SPORTURI  »  TENIS  »  COMPARAȚIE

Simona Halep - Darren Cahill, caz rar în tenisul feminin. De ce sunt atâte de dese schimbările de antrenori în WTA

Simona Halep și Darren Cahill într-un OCC în timpul Turneului Campioanelor de la Shenzhen Foto Guliver/GettyImages
Simona Halep și Darren Cahill într-un OCC în timpul Turneului Campioanelor de la Shenzhen Foto Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat miercuri, 22 aprilie 2020 16:25

WTA. Chimia rar întâlnită, cea dintre jucător și antrenor, are un exemplu fericit în colaborarea dintre Simona Halep și Darren Cahill. 

Vorbim despre ea, despre chimie, nu am știut că poate exista la asemenea dimensiuni”, afirmă cu tărie Svetlana Kuznețova, 34 de ani, dublă campioană de Mare Șlem, pentru The National. „Există între iubiți, între prieteni și există între jucător și antrenor”, adaugă rusoaica. Pentru ea, această chimie e reprezentată pozitiv de relația cu ibericul Carlos Martinez. 

O legătură atât de puternică încât, spunea Sveta, ar putea fi fratele ei. O perioadă s-au despărțit și au fost vremuri dificile pentru fostul număr 2 mondial, care a realizat că nu-și mai dorește să fie atât de apropiată de un viitor tehnician. Până la urmă, s-a reunit cu Martinez, acceptând să-l împartă cu compatrioata ei Daria Kasakina.

Simona Halep - Darren Cahill, exemplu de trăinicie

„Poate că altă jucătoare nu va avea aceeași chimie cu el așa cum au eu. Văd ceva similar la Simona Halep și Darren Cahill. De fapt, nu la multe persoane, poate Justine Henin și Carlos Rodriguez”, a exemplificat Kuznețova. Într-adevăr, într-un circuit feminin tot mai agitat, puține relații antrenor-jucătoare rezistă pe o perioadă mai lungă.

Multă lumea invidiază colaborarea dintre româncă și australian, chiar dacă pe parcursul ei a existat și un punct de înaltă tensiune. Ceva care s-a dovedit însă decisiv în etapele următoare. Episodul Miami 2017, atunci când Simona a avut o atitudine nepotrivită față de tehnician la un on court coaching în meciul din sferturile de finală, contra Johannei Konta. A existat după aceea o despărțire temporară, iar Cahill chiar și-a pus întrebarea dacă nu cumva relația se istovise, dacă mai era ceva ce putea să ofere în respectiva colaborare.

Halep:Mi-a fost rușine”

Până la urmă, fusese vorba despre o chestiune reglabilă. 

„Mi-a fost rușine de ceea ce am făcut”, admitea Simona Halep câteva luni mai târziu, la Paris, unde ajungea pentru a doua oară în finala Roland Garros-ului, după un sezon de zgură excelent, cu titlu la Madrid, finală la Roma și semifinale la Stuttgart.

 „Am fost șocată, îmi pierdusem antrenorul. A trebuit să-mi îmbunătățesc atitudinea, știam că este singurul lucru pe care trebuie să-l schimb ca să îl am înapoi. Am muncit mult și m-am schimbat”, adăuga ea.

„Schimb antrenorii des și cred că toată lumea e speriată acum. Dar nu o fac pentru nu-i mai plac, ci pentru că vreau să îmbunătățesc, să fac ceva diferit, nu să rămân pe loc” - Karolina Pliskova

Cahill a revenit și a rămas, cei doi sărbătorind împreună un an mai târziu primul titlu de Mare Șlem, la Paris. În 2019 însă, antrenorul a dorit să petreacă mai mult timp cu familia, iar Simona a înțeles. Legătura a rămas puternică, astfel încât de la finele sezonului s-a știut că australianul va reveni din 2020 în echipa campioanei de la Wimbledon

E o necesitate”

Mats Wilander spunea în ianuarie, în emisiunea Game, Schett & Mats, că Darren este ”o necesitate” pentru Simona. Acest lucru s-a văzut în evoluția româncei la Australian Open, unde a atins din nou semifinalele. „Cred că a revenit pentru că a ajutat-o din punctul de vedere mintal, să se bucure de procesul prin care treci în încercarea de a câștiga un meci de tenis, știind că uneori vei reuși, alteori vei pierde”, aprecia fostul lider ATP. Oricum ar fi, relația lor este între puținele care rezistă în circuit, australianul devenind antrenor full time al româncei începând cu 2016. 

Simona Halep - Darren Cahill, caz rar în tenisul feminin. De ce sunt atâte de dese schimbările de antrenori în WTA

„Simona îl ascultă cu multă atenție. Sigur, e unul dintre cei mai buni antrenori din lume, dar cred că e ceva special să-l aibă alături. Credeam că va putea să stea fără Darren, dar simt că este o necesitate ca el să fie acolo” - Mats Wilander

A acceptat critica

Cahill a revenit, de fapt, încă din finele sezonului 2019 alături de Simona. A fost la Turneul Campioanelor de la Shenzhen, iar în timpul ultimului meci din grupă, pierdut 0-6, 6-2, 4-6, tehnicianul a avut cuvinte aspre pentru româncă. 

În ultimele trei game-uri ai fost o rușine absolută pe teren. Haide, nu poți câștiga meciul făcând ce ai făcut”, i-a spus el. Mai târziu, în conferința de presă de după partidă, Halep a acceptat critica. „Sunt sigură că o meritam pentru că nu am fost calmă. Toată lumea știe că lucrez la atitudine, dar am fost nervoasă pe mine și am greșit. Asta l-a supărat și pe el”.  

Lindsay Davenport, uimită de frecvența schimbărilor

Fostul lider mondial Lindsay Davenport, 43 de ani, cu trei titluri majore în palmares, e uimită de cât de repede se rup parteneriatele în tenisul feminin actual. „E o nebunie. Când jucam, am avut același antrenor timp de 12 ani, apoi încă unul din 2003 până când m-am retras. Nu aș fi putut proceda altfel”, a spus americanca pentru The National. Ea a antrenat-o pe Madison Keys și au rămas într-o relație bună și după ce nu a mai putut să o însoțească la turnee în mod regulat. 

Citește și alte știri din tenis:

Ashleigh Barty a sunat-o pe Simona Halep: „Trebuie neapărat să vorbim”

Rafael Nadal și Roger Federer, hohote de râs în live-ul de pe Instagram: „Suntem prea bătrâni pentru astfel de lucruri” » Cum l-a „trollat” Murray pe iberic

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Umilit de marea rivală, antrenorul lui Celtic a strecurat câteva înțepături: „Nu ne bătuseră de mult, aveam 14 puncte în plus...”
Stranieri
Umilit de marea rivală, antrenorul lui Celtic a strecurat câteva înțepături: „Nu ne bătuseră de mult, aveam 14 puncte în plus...”
Din altă lume! Megaorașul din China despre care nu vorbește nimeni, dar e la nivel de Shanghai și Beijing » Stadionul se încadrează în peisajul futurist
Campionate
Din altă lume! Megaorașul din China despre care nu vorbește nimeni, dar e la nivel de Shanghai și Beijing » Stadionul se încadrează în peisajul futurist
Gică Hagi pregătește revenirea iernii » Lucrează la aducerea fostului căpitan de la Farul
Superliga
Gică Hagi pregătește revenirea iernii » Lucrează la aducerea fostului căpitan de la Farul

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează