SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL CAMPIOANELOR Y DIGI, DOLCE

Simona Halep analizată de jurnaliști și Horia Tecău » Puncte tari: ambiţie, deplasare, inteligenţă. Puncte fragile: serviciu, voleu, emoţii

Deplasarea pe teren, viteza şi acurateţea loviturilor au ajutat-o pe Simona Halep să urce sus în ierarhie // Foto: Reuters
Deplasarea pe teren, viteza şi acurateţea loviturilor au ajutat-o pe Simona Halep să urce sus în ierarhie // Foto: Reuters

Articol de , - Publicat vineri, 23 octombrie 2015 00:00

Înaintea tragerii la sorţi a grupelor, de astăzi, Horia Tecău, concitadinul şi partenerul de dublu mixt al româncei, ca şi trei jurnalişti care vor fi prezenţi la ultimul concurs al anului analizează părţile forte, dar şi punctele vulnerabile din jocul Simonei.

Simona Halep. Prezenţă neîntreruptă în Top 10 de cînd a urcat acolo, în februarie 2014. Tot mai vizibilă în fazele finale ale turneelor importante. Cu un zîmbet, cu o grimasă de efort, cu reverul în lung de linie, cu sute de metri parcurşi rapid dintr-un punct în altul al terenului. Neobosită, stăruitoare, ambiţioasă.

Uneori, în schimb, fragilă, nervoasă, cu privirea anxioasă. A adunat în ultimele sezoane 11 trofee WTA, a urcat pînă pe locul al 2-lea în lume, a jucat o finală de Mare Şlem. Iar acum, în cîteva zile, revine la Singapore, la Turneul Campioanelor, acolo unde anul trecut, la debut, ajungea pînă în ultimul act.

Cum e văzută însă Simona Halep? Care sînt lucrurile remarcabile din jocul ei şi care sînt punctele fragile? Patru oameni din interiorul fenomenului, un jucător şi trei jurnalişti, caută răspunsul. Sau răspunsurile.

Puncte forte

Horia Tecău – jucător de tenis, numărul 3 ATP, campion la Wimbledon la dublu

Are o determinare și o ambiție foarte mari. Asta o ajută mult, pentru că atrage alte lucruri. Se mișcă bine în teren, citește jocul foarte bine, e inteligentă. E genul de jucătoare care poate să își facă singură planul pentru meci, nu are nevoie de informații exacte, cum au altele, care trebuie să știe exact ce să facă, ce să execute. Ea își dă seama singură cum trebuie să pregătească strategic un meci sau să facă schimbări în timpul lui.

Reverul e foarte bun. Statura e şi nu e un dezavantaj. E micuţă, dar se mişcă bine, are forţă. E tenace, e ambițioasă. Știe că trebuie să compenseze cu ambiția ei, cu lupta ei, asta și zice tot timpul, mă lupt, mă lupt, în toate interviurile. Asta o ajută ca să fie tot timpul acolo, în top. Are și o echipă bună, constantă, cu care lucrează de cîțiva ani și e fit. Dacă rămîne sănătoasă, lucrurile vor fi bune pentru ea în următorii ani.

Adrian Ţoca – jurnalist, fondator al site-ului treizecizero.ro

Simona are calități evidente, cum ar fi cea mai bună deplasare din circuit, jocul de retur, reverul și abilitățile defensive, spiritul de luptă care i-a adus renumele de Fighter Girl, sau tehnica impecabilă și jocul de picioare, care-s un festin pentru iubitorii de tenis. Dar are și calități care primesc mai puțin credit decît ar merita.

Spre exemplu, capacitatea de a progresa foarte rapid: jocul ei a căpătat multe nuanțe în acești doi ani de cînd e în top. De asemenea, intuiția, abilitatea de a-și citi rapid adversara și talentul, de a-și ajusta tactica în funcție de evoluția meciului.

Calitățile mele preferate: perfecționismul și curajul. În rezumat, cred că lucrul care o face pe Simona specială este mixul grozav pe care-l vedem la ea între abilitățile defensive deja cunoscute și un joc ofensiv din ce în ce mai plăcut, mai rotund, mai pertinent.

