Articol de Alexandru Barbu - Publicat joi, 01 august 2024 09:13 / Actualizat joi, 01 august 2024 17:09
Prezent în platoul Open GSP, Raul Rusescu (36 de ani) a vorbit despre cauzele pentru care tenisul nostru nu mai produce sportivi de top ♦ Triplul campion în fotbalul românesc are o fiică la juniori și vine cu informații importante din interiorul sistemului.
„Simona Halep avea dreptate când spunea că nu vede vreo altă jucătoare din România care să triumfe prea curând la un turneu de Mare Șlem”, afirmă Rusescu, fost atacant la FCSB, Sevilla sau Braga.
VIDEO. Raul Rusescu: „În tenis, părinții vor prea devreme și prea mult”
„Sunt la curent cu tot ce se întâmplă în tenisul juvenil. Lucrurile nu sunt în regulă încă de la copii și juniori”, continuă „Raul de Ghencea”.
Apoi, Rusescu intră în amănunt și spune de ce, în opinia lui, goana părinților după cupe și puncte în clasament încetinește progresul juniorilor la tenis.
„Pe lângă faptul că ai nevoie de bani - e un sport scump -, copiii și juniorii din România ajung la 14-15 ani suprasaturați, tocmai în momentul în care ar trebui să plusezi financiar, sportiv. Pentru că primează cupele, medaliile și locurile în clasament, în ciuda a tot ceea ce ar trebui să conteze cu adevărat - antrenamentul. La tenis, dacă ai depășit perioada de 12-13 ani și din punct de vedere tehnic nu ești OK, ai mari, mari probleme. De la 10, 11, 12 ani, joci turnee continuu, iar copilul nu se mai antrenează.
La fotbal, ai un meci pe săptămână. De asta se zice că cel mai bun antrenament e meciul. Ai timp o săptămână să reglezi ce ai greșit. La tenis, începi sâmbătă turneul și se termină miercuri. Dacă te duci din turneu în turneu, apare ambiția copilului și nu mai respectă ce face la antrenamente, strică din lovituri și ai nevoie de timp să reglezi ce se întâmplă greșit la un turneu.
De-asta e important să joci mai puține turnee și să lași ca părinte ego-ul deoparte și dorința de a obține cupe, medalii, puncte în clasament și să te concentrezi pe plăcerea copiilor, ca ei să învețe corect loviturile”, a declarat Raul Rusescu.
Părinții reprezintă o cauză pentru nivelul din prezent al tenisului românesc, vor prea devreme și prea mult. Iar în momentul în care ai nevoie să plusezi financiar, tu deja ai cheltuit o sumă de bani importantă anterior, când nu era nevoie. Avem tenis bun în România până la 13 ani, doar pentru ego-ul tău pleci în străinătate
- Raul Rusescu
Cât costă tenisul? E greu de zis o sumă exactă. Dar ce pot să spun este că scazi costurile cu câteva zeci de mii de euro dacă nu-ți duci prea devreme copilul prin turnee în Europa și investești acei bani când chiar contează
- Raul Rusescu
Raul Rusescu: „Mulți părinți stau pe margine, țipă, urlă, fiecare e un antrenor pentru copilul lui”
Fostul fotbalist al echipei naționale crede că părinții n-ar trebui să aibă acces în bazele de antrenament, indiferent de sport:
„Cel mai bine ar fi ca părinții să nu mai intre în baza de antrenament, la toate sporturile: tenis, handbal, baschet, fotbal. Să stea afară. Lucrurile nu sunt OK când părintele stă pe margine, începe să țipe. Părinții care ne urmăresc știu despre ce vorbesc. Mulți stau pe margine, țipă, urlă, fiecare e un antrenor pentru copilul lui, așa se întâmplă și la fotbal. Părinții se bagă peste antrenori, peste copii”.
„Trebuie să ajutăm copiii să facă mai mult sport”
Totodată, Rusescu vorbește despre necesitatea ca statul să susțină mai mult sportul românesc:
„Ar trebuie ca statul să fie mai implicat în tenis, să ajutăm mai mult copiii, să-i îndreptăm către sport mai mult, nu neapărat tenis sau fotbal. Să vedem ce am făcut bine în trecut, pentru că am fost bine, am avut multe sporturi în care am excelat și acum n-o mai facem. Ar trebui să vedem ce am făcut bine în trecut, ca țară, ca sistem național, avem de unde pleca, trebuie să revenim, să ajutăm copiii să facă mai mult sport”.
Cel mai bun sfat pe care aș putea să i-l ofer copilului meu este să nu renunțe niciodată. Ăsta e un sfat pentru toți copiii, de fapt: nu renunțați niciodată la visul vostru
- Raul Rusescu
CV-ul lui Raul Rusescu
- Raul Rusescu este unul dintre cei mai importanți atacanți pe care fotbalul românesc i-a avut în ultimii 15 ani.
- A jucat de-a lungul carierei la echipe precum Unirea Urziceni, FCSB, Sevilla, Braga sau Osmanlispor și a adunat 10 prezențe în tricoul primei reprezentative.
- Golgheterul Ligii 1 în ediția 2012-2013, cu 21 de goluri, „Raul de Ghencea” a cucerit 6 trofee ca fotbalist, între care 3 campionate ale României.
- În 2012, Raul Rusescu câștiga premiul „Fotbalistul Român al Anului” în prestigioasa anchetă a Gazetei Sporturilor.