SPORTURI  »  TENIS  »  SPECIAL GSP

EXCLUSIV Sport, corporație și credință » Viața în Miami a românului plecat din țară în urmă cu 17 ani, care a ajuns să reprezinte selecționata Americii. Ce l-a uimit când s-a întors la București

Radu-Traian Ionescu, cu steagul Statelor Unite +16   FOTO
Radu-Traian Ionescu, cu steagul Statelor Unite

Articol de , - Publicat miercuri, 25 septembrie 2024 17:18 / Actualizat miercuri, 25 septembrie 2024 17:56

Aventurile neștiute ale românilor de peste hotare. Gazeta Sporturilor aduce în fața publicului povestea inedită a lui Radu-Traian Ionescu, un fost tenismen plecat din București în urmă cu 17 ani și stabilit în Statele Unite. După aproape două decenii peste Ocean, Radu și-a găsit chemarea în padel, un sport aflat în plină ascensiune la nivel global, despre care Novak Djokovic spunea că, în curând, poate întrece tenisul în popularitate.

Plecat din România cu o bursă de tenis, Radu-Traian Ionescu și-a construit o reputație într-un sport în vogă în special în Statele Unite. Bărbatul de 37 de ani locuiește la Miami, unde padelul, munca în corporație și credința au devenit pilonii existenței sale.

În interviul acordat Gazetei, Radu a împărtășit pe larg povestea vieții sale: cum a trecut de la tenis la padel, ce înseamnă pentru el să trăiești în Florida și felul în care Miami, cu a sa strălucire inconfundabilă, i-a oferit oportunitatea de a-și întări relația cu Dumnezeu.

Radu-Traian Ionescu / Sursă foto: WhatsApp
Radu-Traian Ionescu, în interviul acordat Gazetei / FOTO: Andrei Furnigă (GSP)
Radu-Traian Ionescu, cu steagul Statelor Unite
Radu-Traian Ionescu, parte din selecționata de padel a Statelor Unite
Radu-Traian Ionescu, în interviul acordat Gazetei / FOTO: Andrei Furnigă (GSP)
+11 FOTO

De la tenis la padel peste Ocean: povestea lui Radu-Traian Ionescu, sportivul român stabilit în Miami

Aflat în România pentru o scurtă vacanță și o revedere cu părinții săi pensionari, Ionescu a acceptat invitația de a vorbi despre secretele sportului pe care-l practică, despre traiul într-unul dintre cele mai vibrante orașe ale lumii, viața în corporația americană, dar și despre maniera în care credința i-a schimbat în totalitate percepțiile.

A rezultat un dialog provocator, de aproape jumătate de ceas, în care Radu, acum cetățean american cu acte în reglă, a atins și subiectul alegerilor prezidențiale pentru Casa Albă.

Punctul de plecare a fost însă padelul. Aflat într-o selecționată a Statelor Unite angrenată în calificările pentru Campionatul Mondial, Radu-Traian Ionescu ne-a făcut o introducere amănunțită în padel și particularitățile unui sport cu o ascensiune din ce în ce mai evidentă.

👉🏻 Padelul e un sport care a câștigat o popularitate însemnată în ultima perioadă, inclusiv în rândul jucătorilor de tenis. Sportul se joacă pe un teren închis, similar cu cel de tenis, dar mai mic, cu pereți pe care mingea poate ricoșa, asemănător cu squash-ul. Raftul de padel este solid și are o suprafață perforată, iar mingea este similară cu cea de tenis, însă cu o presiune mai mică.

„Mi-a plăcut ce am văzut și am rămas pentru oportunități”

„Am venit în vacanță în România. Eu locuiesc și lucrez în Statele Unite, în Florida. Am venit aici pentru o vacanță, să-mi văd familia, să-mi văd prietenii și să nu uit de unde am plecat”, și-a început Radu povestea.

„Sunt plecat de vreo 17 ani, am plecat pe o bursă de tenis, am jucat aici tenis de performanță. Am fost implicat în câteva campionate internaționale, mai mult la nivel de futures înainte să mă duc în America. Apoi, am primit o bursă și am ajuns în Louisiana inițial.

Mi-a plăcut ce am văzut acolo, mi-a plăcut viața și, practic, am decis să stau acolo pentru oportunități. După șase ani de școală, am rămas acolo și am continuat, am început să lucrez. Tenisul nu l-am abandonat niciodată până acum doi ani, când am început să mă reprofilez, să mă axez mai intens pe padel”, a dezvăluit Ionescu.

„Strategia e mai importantă decât în tenis. Trebuie să fugi către pericol”

Acesta a explicat de ce tenisul de câmp reprezintă oricând un punct ideal de plecare pentru cei care vor să se apuce de padel.

„Tenisul este și a fost o bază bună pentru orice sport pe care-l joci cu racheta. Iar padelul nu e primul sport pe care l-am jucat din categoria asta. Am jucat beach tennis înainte, am jucat squash aici, care e destul de popular, am prieteni care joacă și cu care m-am mai antrenat când am venit în București. Fiecare sport are particularitățile lui.

Chiar dacă ai un avantaj mare prin a fi obișnuit să faci contact cu mingea prin intermediul unei rachete, în padel ești înconjurat de sticlă. Ai fileu ca la tenis, dar, fiind înconjurat de sticlă, trebuie să ajustezi foarte mult strategia. În padel, poate că strategia este mai importantă chiar și decât în tenis.

Trebuie să te dezobișnuiești de anumite automatisme din tenis. Trebuie să renunți la ele și să le ajustezi pentru padel.

De exemplu, în tenis, când adversarul se pregătește să dea un smash, de obicei te duci în spate pentru a-ți crea mai mult timp de reacție și a reuși să pui mingea înapoi.

În padel, pentru că ai geam în spatele tău, iar mingea vine cu viteză și ricoșează din geamul din spate, trebuie să te duci către fileu. Iar ăsta-i un automatism, trebuie să fugi către pericol.

Există multe unghiuri și efecte pe care mingea poate să le ia, trebuie să înveți în timp unde să te poziționezi. E un spin care se ajustează mult prin intermediul geamului”, a mărturisit bărbatul cu o constituție impunătoare, construită în anii în care practica tenis.

Padel, un sport din ce în ce mai popular / FOTO: Imago Images
Padel, un sport din ce în ce mai popular / FOTO: Imago Images
Padel, un sport din ce în ce mai popular / FOTO: Imago Images
Padel, un sport din ce în ce mai popular / FOTO: Imago Images
Padel, un sport din ce în ce mai popular / FOTO: Imago Images
+9 FOTO

Ce-ți trebuie pentru a avea succes în padel? „Ai nevoie de consistență!”

Următoarea întrebare a venit natural. Care-s calitățile pe care trebuie să le aibă un jucător de padel de succes?

„Noi, cei proveniți din tenis, fiindcă cel mai mare procent al jucătorilor de padel vine din tenis, trebuie să ne ajustăm mai mult pentru defensivă decât pentru ofensivă.

Ofensiva este foarte naturală de la tenis, pentru că dai cu voleul și cu smash-ul. Acum, când te duci în spate, trebuie să știi cum să te așezi ca să joci cu geamul și să stai în punct.

Ai nevoie de consistență! Este un lucru care, în tenis, mai ales în tenisul feminin, este foarte important. În tenis poți să câștigi un meci datorită loviturilor direct câștigătoare. În padel, chiar dacă ai anumite winnere, în marea majoritate a cazurilor va câștiga echipa care e mai consistentă.

Trebuie să stai, să fii consistent, să ai ritm și să limitezi greșelile neforțate. Este prima caracteristică pe care o au jucătorii de vârf”.

Radu-Traian Ionescu, cu steagul Statelor Unite
Radu-Traian Ionescu, în interviul acordat Gazetei / FOTO: Andrei Furnigă (GSP)
Radu-Traian Ionescu / Sursă foto: WhatsApp
Radu-Traian Ionescu, parte din selecționata de padel a Statelor Unite
Radu-Traian Ionescu, în interviul acordat Gazetei / FOTO: Andrei Furnigă (GSP)
+11 FOTO

„Progresul e o treabă molipsitoare”

Radu, care reprezintă Statele Unite în competiții, vorbește despre importanța chimiei cu partenerul, într-un sport care se joacă preponderent la dublu.

„Eu joc în toate competițiile naționale sub steagul Statelor Unite, în competițiile din cadrul United States Padel Association, USPA.

Locuind în Miami, am un partener destul de stabil, cu care joc de câteva luni. Am avut rezultate bune. Nivelul de joc crește progresiv.

Iar progresul e o treabă molipsitoare, cu ghilimelele de rigoare, e o chestie care te alimentează foarte pozitiv când simți progresul de la săptămână la săptămână sau de la lună la lună. E o chestie care te motivează”.

Îți trebuie o artă de a ști cum să câștigi unele meciuri care sunt strânse. De la un anumit nivel, toată lumea joacă bine, toată lumea are toate loviturile, dar diferențele sunt foarte, foarte mici. Dacă poți să pui nivelul de energie optim în competiție, atunci poți să câștigi.