Mai ușor de transformat în victorii. Este tenisul modern al acestei epoci în care trebuie să știi să faci de toate pe teren, iar Simona îl șlefuiește de la un an la altul.

Courtney Nguyen – jurnalist, realizează secţiunea Insider pe site-ul WTA

Halep este o jucătoare completă. Poate face totul bine. Cînd are nevoie, poate fi ofensivă, luînd mingea repede şi lovind eficient cu forehand-ul inside-out pentru a-şi izola adversara. De asemenea, poate fi defensivă şi să contraatace, retrăgîndu-se înapoia liniei de fund şi folosindu-şi viteza pentru a măcina opoziţia.

Reverul ei, ca lovitură de contră, în special în lung de linie, este una dintre cele mai bune lovituri care există. Pentru că poate fi atît ofensivă, cît şi defensivă, îşi poate ajusta tactica în faţa aproape oricărui tip de oponentă. Asta o face o adversară dificil de înfruntat.

Cristian Mîndru – jurnalist şi comentator tv la TVR şi DigiSport

Inteligenţa. Spre deosebire de multe alte jucătoare importante din circuit, e capabilă în majoritatea meciurilor să păstreze aceeaşi concentrare pe durata întregii partide. Nu are căderi majore decît foarte rar.

Jocul pe contre. Mi se pare cea mai bună jucătoare în momentul actual la jocul de contrareacţie. Adică la a se folosi de viteza mingii venite de la adversar.

Numărul 1 : deplasarea în teren. Acopera suprafaţa de joc foarte bine şi anticipează bine unde va trimite adversara mingea.

Puncte vulnerabile

Horia Tecău – jucător de tenis, numărul 3 ATP, campion la Wimbledon la dublu

Are de lucrat la voleu, serviciul poate fi îmbunătățit. Eu cred că ar ajuta-o în economia fizică a disputelor. Și încă un lucru care o trage înapoi: ea de multe ori se bate singură, are o luptă continuă cu ea în timpul meciurilor și mai are momente cînd pierde cîteva game-uri la rînd, tot din cauza acestei lupte cu ea. Se enervează pe ea. E perfecționistă și nu acceptă greșeala și lucrul acesta încă o costă game-uri, poate să o coste și meciuri. Și la acest capitol ar putea progresa.

Adrian Ţoca – jurnalist, fondator al site-ului treizecizero.ro

Că încă n-a cîștigat un turneu de Grand Slam, ca să mulțumească pe toată lumea? Nu. Cred că e important să setăm corect perimetrul: sînt puncte slabe native, precum înălțimea - ceea ce are un impact major asupra serviciului - și punctele slabe ale tenisului ei. Cele din urmă sînt rectificabile sau în curs de rectificare, iar etica muncii la ea este încurajatoare.

Deja, în ultimul an, Simona a făcut progrese simțitoare la serviciu, suplinind lipsa de forță cu variația și plasament. Deși încă mai e loc de îmbunătățiri, jocul la fileu arată mult mai bine acum, forehandul a devenit o lovitură care aduce constant puncte, au mai apărut smashuri și scurte. Poate că Simonei îi lipsește un killer shot, o lovitură la care să apeleze la nevoie ca să iasă din încurcătură, dar suplinește asta cu construcția punctului.

Consistența ei emoțională, care a fost ocazional o problemă, a fost de asemenea îmbunătățită, iar mult discutata (în 2014) fragilitate fizică nu mai e un subiect acum.

A mai rămas însă de îmbunătățit rezistența la presiune și la așteptări, dar nici Roma n-a fost construită într-o zi. Oamenii subestimează șocul pe toate palierele pe care îl presupune intrarea așa rapidă în elita tenisului și menținerea acolo: pe scurt, sînt o sumedenie de ajustări care trebuie făcute. Astea fiind zise, sînt puține jucătoare care le-au făcut sau le-ar putea face mai bine decît Simona. Partea frumoasă? Mai are mult loc de progres.

