Articol de Daniel Grigore - Publicat miercuri, 27 martie 2024 17:55 / Actualizat miercuri, 27 martie 2024 18:26
Howard Jacobs, avocatul american al Simonei Halep, cel care a apărat-o pe sportiva din România în procesul privind suspendarea pentru dopaj, a reacționat în urma unui articol de opinie din ziarul britanic The Sunday Times, în care autorul pune sub semnul întrebării decizia judecătorilor de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.
Pe 5 martie, Simona Halep a primit o veste mare: Tribunalul de Arbitraj Sportiv i-a redus suspendarea în cazul de dopaj de la 4 ani la 9 luni, ceea ce a făcut ca Simona să fie eligibilă de îndată pentru a reveni în circuit.
Decizia judecătorilor de la TAS, care au acceptat argumentul ingerării roxadustatului dintr-un supliment contaminat și au respins acuzația privind pașaportul biologic al Simonei, a produs un ecou puternic.
Redactorul-șef The Sunday Times pune la îndoială verdictul TAS în cazul Simonei Halep
David Walsh, redactor-șef pe sport la The Sunday Times, ziarul britanic aflat sub umbrela The Times, personajul-cheie în deconspirarea lui Lance Armstrong, fostul mare ciclist găsit vinovat de dopaj, a scris un articol de opinie intitulat „De ce întoarcerea lui Halep îmi oferă puțină încredere în lupta antidoping”.
În cadrul acestuia, jurnalistul britanic face o trimitere la felul în care părțile și-au comparat argumentele în prima instanță, la tribunalul independent Sport Resolutions, cel care o suspendase vreme de 4 ani pe Simona.
„Judecătorii TAS fie au ignorat farmacocinetica sau, mai rău, nu au înțeles-o!”
„Farmacocinetica reprezintă studiul felului în care corpul interacționează cu substanțele administrate. ITIA i-a cerut doctorului Daniel Eichner, președintele laboratorului din Salt Lake City și expert în farmacocinetica, să efectueze calculele.
Dr. Eichner și-a bazat rezultatele pe două scenarii, unul în care s-a raportat la cea mai mare concentrație de roxadustat pe care profesorul Alvarez (n.r. - expertul din partea Simonei) a găsit-o în supliment, celălalt raportat la cel mai mic nivel de roxadustat din proba de urină.
În primul scenariu, cel mai favorabil pentru Halep, concluzia doctorului Eichner a fost că jucătoarea ar fi trebuit să ingereze de peste 50 de ori doza zilnică recomandată de 10 grame din suplimentul respectiv (n.r. - pudra de colagen KetoMCT) pentru a-i produce testul pozitiv.
În al doilea scenariu, lucrând cu valori medii, Eichner a susținut că Halep ar fi trebuit să ingereze de 5.000 de ori doza zilnică din supliment pentru a produce concentrația de roxadustat găsită în proba ei din august 2022.
Pentru a accepta argumentul lui Halep, judecătorii de la TAS trebuie să fi ignorat farmacocinetica sau, mai rău, nu au înțeles-o. În orice fel privești această exonerare parțială, nu inspiră încredere în reglementarea cazurilor antidoping”, a scris Walsh.
Avocatul Simonei Halep a răspuns: „Exercițiu lipsit de sens”
Articolul lui nu a rămas fără replică. Aceasta a venit din partea lui Howard Jacobs, avocatul american al Simonei, cel care a apărat-o pe Halep în recursul pe care aceasta l-a făcut la TAS.
„Când David Walsh și The Times susțin fără a citi decizia TAS că «TAS trebuie să fi ignorat farmacocinetica sau, mai rău, nu a înțeles-o» în cazul Simonei Halep, ei omit în mod convenabil un aspect. Completul de jucători a fost de cel mai înalt nivel, prezidat de un fost judecător cu doctorat în biologie celulară.
Argumentele ITIA față de dopajul cu roxadustat și cazul pașaportului biologic au fost respinse în unanimitate, motivele urmând a fi publicate de TAS. Să critici o decizie pe care nu ai citit-o este un exercițiu lipsit de sens”, a scris Jacobs pe X, fostul Twitter.
Și Darren Cahill, fostul antrenor al Simonei Halep, s-a pronunțat pe subiect: „Asta ne arată cât de necesară este o revizuire completă a ITIA. Este timpul ca acuzațiile false și știrile fake să înceteze. Organizațiile din tenis - ATP, WTA și Grand Slamurile - trebuie să se uite mai bine pentru că ITIA risipește milioane de dolari din banii jucătorilor de tenis”.
Tribunalul de Arbitraj Sportiv nu a publicat încă motivarea integrală a deciziei în cazul Simonei Halep.