- Radu-Traian Ionescu, jucător de padel

Viața în corporația americană: „Meritocrația primează, comunicarea e esențială”

Dincolo de padel, care-i doar o extensie a vieții de zi cu zi, Radu-Traian Ionescu își câștigă existența lucrând într-o corporație. A urmat studiile universitare în State, iar acum are un job pe care nu l-ar schimba pentru nimic în lume. „Meritocrația primează aici, iar financiar nu-ți lipsește nimic”, ne-a spus el.

„E bine, mie îmi place. Din ce am observat în corporațiile americane, este un sistem care se bazează pe merit, vei fi întotdeauna răsplătit în funcție de ce faci.

Nu poți să faci abstracție de zona de subiectivism. Comunicarea e absolut esențială ca să avansezi în «corporate ladder». Este un sistem în care meritocrația primează și vei fi răsplătit în funcție de rezultatele pe care le produci.

Eu sunt în domeniul de data science și business intelligence (BI). La momentul ăsta, mă ocup, mai specific, de pricing.

(...) Este unul dintre motivele pentru care am rămas acolo, și anume oportunitățile pe care le creează America în general. Din punct de vedere financiar, nu-mi lipsește nimic, mulțumesc lui Dumnezeu! Recunosc că este un mare privilegiu”.

Radu-Traian Ionescu dezvăluie cum l-a schimbat America: „Mi-am îmbunătățit relația cu Dumnezeu”

Stabilit de 17 ani în Statele Unite, Radu-Traian Ionescu dezvăluie cum l-a schimbat viața în America. Deși tentațiile „visului american” sunt pretutindeni, acesta spune că și-a redescoperit relația cu Dumnezeu în Florida.

„Miami «nightlife» e ceva foarte interesant (râde)... Dar, spre deosebire de anumite persoane, care se duc în Miami cu un scop foarte clar, se duc să locuiască, să se bucure de viață... Eu m-am dus acolo și mi-am îmbunătățit relația cu Dumnezeu și cu Iisus. A fost un pic opus...

Asta e o componentă fundamentală a vieții mele, credința, relația pe care o am cu Dumnezeu. Îmi împart programul între cariera pe care o am, muncă, nivelul de implicare pe care-l am în comunitatea creștină de acolo, și sport. Cam asta ar fi”.

Deși afirmă că viața de noapte și tentațiile luxuriantului Miami nu se află pe ordinea lui de zi, Radu-Traian Ionescu a divulgat câteva dintre tabieturile sale, oferind ponturi celor vor să ajungă în turbulentul „Magic City”:

Radu-Traian Ionescu, în interviul acordat Gazetei / FOTO: Andrei Furnigă (GSP)
Radu-Traian Ionescu, în interviul acordat Gazetei / FOTO: Andrei Furnigă (GSP)
Radu-Traian Ionescu / Sursă foto: WhatsApp
Radu-Traian Ionescu, cu steagul Statelor Unite
Radu-Traian Ionescu, parte din selecționata de padel a Statelor Unite
+11 FOTO

„Când vine vorba de Miami, e foarte mult «glamour». Recomand croazierele”

„Când vine vorba de ieșit în Miami, este foarte mult «glamour». Mie îmi plac mai mult «lounge-urile», ceva de seară, nu foarte târziu, pe la un 11-12 să ajungi acasă.

În Miami, recomand croazierele și excursiile cu barca, îți oferă un «vibe» foarte diferit față de viața de pe uscat. Vezi orașul din cu totul alt unghi, unul foarte interesant din punctul meu de vedere.

Mie mi se pare că Miami este unul dintre cele mai bune locuri de trăit din lume, luând în calcul mai mulți parametri, stil de viață, taxe, libertățile pe care de obicei le ai în Florida, câte zile de soare avem pe an, poluare...

Sunt mai mulți factori, dar mi se pare un loc chiar foarte bun, mai ales dacă te înconjori de oamenii care trebuie. Asta cred că e o treabă valabilă cam în orice oraș. Am și cetățenie acum, stând de 17 ani”, a mărturisit Radu.

„Economic, conceptele republicane fac mult mai mult sens”

Radu-Traian Ionescu oferă o perspectivă detaliată asupra climatului politic din țara adoptivă, care se pregătește pentru istoricele alegeri prezidențiale programate în această toamnă.

Într-o perioadă în care dezbaterile politice sunt tot mai intense, în special înainte de alegeri, Ionescu reflectează asupra impactului pe care politica îl are asupra societății. El vorbește despre polarizarea pe care o observă între democrați și republicani, dar și despre motivele pentru care politicile economice ale republicanilor i se par mai viabile.

