Articol de Viorel Tudorache - Publicat vineri, 14 mai 2021 16:59 / Actualizat vineri, 14 mai 2021 18:32
Simona Halep, numărul 3 mondial, primește încurajări, dar și sfaturi, pe social media, după accidentarea suferită la gamba stângă, în meciul cu Angelique Kerber, marți, 12 mai, la Roma.
Un nutriționist-dietetician licențiat la Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca oferă o nouă perspectivă accidentărilor suferite în ultima perioadă de marea campioană. ”Nu știu planul ei alimentar, dar dacă dieta ei ar fi optimă, direct proporțională cu intensitatea antrenamentelor, n-ar trebui să apără accidentări atât de dese. La umăr, în martie, la Miami, și acum la gambă”, a precizat pentru Gazeta Sporturilor Andrei Damian, 24 de ani, din Galați.
Nutriționistul-dietetician consideră că una dintre cauzele care au provocat ruptura musculară ține și de ceea ce mănâncă și cât mănâncă Simona Halep. ”La nivel de performanță sportivă nutriția e baza. Antrenamentul, oricât de greu ar fi, îl faci. Dar fără o nutriție pusă la punct nu poți progresa. Ești cam ceea ce mănânci! Simona poate să ducă la bun sfârșit antrenamentele, dar am văzut că randamentul ei a început să scadă în fazele avansate. A pierdut în semifinale la Stuttgart, cu Sabalenka, și cu Martens, în optimi la Madrid. Mai joacă și la dublu, iar oboseala se resimte”.
„Simona Halep nu s-a accidenta atât de des dacă ar acorda atenție nutriției”
Andrei Damian susține că în cazul Simonei Halep poate fi vorba despre un consum caloric neadecvat. ”Mă gândesc că ea s-a supraantrenat, antrenamente grele progresive, de la zi la zi. Fiecare individ are un necesar caloric, ce reprezinta nivelul de energie ce trebuie acoperit prin ingestia de alimente.
În schimb, ea nu cred că mănâncă atât cât trebuie să mănânce un sportiv de performanță. Sigur, Simona știe cât de importantă este alimentația în sportul de înaltă performanță, dar ce mă face să cred că nu acordă importanță nutriției este faptul că se accidentează destul de des.
De ce ar avea atât de multe accidentări dacă toate astea ar fi optime? Dacă dieta ar fi optimă, direct proporțională cu antrenamentul, n-ar trebui să apără accidentări atât de dese”, a afirmat nutriționistul.
Pe de altă, medicii consideră că o posibilă cauză a unei accidentări precum cea suferită de Simona Halep la gambă ar putea fi «o forțare extremă», ori la ”o oboseală musculară cronică.
„Dacă o asemenea problemă apare când ești încălzit, ne gândim ori la o forțare extremă, ori la o oboseală musculară cronică”, a subliniat doctorul Sorin Popescu, cel care mulți ani a fost medicul echipelor de Cupa Davis și Cupa Fed ale României, pentru Gazeta Sporturilor
”Simona a avut ghinion să facă ruptura la gambă la meci. Putea să i se întâmple la antrenament, cu o zi-două înainte de meci”
- Andrei Damian, nutriționist-dietetician
Andrei Damian spune că în sportul din România nu se pune foarte mare accent pe nutriție. ”Am văzut asta și după facultate. Acolo unde sunt nutriționiști, nu prea sunt băgați în seamă de jucători. Un exemplu, echipa de fotbal U Cluj a avut un nutriționist, care își făcea treaba, doar că jucătorii, după antrenament, mâncau mici cu pâine și cu bere. Depinde de mentalitate”.
Se recuperează Simona Halep la timp pentru Roland Garros? Care e cheia pentru o revenire rapidă