Articol de Luminița Paul - Publicat vineri, 01 iulie 2022 17:35 / Actualizat vineri, 01 iulie 2022 17:53
Sever Dron, antrenorul și fostul jucător în echipa României finalistă în Cupa Davis, descrie tenisul actual ca pe o mână, fiecărui deget corespunzându-i o trăsătură. El își aplică metoda pe cei mai mici elevi și îi oferă drept exemplu, între alții, pe Iga Swiatek și Carlos Alcaraz
Când a revenit în București din Franța, la puțin timp după Roland Garros, antrenorul a fost întâmpinat cu entuziasm și gălăgie de copiii care se pregătesc la academia sa din Militari. „La nivel înalt m-am oprit un pic pentru că și aici e mult de lucru. Sunt foarte fericit cu cei mici, sunt cuminți, așteaptă multe lucruri, iar după Roland Garros am zis <Hai să vedem ce învățăminte tragem de acolo>”, a explicat el într-o discuție pentru Gazetă, purtată chiar în hărmălaia stârnită de puști, care nu stăteau locului nici în pauza de masă, ci se aruncaseră pe masa de ping pong sau se zbenguiau pe bucata de teren sintetic.
Fostul component al echipei de Cupa Davis a României, stabilit în Franța, a împlinit recent 78 de ani, dar are încă multă energie de oferit. El a structurat tabăra celor 19 copii, cu vârste între 9 și 14 ani, pe ideea tenisului modern, care este mult mai rapid, mai agresiv.
„Ne bazăm pe faptul că acum se ia mingea mai repede, tot timpul e lupta dintre apărare și atac, e principala chestiune care duce tenisul înainte. Observăm ce face Swiatek, că ia mingea repede, dar și alte fete, cum sunt Badosa, Jabeur, că a intervenit scurta, care se folosește mult acum fără să fie neapărat câștigătoare, iar la băieți îl avem pe Alcaraz, care este complet. Sunt exemple noi”, subliniază Dron.
Metoda pe care a dezvoltat-o pentru învățarea și perfecționarea tenisului pornește și se bazează pe câteva principii simple. „E desenată pe o mână, tehnica e degetul mare, apoi tactica, fizicul, psihicul și invizibilul, adică ceea ce este în jur”, își descrie el ideea. Să vedem cum se developează fiecare trăsătură în parte, așa cum le detaliază antrenorul.
1. Tehnica. „Priza la serviciu este foarte importantă, mingea se oferă, contează luarea timpului înainte de serviciu, bătaia mingii, spre exemplu Djokovic, Cilic bat de 13-14 ori. Le-am spus de la început copiilor că trebuie să se dedubleze, să fie două persoane, una care aruncă mingea și una care o lovește apoi. Cea care aruncă trebuie să fie calmă”.
2. Tactica. „Este mult mai variată: introducerea scurtei ca element tactic nu neapărat câștigătoare, ci pentru a atrage adversarul la fileu ca să-l pasezi sau lobezi, primul serviciu să înceapă să fie câștigător și la fete, multe urcări la fileu pe mingi din mijlocul terenului și la băieți, și la fete, utilizarea serviciului-voleu - Alcaraz o face în momente importante, retururi câștigătoare, mai ales pe serviciul al doilea. Jocul să aibă agresivitate constantă pentru că mult timp la noi s-a jucat ca să nu se facă greșeli. Le-am spus copiilor: ”<greșiți, dar să fiți mai agresivi>.
3. Fizicul. „Aici am spus așa: a devenit foarte complex și complet. Exemplul lui Nadal este foarte greu de urmat. Riscul de accidentări e mare, Zverev e un exemplu. Dozarea efortului pe durată mai întinsă, anduranță, rezistență, viteza de execuție a brațului este în creștere, viteza de deplasare trebuie să fie foarte bună”.
4. Psihicul. „Principiul lui Pierre de Coubertin <important e să participi> este depășit, devine «joc doar ca să câștig», se luptă pentru fiecare punct și e nevoie să se joace foarte bine punctele importante, la orice scor, în special la mingile de meci”.
5. Invizibilul. „Aici anturajul este foarte important, antrenorul, preparatorul fizic, părinții, prietenii, susținătorii, apoi activitatea de refacere, nutriția, cele menționate mai sus duc la mentalitatea de campion”.
Sintetizarea metodei lui Sever Dron: „Picioarele dansează, capul gândește și mâna creează”
Micuții de la academie au câte un dosar. „În fiecare zi eu le povestesc, iar ei notează”, spune Sever Dron. Mădălina Gionea, antrenoarea care alături de soțul ei, Nicolae, se ocupă de copii, culege un dosar și citește ce a notat un băiețel cu litere rotunjite: „Ideea este să luăm mingea din urcare, la serviciu priza și sunt două persoane: David și David Gabriel. Pasul de tango la slice. Reverul tăiat. Tactica: am dreptul să greșesc, nu am dreptul să nu încerc”, apoi zâmbește.
„Ei sunt receptivi, sunt impresionat de cum asimilează, nu știu ce se va întâmpla mai departe. Deocamdată nu am văzut să fie cineva care să aibă sămânța aceea de campion care există undeva și care iese în evidență. Pe Nadal, pe Alcaraz îi vezi imediat, aici încă nu avem, dar toți copiii vor și nu se știe niciodată. O să ne bazăm pe acest lucru, poate reușim să facem ceva”, conchide Dron. Imediat, puștii se încolonează și pornesc vioi spre terenul de zgură. Încep exercițiile, având în minte ce și-au notat în dosar, iar ochii le lucesc de curiozitate și entuziasm.
Unul dintre principiile metodei mele de antrenament este ”lean on me”, adică bazează-te pe mine, o să te ajut cât pot. Eu nu sunt nici Mouratoglou, nici Cahill, sunt un antrenor care, cred eu, știe meserie, dar nu dețin adevărul absolut
- Sever Dron, antrenor
Nadal m-a impresionat, toți marii campioni aduc ceva în plus, el a adus schimbări, la Djokovic, îmi pare rău s-o spun, nu văd schimbări, văd un luptător, un moral extraordinar, un orgoliu ieșit din comun care îl împinge în față, dar nu văd tactici diferite, ceva care să mă inspire să le arăt copiilor, de la Nadal le arăt ce înseamnă liftul, să dea cu slice-ul, spre exemplu
- Sever Dron, antrenor