Articol de Roxana Fleşeru - Publicat luni, 27 ianuarie 2020 14:16
Simona Halep (28 de ani, 3 WTA) s-a calificat în sferturile de finală de la Australian Open 2020 după ce a învins-o pe Elise Mertens (24 de ani, 17 WTA), scor 6-4, 6-4 (Detalii AICI)
Darren Cahill și Artemon Apostu-Efremov, antrenorii Simonei Halep, au fost prezenți, azi, la o conferință de presă în care au vorbit despre Simona Halep, schimbările din circuitul WTA și despre felul în care colaborează.
Punctul principal al discuției pe care cei doi au avut-o cu jurnaliștii a fost Simona Halep. Cum s-a schimbat fostul lider mondial, are o altfel de abordare față de anii trecuți?
„E la fel, în 2019 vorbeam mult, chiar dacă nu lucram împreună. Suntem prieteni, după cum am mai spus, este parte din familia mea. Am mai istorisit povestea aceasta: când le-am spus copiilor mei că timp de 12 luni voi sta cu ei, fata mea a început să plângă. Era fericită că voi fi mai mult pe acasă, dar tristă că o las pe Simona. Nu am mai fost fizic alături de ea la turnee, dar am vorbit în fiecare zi la Wimbledon anul trecut, la fel și în timpul perioadei de turnee din SUA și am început să lucrăm din nou cu puțin înainte de Shenzhen”, a spus Darren Cahill.
Simona Halep, marea schimbare
Apoi a continuat: „Din punctul meu de vedere, relația noastră a rămas la fel. Simona e la fel de stresată pe teren cum era și înainte, dar încearcă să învețe să stăpânească și să controleze acest fapt. Arti și eu am vorbit după 4-4 și 40-40 în setul al doilea, după ce a lăsat două break-uri să-i scape, având șanse la 4-3, a revenit la 4-4. Vechea Simona ar fi lăsat să-i scape acel game, dar a refuzat să renunțe. De acest lucru sunt cel mai mândru, că e capabilă să lupte atunci când lucrurile sunt împotriva ei. Aceasta este marea schimbare pe care am văzut-o în ultimii doi-trei ani”.
Unele lucruri nu se modifică însă. „Simona Halep va fi la fel de nervoasă cum a fost și la meciul precedent. Lucrul minunat în acest moment în WTA este că sunt multe fete cu povești impresionante din țări diferite, cu stiluri diferite. E o situație foarte bună care produce meciuri extraordinare”, a întregit australianul tabloul.
Trofeele care o ajută pe Simona Halep
Apoi i-a dat cuvântul lui Artemon Apostu Efremov. „O cunosc pe Simona de când avea 15-16 ani, am văzut-o câștigând în turnee futures, în ultimii ani am fost cu Irina Begu mulți ani în circuit și am putut observa evoluția. Ne-am antrenat de multe ori împreună, am fost cu ele când au jucat dublu. Am putut-o vedea crescând. Evident, și-a îmbunătățit jocul, dar cel mai mare pas l-a făcut când era undeva pe la locul 60, când a explodat în circuit, atunci și-a schimbat atitudinea față de tenis și a înțeles mai bine conceptul acestui joc. A lăsat înfrângerile în urmă și s-a concentrat pe ce urmează”, a spus el.
Apostu-Efremov spune că e un proces care continuă, dar că trofeele de Grand Slam ajută și ele în această situație. „Ele sunt confirmarea că ești pe drumul cel bun, dar ca să fii un jucător foarte bun trebuie să evoluezi ca persoană în și dincolo de teren”.
Portretul pe două voci a continuat. „Dacă dai la o parte toate lucrurile pe care le face pe teren, vezi emoțiile și acel foc românesc dinăuntru și tot ce face pentru a ajunge la linia de final. Simona iubește jocul și îi place să concureze. Fiecare jucător de tenis trebuie să-și găsească scopul. Până nu vezi motivul real pentru care intri pe teren în fiecare zi, pentru care transpiri și muncești până la sânge și lacrimi, nu prea are sens totul”, a spus australianul.
El a adăugat: „Momentul despre care vorbește Arti este ca o iluminare în care a înțeles ce vrea și că nu-și dorește să fie în altă parte din lume. Îi place lupta, uneori poate părea că nu se bucură de acele momente, dar ei chiar îi plac. Lucrul cel mai bun e că după ce pierde o astfel de bătălie, după zece minute e din nou gata pentru următoarea”.
VIDEO » Interviul acordat de Simona Halep după victoria cu Elise Mertens
Chimie de la început
Artemon Apostu-Efremov a fost întrebat cum s-a integrat în echipa Simonei, el fiind cooptat la finalul anului trecut. „M-a ajutat enorm că avem deja un soi de relație cu Simona și echipa ei. Tenisul din România nu e atât de extins, așa că ne știm între noi, drumurile ni se intersectează de multe ori.
Am văzut-o de multe ori jucând, am făcut antrenamente împreună, când eram cu Irina. Am fost mereu prin preajmă, așa că trecerea a fost una ușoară. Darren ajută și el pentru că e un tip relaxat și ei doi comunică foarte bine, Simonei îi place să joace, iar mie la fel. De la primul antrenament ne-am simțit bine împreună”, a răspuns el.
Păreri despre noua regulă
WTA a anunțat că timp de o lună în circuitul profesionist se va putea ca antrenorii să le dea sfaturi jucătoarele și din tribune.
„E un pas care trebuia făcut de multă vreme pentru că și antrenorii fac parte din joc, în multe sporturi vezi sportivii interacționând cu tehnicienii. Aveam oricum on-court coaching, care s-a dovedit benefic atât pentru jucătoare, cât și pentru spectatori. Cred că vom ajunge și la faza în care antrenorii vor sta pe bancă la fel ca la Fed Cup sau Davis Cup", a spus Artemon Apostu-Efrermov.
„Sunt tradiționalist pentru că sunt în vârstă și sunt adeptul vechii metode, a ideii ca jucătorul să rezolve singur problemele, dar evoluăm ca sport. Vom fi surprinși să vedem că dacă e permis, antrenorii nu vor da prea multe sfaturi. Dacă aș fi putut să-i transmit ceva Simonei în meciul cu Mertens i-aș fi spus: «Hey, Simona. ține-ți linia». Nu era ceva complicat, dar în unele momente avea tendința să facă pasul în spate”, a spus și Darren Cahill.