Articol de Luminița Paul - Publicat duminica, 23 octombrie 2022 19:10 / Actualizat luni, 24 octombrie 2022 09:56
Roxadustatul sau EPO sub formă de pastile, substanța cu care a fost depistată Simona Halep (31 de ani, locul 9 WTA), se metabolizează repede și se poate depista chiar și în urme minime lăsate în organism. De asemenea, este folosit în doze mici.
- CONTEXT: Simona Halep a picat un test anti-doping la US Open 2022
- Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, după ce a fost depistată cu o substanță interzisă la ediția US Open din acest an. Jucătoarea noastră a fost informată de testul pozitiv pe 7 octombrie.
Comercializat ca pastile sub numele de Evrenzo, roxadustatul acționează ca un factor înșelător pentru corp: îi transmite mesajul că celulele nu primesc suficient oxigen.
Organismul reacționează la semnalul respectiv și mărește producția endogenă de eritropoietină, ceea ce stimulează la rândul ei fabricarea de hemoglobină și de globule roșii. Este numit și EPO în pastile, înlocuind metoda clasică, injectabilă, cu fiole care trebuie păstrate la temperaturi scăzute.
O urmă de roxadustat e suficientă: „Se metabolizează foarte rapid”
Totuși, acest EPO administrat pe cale orală se poate detecta cu o metodă mai simplă decât în cazul eritropoietinei. „E suficientă cromatografia gazoasă și un spectograf de masă obișnuit", a explicat în El Pais Rosa Ventura, director al Laboratorului Anti-Doping din Barcelona.
„Este pe lista substanțelor interzise de acum 7 ani, de atunci este monitorizată. Se metabolizează foarte rapid și se folosesc doze foarte mici, din acest motiv și cantitățile găsite sunt la rândul lor foarte mici. Nu e însă o substanță cantitativă: e de ajuns o urmă minimă pentru a se confirma că medicamentul a fost luat", a adăugat ea.
Este ceea ce a scris Simona Halep în mesajul postat pe rețelele de socializare, când a anunțat faptul că „am testat pozitiv la o substanță numită roxadustat într-o cantitate extrem de mică, ceea ce a produs șocul vieții mele". Românca a solicitat și analizarea probei B, care a livrat același rezultat.
3 precedente în 2015 cu roxadustat, niciunul de atunci ... până la Simona Halep
Roxadustatul a intrat în atenție în lumea antidoping în 2015, când era cunoscut drept FG-4592 și se afla în faza de studiu clinic. Nu începuse să fie comercializat, dar se găsea pe piața neagră a produselor dopante. În urmă cu 7 ani, trei sportivi au avut controale pozitive la această substanță într-un interval foarte scurt: doi cicliști, chilianul Carlos Oyarzun și italianul Fabio Taborre, și mărșăluitorul francez Bertrand Moulinet. Pionieri ai roxadustatului, cei trei au primit câte 4 ani de suspendare. Taborre a încetat din viață în septembrie 2021, în urma unei lungi suferințe, la 36 de ani.
Din 2015 și până săptămâna trecută, nu a mai fost raportat niciun alt caz pozitiv la roxadustat, indiferent de sport.