un castel cu apă. E o frumusețe, acolo am mutat academia", povestea el într-un interviu GSP din 2018. Acum însă, în aceste zile de incertitudine, lucrurile arată altfel acolo.

Pandemia de coronavirus a schimbat programul în Germania » Turnee, nu. Doar antrenamente

Ion Geantă (dreapta)

Doar două tururi

„S-au oprit toate turneele până pe 20 aprilie. Aveam săptămâna viitoare un concurs de copii până în 10 ani și nu pot să-l mai țin. Chiar acum foarte puțină vreme au anunțat cei de la federație, cea de land", spune Geantă.

Landul este Nordrhein-Westfalen, regiunea Munster. „Doi băieți de aici, de la academia noastră, erau la un turneu, trecuseră două tururi, și a venit decizia, nu au mai așteptat să se termine competițiile", continuă antrenorul. 

O măsură care vine în urma celor generale care s-au luat și în Germania. „De luni se închid școlile și grădinițele aici, la noi, iar lumea trebuie să stea în casă pentru a se evita răspândirea virusului. E ideea aplicată peste tot în lume, de aceea s-au și închis granițe în atâtea țări. Vor fi probleme, lumea a început să cumpere cam tot din magazine. Deocamdată sunt toate deschise. Asta este, trebuie să mergem înainte", spune cel care nu a stat niciun pic departe de tenis în ultimele 4-5 decenii. Și nu o face nici acum.

Mulți jucători din România

„Lucrurile merg bine, chiar foarte bine, la club. Am mulți băieți din România, Cezar Crețu, Radu Papoe, Claudiu Schinteie, Vlad Breazu, Mihnea Zaharia, la 17-18 ani, și mai recent i-am înscris și pe Gabriel Ghețu și David Carteputredă, care sunt la 14 ani. Sunt foarte buni.

Ideea mea, pe de o parte, e să ridic nivelul clubului, să ridic echipele, pe de alta, țin mereu legătura cu jucătorii din România. În felul acesta îi și ajut, cu sfaturi, cu antrenamente... le indic ce au de făcut, la ce să mai lucreze", povestește el.

Nu e vorba doar de pregătire. În afara turneului amintit mai sus, pentru copii de 10 ani, există și altele. „Cel ITF de 18 ani, chiar aici, la clubul nostru, și cel de la Munster, de Tennis Europe, pentru cei de 12 ani. Al doilea e la începutul lui iulie, cel de la noi în prima săptămână din august. Am speranțe până atunci, rămâne să vedem ce se întâmplă", trage nădejde tehnicianul. 

Ce spune însă prezentul? „Ultima informație era că programul de antrenament merge în continuare, dar cu unele restricții. Nu e și cazul cluburilor de fotbal, atletism, unde sunt mulți sportivi, acestea au oprit complet activitatea. 

Noi însă, pentru nu suntem mai mult de patru pe teren și putem păstra distanța, mergem mai departe. Nu se știe însă dacă nu se va schimba această situație, vom vedea. Fosta președintă a clubului, Bettina Weist, candidează la Primăria orașului, ea ne-a dat informația".

Dar rutina de zi cu zi? „E diferit, lumea stă mai mult în casă. Și eu la fel, ies doar la cumpărături, am în apropiere trei magazine mari, în cinci minute am luat tot și gata", spune antrenorul. Germania tremură și ea sub presiunea virusului. Și viața fiecăruia dintre noi se schimbă. În feluri pe care probabil nu ni le-am fi închipuit niciodată...

Stau la pensiune

Clubul nu are posibilități de găzduire pentru sportivii care rămân mai mult timp în pregătire. „Se cazează în oraș, la o pensiune. Dincolo, la Essen, aveam la dispoziție un apartament mare, cu patru dormitoare, și sportivii puteau să stea acolo", explică Ion Geantă.

„Dar acum sunt aici, am multă activitate de club, cu echipele, cu juniorii, cu seniorii, plus turnee, e un pic altfel. Sunt foarte activ, poate muncesc mai mult decât înainte, anul acesta, pe 26 aprilie, împlinesc 70 de ani Nu mai e performanță de înalt nivel, dar încerc să ridic echipele, dacă se poate până la Bundesliga, de ce nu?", anunță Ion Geantă un obiectiv pe termen lung.

12 ani la Halle 

Rămas în Germania în 1979, tehnicianul român a fost la început la un club din Bochum, apoi a devenit antrenor pe landul Westfalia, la copii și juniori, timp de zece ani. Apoi Gerry Weber l-a chemat să se ocupe de un singur jucător, Hendrik Dreekmann, foarte talentat, care avea 15 ani.

De acolo s-a format o echipă, din care au făcut parte și Andrei Pavel, Nicolas Kiefer, Magnus Norman, Paul Haarhuis. După ce au câștigat Bundesliga, a venit ideea turneului ATP, care se desfășoară și acum. După 12 ani, Geantă a schimbat, lucrând în circuit cu Edina Gallovits, apoi cu Sorana Cîrstea.

„De când am luat clubul din Gladbeck, m-am hotărât să rămân într-un singur loc. M-am mutat acolo, mi-am luat un apartament cu chirie și vreau să-i ridic ușor-ușor cât mai sus, să promovăm" - Ion Geantă

5.620 de cazuri de infectare cu coronaviruserau dumincă după-amiază în Germania, o creștere de o mie față de sâmbătă

#vafibine Campanie GSP » Peste 100 de vedete din sportul românesc au înregistrat mesaje speciale pentru fani: „Lăsați coronavirusul în ofsaid!”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează