Articol de GSP - Publicat duminica, 23 octombrie 2022 10:06 / Actualizat duminica, 23 octombrie 2022 10:23
Într-un interviu pentru presa poloneză, Michal Rynkowski, directorul Agenției Poloneze Antidoping, spune că ar trebui să nu fie luată prea mult în considerare ideea că Simona Halep a fost depistată pozitiv după consumul unui produs contaminat cu Roxadustat, substanța din clasa celebrei EPO.
„Nu a luat aspirină sau vitamina C! Utilizarea accidentală, în contextul consumului unui produs contaminat cu această substanță, ar fi, prin urmare, puțin probabilă. Avem de-a face cu o substanță care nu este utilizată pe scară largă și numărul de articole științifice despre ea este, de asemenea, limitat. Nicio variantă nu poate fi exclusă, dar contaminarea este puțin probabilă.
Folosirea unei asemenea substanțe este de obicei asociată cu sporturile de anduranță tipice. Tenisul nu este clasificat ca atare, dar asta nu înseamnă că luarea unei astfel de substanțe nu va oferi niciun beneficiu pe teren. Tenisul este o combinație de forță, rezistență și tehnică, așa că cred că utilizarea ar putea avea un efect pozitiv asupra jocului.
Pedeapsa standard în această situație este de 4 ani de suspendare. Dacă face dovada că a folosit substanța în mod neintenționat, suspendarea poate fi redusă la doi ani”, a explicat Michal Rynkowski, directorul Agenției Poloneze Antidoping, pentru sport.pl.
Cum poate Simona Halep să demonstreze că nu a luat intenționat substanța interzisă?
Gabriela Andreiașu, directorul Agenţiei Naţională Anti-Doping, a răspuns întrebărilor trimise de Gazeta Sporturilor, la scurt timp după ce Simona Halep a informat că a fost depistată pozitiv cu roxadustat în timpul unui test anti-doping efectuat la US Open.
Prin vocea Gabrielei Andreiașu, reprezentanții ANAD au explicat particularitățile substanței respective, dar și cum ar putea Simona Halep să-și demonstreze nevinovăția în acest caz delicat de dopaj.
- Cum ajută Roxadustat organismul unui sportiv?
- Roxadustat este un medicament anti-anemie, care creste productia endogena de eritropoietina și stimulează producția de celule rosii din sange. Astfel, este absorbit mai mult oxigen si organismul rezista mai mult la efort sau in cazul patologiilor, ajuta la refacerea organismului.
- Cum poate Simona Halep să demonstreze că nu a luat intenționat substanța interzisă?
- Simona Halep trebuie să se gândeasca ce a utilizat, cine si ce tratament i-a prescris, dacă a verificat toate medicamentele și suplimentele cu personal calificat din punct de vedere anti-doping. Sportivii sunt direct raspunzatori pentru ceea ce se gaseste in organismul lor.
- Cum pot evita sportivii să ia fără să știe substanțe interzise?
- Sportivii trebuie să verifice cu medicii și cu ANAD sau cu experți anti-doping ai federațiilor internaționale dacă medicamentele sunt interzise. Mai mult, pot accesa platforma www.anad.ro și aici pot găsi listele cu medicamentele permise și interzise.
Primele declarații ale lui Ion Țiriac despre „cazul Simona Halep” » Ce solicită miliardarul român
Ion Țiriac (83 de ani), un personaj care și-a pus amprenta pe cariera Simonei Halep, a oferit prima reacție despre cazul de dopaj ce o are protagonistă pe fosta campioană de la Wimbledon și Roland Garros.
Chiar dacă admite, indirect, că viitorul Simonei Halep în circuit ar putea fi serios zdruncinat după ce sportiva a fost depistată pozitiv cu roxadustat, Țiriac e de părere că Halep ar trebui să fie sprijinită la unison în perioada următoare. Toate declarațiile aici.
Citește și alte știri despre Simona Halep:
Fostul doctor de la Dinamo, opinie dură despre Simona Halep: „Nu te mai da «contaminată»!”