SPORTURI  »  TENIS  »  PERFORMANŢĂ

Progresul senzaţional al Simonei Halep » GSP.RO îţi prezintă cele mai importante 4 schimbări care au propulsat-o pe locul 9 WTA!

foto: reuters
foto: reuters

Articol de - Publicat luni, 17 februarie 2014 00:00 / Actualizat luni, 17 februarie 2014 15:16

Simona Halep este cel mai bun sportiv român al momentului, a urcat pe locul 9 WTA la începutul acestei săptămîni şi îşi îmbunătăţeşte cele mai bune performanţe din carieră în mod constant.

La Doha a cîştigat cel mai important turneu, unul de categoria Premier 5, a încasat cel mai mare premiu în bani, de aproape 450.000 de dolari, şi a învins 3 jucătoare de top 10 pe parcursul competiţiei şi a ajuns la 9 succese de acest gen în carieră.

Simona Halep nu a avut cel mai bun început de sezon, fiind învinsă în primul tur la Sydney şi la Paris. Este adevărat că a ajuns în sferturile de la Australian Open, cea mai bună performanţă din carieră într-un turneu de Mare Şlem, însă a beneficiat şi de un culoar favorabil, învingînd jucătoare clasate pe locurile 152, 119 şi 50. Singura victorie importantă a fost la Jelena Jankovici, înainte să fie învinsă categoric de Dominika Cibulkova.

Dar ce s-a schimbat în jocul Simonei Halep în ultimele săptămîni? GSP.RO îţi prezintă principalele argumente pentru progresul formidabil al româncei.

1. Nu a mai resimţit presiunea! Mental de fier
Toate declaraţiile Simonei din acest început de sezon au avut un punct comun: presiunea pe care o resimte de cînd este între primele 10 jucătoare ale lumii! O presiune normală de altfel pentru o tenismană de doar 22 de ani aflată la cea mai bună clasare din carieră.

La Doha, presiunea parcă a dispărut la 5-3 pentru Kanepi în primul meci al turneului, dovedind din nou şi o putere mentală de necrezut. Era aproape învinsă, chiar dacă evoluţia fusese bună pînă în acel moment. A revenit, a cîştigat meciul în tie-break, iar apoi nu a mai pierdut nici un set în 4 dueluri deşi a întîlnit 3 jucătoare de top 10. Mai mult, cu Radwanska a revenit de la 2-5 în primul set şi a mai cedat doar 2 gameuri pentru 7-5 6-2.

2. Joc variat, agresivă şi ofensivă
Tot săptămîna trecută, la Doha, Simona Halep a schimbat tactica de joc şi ea a fost cea care a dictat punctele şi direcţia jocului. Nu la fel s-a întîmplat în startul sezonului cu Keys, Cibulkova sau cu Mladenovici.

Acum, cea mai bună jucătoare din România a revenit la tactica excelentă din finalul sezonului trecut. A fost agresivă, a fost ofensivă şi a avut un joc extraordinar de variat. Pe rînd, din sferturi şi pînă în finală a avut peste 80 de mingi cîştigătoare, o cifră incredibilă, mai ales că a întîlnit 3 jucătoare de top 10. A avut 32 de lovituri cîştigătoare cu Errani, 25 cu Radwanska şi 24 cu Kerber.

3. Intuiţie extraordinară! Asemănări cu Nadal de la defensivă la ofensivă
Agnieszka Radwanska, locul 4 WTA, adversara din semifinale, a fost extrem de impresionată de jocul Simonei din această săptămînă şi a recunoscut că au existat momente în partidă în care nu ştia cum să mai închidă punctul deoarece jucătoarea noastră acoperea foarte bine terenul.

Din acest punct de vedere, Halep a arătat excelent în defensivă la Doha şi s-a asemănat foarte mult cu Rafael Nadal, marele campion spaniol. Ibericul este recunoscut pentru trecerea de la o defensivă constantă la contraatac! În foarte multe momente la fel a procedat şi Halep, lăsîndu-le fără replică pe adversarele sale cu lovituri de atac din situaţii extrem de incomode cînd punctele păreau pierdute!

4. Venirea lui Wim Fissette se vede!
Simonei i-a lipsit şi un antrenor în startul sezonului, chiar şi fosta mare campioană şi managerul lui Halep, Virginia Ruzici, acuzînd acest aspect. Astfel, Simona şi Fissette s-au întîlnit la Paris pentru prima dată, însă nu s-a resimţit venirea antrenorului belgian după doar două zile. Total diferit a fost însă la Doha, chiar Halep a recunoscut că Wim Fissette a ajutat-o foarte mult în meciul cu Kanepi din turul al doilea.

Belgianul a schimbat puţin tactica şi a încurajat-o pe Simona Halep să pună lungime în lovituri şi să atace mai mult. Dacă în multe momente din defensivă românca s-a asemănat cu Nadal, la jocul agresiv şi ofensiv a părut că se apropie de Kim Clijsters. Fissette a fost chiar antrenorul belgiencei după revenire, atunci cînd a cîştigat US Open de două ori.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mititelu se laudă că a găsit următorul star al Olteniei: „De la Gică Popescu n-am mai avut așa ceva!”
Liga 2
Mititelu se laudă că a găsit următorul star al Olteniei: „De la Gică Popescu n-am mai avut așa ceva!”
Umilit de marea rivală, antrenorul lui Celtic a strecurat câteva înțepături: „Nu ne bătuseră de mult, aveam 14 puncte în plus...”
Stranieri
Umilit de marea rivală, antrenorul lui Celtic a strecurat câteva înțepături: „Nu ne bătuseră de mult, aveam 14 puncte în plus...”
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”
Superliga
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (18)
subiectiv777
subiectiv777  •  19 Februarie 2014, 01:48
Postat de minosu pe 17 Februarie 2014, 16:28

cand o castiga un turneu de mare slem atunci e mare jucatoare.E foarte buna nu zic nu dar e si un vid de putere acolo sus la varf s-a dus perioada UNOR JUCATOARE CARE DOMINAU TENISYL MONDIAL ANI DEA RANDU (stefi graf, monica seles, martina hinghis)

singura (de fapt singurul) care a fost cu adevarat de nebatut in circuitul WTA a fost domnul Martina Navratilova! Tocmai pe el l-ai omis?

plischi
plischi  •  18 Februarie 2014, 06:45

nu pot scapa de intrebarea pe care mi-o spun incepand de ieri chiar: va fi la fel de motivata si la turneul la care a venit si seringa?

mplttev
mplttev  •  17 Februarie 2014, 19:12
Postat de unico_biancorossi pe 17 Februarie 2014, 17:00

pete sampras a fost un geniu al tenisului.

Asa este. De la Rod Lever incoace n-am vazut un jucator mai bun ca Sampras. Imi place si Federer, urmasul lui Sampras. Eleganta, frumusetea loviturii, modestie. Dar parca Sampras a fost deasupra. Ce parere ai ?

Vezi toate comentariile (18)
Comentează