„Știi care-i chestia? Că am deschis subiectul ăsta... Când vine vorba de politică, este un domeniu care, din păcate, are tendința de a separa oamenii în loc să-i unească.

De foarte multe ori, este o treabă de identitate. Ce crezi, care sunt opiniile... Dacă ai o persoană care te contrazice, îți contrazice, practic, identitatea. Și democrații, dar și republicanii au anumite idei și politici care sunt mai mult sau mai puțin bune, în funcție de căile pe care ajung să se orienteze.

Din punct de vedere economic, mie conceptele republicane, financiar și economic, mi se pare că fac mult mai mult sens. Acum, depinde dacă ne referim la societate, dacă ne referim financiar, dacă ne referim la politici externe. Sunt multe lucruri de pus în balanță aici.

Acum, înainte de alegeri, există din ce în ce mai multe conversații pe temele acestea, și nu numai cele pe care le vedem la televizor. La fel și în societate, oamenii își expun punctul de vedere.

Fiind în Florida, un stat fundamental liber, care este și republican, de obicei oamenii nu au foarte multe filtre când vine vorba de chestia asta”, a afirmat românul.

Remarcă multe îmbunătățiri în București: „A devenit un oraș mult mai sigur, înainte puteai să ai neplăceri”

În final, acesta explică de ce preferă să revină în România în vacanțe, declarându-se profund impresionat de felul în care Capitala arată astăzi, la 17 ani de la plecarea sa. Radu-Traian Ionescu e legat printr-o relație de rudenie de Ovidiu Ioanițoaia, directorul Gazetei, care-i e unchi.

„Au fost îmbunătățiri progresive, iar eu le simt de fiecare dată când vin aici. De fiecare dată trebuie să trec printr-o perioadă de ajustare, dar mi se pare că, per total, orașul și zonele care erau mai depărtate de centru au început să crească. Vorbesc despre conceptul de gentrificare. Au evoluat, sunt multe construcții și zone rezidențiale noi.

Altă chestie care mi se pare interesantă este că Bucureștiul a devenit un oraș mult, mult mai sigur. Acum 20-25 de ani, pe stradă și chiar și cu transportul în comun, puteai să ai neplăceri.

Dar acum, fată fiind, singură... Poți să mergi pe stradă noaptea în Rahova sau Pantelimon și să n-ai niciun fel de treabă, ceea ce mi se pare o treabă excepțională”.

„Aș putea să mă duc oriunde în Europa, dar vin în România de două ori pe an”

Acesta a adăugat: „Eu mi-am păstrat relațiile de prietenie pe care le am aici, sunt în continuare foarte apropiat de familia pe care o am aici. Nu doar de părinți, ci de familia mai extinsă.

Sunt înconjurat de foarte mulți oameni de calitate, iar acesta este un lucru care îmi alimentează dorința de a veni aici de două ori pe an, când aș putea să mă duc în Europa sau oriunde în lume să vizitez.

Dar vin aici, mă simt foarte bine. Mie-mi place să vin acasă”, a mai spus sportivul.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
România, bătută strașnic de Olanda: diferență rar întâlnită în handbal! Semne rele înaintea Campionatului European » Cele două jucătoare evidențiate
Handbal
România, bătută strașnic de Olanda: diferență rar întâlnită în handbal! Semne rele înaintea Campionatului European » Cele două jucătoare evidențiate
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”
Superliga
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (5)
adwd
adwd  •  27 Septembrie 2024, 10:38

pentru cei care poate nu stiu, ca nu au fost pe acolo, vara este insuportabil de cald si umed, te da jos fara gluma. daca nu ai aer conditionat in masina si acasa esti gata. el l a descoperit pe jesus dar se ocupa de pricing adica de cum sa jecmanesca fiecare cent de la oameni prin dynamic prices.

MamaLiga
MamaLiga  •  26 Septembrie 2024, 10:24
Postat de Vardy.Party pe 25 Septembrie 2024, 19:43

But it was only fantasy, The wall was too high as you can see - No matter how he tried he could not break free

Classy

Vardy.Party
Vardy.Party  •  25 Septembrie 2024, 19:43
Postat de MamaLiga pe 25 Septembrie 2024, 18:58

It was all a dream, I used to read Word Up! magazine / Salt-n-Pepa and Heavy D up in the limousine :))

But it was only fantasy, The wall was too high as you can see - No matter how he tried he could not break free

Vezi toate comentariile (5)
Comentează