Courtney Nguyen – jurnalist, realizează secţiunea Insider pe site-ul WTA

E mai scundă decît majoritatea jucătoarelor actuale, asta însemnînd că trebuie să muncească mai mult pentru a cîştiga puncte. Din punct de vedere fizic, e greu, poate ajunge în semifinale sau finală mai obosită decît celelalte. Nu are forţa naturală a celor care sînt lîngă ea în clasamentul  mondial – Serena, Maria, Petra - de aceea trebuie să muncească mai mult pentru a face puncte.

Serviciul ei se îmbunătăţeşte - a şi reuşit unul de 180 km/h în timpul US OPEN-ului -, dar încă e loc de mai bine. Din cauza acestor doua aspecte, e mereu sub ameninţarea de a fi dominata pe teren de jucătoarele mai puternice sau cele care lovesc plat.

De asemenea, încă învaţă cum să gestioneze presiunea şi aşteptările celorlalţi. Nu e un secret că Simona simte prea multă presiune la gîndul că nu poate juca la cel mai bun nivel al ei. Dar mă aştept ca asta să se schimbe o dată cu experienţa.

Cristian Mîndru – jurnalist şi comentator tv la TVR şi DigiSport

Serviciul. Mai ales serviciul 2. Chiar dacă au fost îmbunătăţite vizibil în ultimul an, atît primul, cît şi al doilea, Simona are multe momente cînd e vulnerabilă.

Jocul ofensiv. Are dificultăţi în momentul în care e obligată să conducă ea jocul. Se simte mai bine atunci cînd loveşte pe contraatac, mai puţin bine uneori cînd trebuie să atace ea.

S-a definitivat distribuţia

Ultimul loc disponibil pentru Singapore s-a ocupat ieri, finalista de la Roland Garros, Lucie Safarova, fiind calificată doar cu o zi înaintea tragerii la sorţi a grupelor. Ea se lupta cu Carla Suárez Navarro, dar spaniola a pierdut la Moscova, ratînd şansa de a ajunge la Turneul Campioanelor.

"Sînt entuziasmată să mă calific pentru prima data în carieră la WTA Finals. A fost un an de vis pentru mine, sper să îl închei cu un tenis bun", a spus cehoaica. După forfaitul numărului unu mondial, Serena Williams, Simona Halep a urcat pe primul loc în ierarhia sezonului, iar cele opt calificate sînt:

  1. Simona Halep (Rom)
  2. Garbiñe Muguruza (Spa)
  3. Maria Şarapova (Rus)
  4. Petra Kvitova (Ceh)
  5. Agnieszka Radwanska (Pol)
  6. Angelique Kerber (Ger)
  7. Flavia Pennetta (Ita)
  8. Lucie Safarova (Ceh)

Rezerve: Timea Bacsinszky (Elv), Venus Williams (SUA)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Decizie definitivă: Mario Iorgulescu, condamnat la 8 ani și 8 luni de închisoare cu executare!
Diverse
Decizie definitivă: Mario Iorgulescu, condamnat la 8 ani și 8 luni de închisoare cu executare!
Oficial: Dan Șucu, noul acționar majoritar de la Genoa, cu 77%!
Campionate
Oficial: Dan Șucu, noul acționar majoritar de la Genoa, cu 77%!
CAMPIONII Superlativelor GSP, cea de-a 59-a ediție: Dennis Man (Fotbalistul Anului), Edward Iordănescu (Antrenorul Anului), Risto Radunovic (Jucătorul Străin al anului) și David Popovici (Sportivul Anului)!
Ideile Gazetei
CAMPIONII Superlativelor GSP, cea de-a 59-a ediție: Dennis Man (Fotbalistul Anului), Edward Iordănescu (Antrenorul Anului), Risto Radunovic (Jucătorul Străin al anului) și David Popovici (Sportivul Anului)!

Singurul club de fotbal aflat în atenția lui Ion Țiriac » Fiul miliardarului l-a dat de gol: „A existat mereu o singură dragoste adevărată”

Schema prin care Dan Șucu va pune stăpânire pe Genoa: „Tranzacție în mediu ostil” » GSP are detalii-șoc din culisele negocierilor! Când e așteptat anunțul oficial


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează