SPORTURI  »  TENIS  »  SPECIAL

SPECIAL Cum se împarte Florin Mergea între rolul de viitor tătic și meciurile de Cupa Davis: ”Facem totul împreună”

Daiana și Florin Mergea, viitori părinți zâmbitori ai unui băiețel +4   FOTO
Daiana și Florin Mergea, viitori părinți zâmbitori ai unui băiețel

Articol de - Publicat miercuri, 12 septembrie 2018 13:47

Daiana și Florin Mergea așteaptă nașterea primului lor copil, dar înainte trec prin weekend-ul de Cupa Davis de la Cluj-Napoca, într-un an mult diferit față de cei dinainte.

2018 urma să fie un an de recuperare a senzațiilor bune pentru Florin, 33 de ani, fost numărul 7 mondial la dublu în 2015. "Planul era ca după anul trecut, de odihnă, de revenire, cu accidentări și toate problemele, să începem frumos. Eram pe tablouri la primele turnee ale anului, am început cu Zimo", rememorează el, referindu-se la parteneriatul cu sârbul Nenad Zimonjici, care a durat însă doar câteva săptămâni.

"Jumătate din decizie a fost și pentru că intram împreună cu el la acele turnee, eu căzusem, eram deja 50 sau pe acolo. În același timp, am avut o grămadă de învățat de la el și e un jucător cu care mi-am dorit întotdeauna să joc", adaugă.

Discuția are loc în săptămâna dinaintea celei cu Cupa Davis, România-Polonia, pentru revenirea în Grupa I din Zona Europa/Africa. Suntem la Centrul Național din București, e aproape prânz și tocmai se încheiase antrenamentul. Stăm pe iarbă, la o masă. Alături, Daiana și-a urcat picioarele pe unul dintre scaunele ce compun mobilierul de vară și din când în când își așază palma dreaptă pe burta rotundă: cel mic dă vesel din picioare.

Într-o lume ideală, lucrurile s-ar fi desfășurat lin, iar 2018 ar fi fost acel an al revenirii la tenisul înalt. "Problema a apărut în decembrie, ceva dureri la menisc, apoi am ajuns la Doha, primul meci, primul antrenament, a început să mă ia destul de rău. Înainte de primul meci în Australia am stat patru zile, nu puteam să mișc piciorul, acolo am făcut și primele investigații mai serioase și mi-au spus că e o problemă la menisc", povestește Florin. "A venit Cupa Davis, acolo protejând genunchiul, m-am accidentat puțin, echipa medicală m-a pus pe picioare, am jucat meciul, n-a fost un meci solicitant, așa că a fost destul de Ok".

Vestea cea bună

Lucrurile s-au schimbat însă abrupt pentru el și Daiana când au aflat că vor deveni părinți. "De cum am aflat că va veni cel mic, am spus că în august ne vom opri. Nu ne-am stresat că pierdem clasament, am mai plecat de vreo două ori de la zero, știm ce trebuie să facem, important este să fiu sănătos, cel mic să se nască Ok, ea să fie Ok și vedem după aceea. Da, planurile au fost să ne menținem cel puțin între primii 50, nu s-a întâmplat, nu e capăt de linie", explică finalistul de la Turneul Campionilor 2015.

Momentul în care au aflat vestea cea bună rămâne unul memorabil pentru amândoi. "Eram la Piatra Neamț, la Cupa Davis cu Luxemburgul, acolo am aflat. Abia venisem din Australia, mă simțeam cam așa, ciudat, mă gândeam «Ce-o fi?»", descrie Daiana acele momente. "Chiar înainte să coboare la tragerea la sorți, mă vede cu o față schimbată, zice «Ce e»?". "Mi-am dat seama din prima", râde Florin.

Trofee de câștigat

"Mai erau 5 minute și începea, iar la tragerea la sorți era tot un zâmbet, nici nu știa ce se întâmpla acolo. Dar nu am spus atunci, am ținut-o pentru noi, abia la următoarea Cupa Davis, de la Cluj, n-a mai răbdat", continuă ea. "Mă abținusem destul!", replică el. "Dar clar, când am aflat vestea, restul a pălit". Așa sunt ei, se completează, își zâmbesc mereu și își prelungesc cu fiecare gest complicitatea.

Cum spune Florin, au pornit la drum împreună și sunt nedespărțiți. Inevitabil, viața li se va schimba de acum încolo, însă liniile principale sunt aceleași: "Am mers atâția ani, am tras din greu. Sigur, mai sunt lucruri de făcut, mai sunt trofee de câștigat, dar ar fi frumos să se întâmple cu cel mic alături".

Să revină unde îi e locul

Medaliatul cu argint de la Rio s-a pregătit recent în mod special pentru întâlnirea de Cupa Davis din acest weekend.

- Cum va fi de acum, Florin? Se schimbă prioritățile?
- Eu mă simt mai liniștit. E ceva ce nu am mai simțit înainte, nici eu, nici ea. E clar că tenisul nu mai e pe primul loc, nu are cum să mai fie, e imposibil. În același timp, vrem să mergem la turneele mari, să jucăm, să revenim acolo unde ne este locul, cel mic să vadă prin ce am trecut noi. Să aibă o altă percepție, o altă deschidere spre lume. Cred că ar fi un lucru benefic atât pentru el, cât și pentru noi.

- E o percepție diferită, prin faptul că cineva mic în tribună care te susține?
- Așa simțim și noi, încă nu s-a născut, dar sentimentul e acolo, de multe luni, și nu poate decât să crească.

- Ați făcut și alte lucruri în acest timp?
- A trecut destul de repede, încercând să joc și turnee, trecând și prin accidentări, nu ne-am oprit de tot. Abia în ultimele 3-4 săptămâni, de când nu am mai avut meciuri oficiale, am zis să ne relaxăm puțin, să mai ieșim. Planul era să ne oprim acum.

- Cum e de când ai început pregătirea?
- Am pornit treptat. Încă am dureri la genunchi, depind de ele, mi s-a spus că vor fi zile bune, zile rele și nu prea pot să le anticipez. Ne adaptăm. Am luat-o mai tare de 3 săptămâni, multă pregătire pentru picioare, stabilitate pentru genunchi. E ciudat să mă pregătesc pentru doar două ore, dar iau lucrurile altfel: ce fac acum mă va ajuta în iarnă, când intru în cealaltă pregătire. Lucrez mult fizic, mai puțin tenis...

Schimb de păreri

"Suntem printre ultimii care vor avea copil în circuit", spune Florin, zâmbind. "Țin minte că vorbeam anul trecut, la Auckland, cu soția lui Alexander Peya, care era cu cei doi copii ai lor și era foarte relaxată. I-am spus că și noi ne gândim, oare nu e greu? Iar ea spunea că nu e nicio problemă, totul OK, cu unul nici nu simți, cu doi parcă-parcă e mai dificil", povestește Daiana.

"Depinde și cum ești ca persoană, și ce fel de copil va fi, dacă va plânge sau va fi cuminte. Trebuie să te adaptezi odată cu el", reia el. "O luăm ca pe o aventură", adaugă ea. "Chiar este pentru că pleci în toată lumea, e o aventură în sine, d-apăi cu cel mic după tine!".

Călătorii din 2019

Soții Mergea plănuiesc să meargă la turnee deja din ianuarie, februarie, "să facă ăsta micu' 3 luni", spune Daiana. "Depinde și unde vom merge, în funcție de punctele pe care le mai am de anul acesta, cu cât începem mai repede, cu atât mai bine. Sunt în discuții cu posibili parteneri, țin legătura cu mai mulți, dar va depinde mult de cum va fi clasamentul la 1 ianuarie", explică Florin.

Pasiune pentru mașini

Mergea o are de mic, "de la Ayrton Senna", dezvăluie el. Sau poate dinainte. " Nu știu, m-am născut cu ea, nu e indusă, mai mult tenisul a fost indus. De la 4-5 ani, mergeam cu ai mei și stăteam întors în spate, mă uitam la mașini, la toate modelele. Îmi făceam carturi din rulmenți, mereu am avut chestia asta". Anul acesta au fost la Nurburgring, la cursa de 24 de ore, dar visul e să asiste la curse de Formula 1.

Vor și băiat, și fetiță

Au vrut de la început să știe ce va fi bebelușul. "El zicea că vrea băiețel, eu eram așa, ce-o fi", își amintește Daiana. "Ideea e că vrem și fetiță, dar întâi să fie băiețel, ca să fie mai mare decât fetița, să aibă grijă de ea mai încolo", explică el.

"Ți-am zis, acum nu ne mai oprim, facem și fetiță!", îl completează ea, râzând. S-au gândit și la nume, dar încă nu s-au hotărât. E clar că va avea două nume, ca să aibă și unul de sfânt, și vor un nume care să fie ușor de pronunțat, în orice limbă.

Sport la alegere pentru copil

"Vorbeam despre asta, amândoi avem aptitudini, și eu joc destul de bine. Crescând pe circuit cu noi, văzându-l pe el jucând, cred că va fi greu să nu își dorescă, să nu fie curios, să nu vrea să încerce", crede Daiana.

"Mi-aș dori să joace tenis, dar ar trebui să fie o mie la sută doar din dorința lui. OK, mișcare, e bine, dar ceea ce ar putea să-l atragă ar fi văzându-mă câștigând un meci. Sentimentele pe care le ai atunci sau în fața unei tribune pline nu pot fi găsite decât trăindu-le", detaliază Florin. El spune că tenisul nu te dezvoltă simetric.

"Știu de la mine, sunt probleme care au apărut de la 15-16 ani pentru că nu am făcut înot, karate pe durată mai lungă, sporturi care te dezvoltă uniform și îți dau aptitudini de care ai nevoie în tenis. Coordonare, forță, concentrare. Am făcut 3 luni de karate la 14 ani și făceam flotări în degete, și fără să ridic vreo greutate, doar dând pumni în aer. Trebuie văzut și ce înclinații are", precizează. "Poate va fi pianist! Sau fizician!", exclamă Daiana.

Decizie după Cupa Davis

Problema la genunchi va căpăta o rezolvare după întâlnirea de Cupa Davis contra Poloniei, din acest weekend. "Atunci va trebui să luăm decizii cu genunchiul... operație sau nu. E posibil să se fi desprins o bucățică din menisc", spune Mergea. "Ar fi cea mai bună perioadă, dacă tot luăm pauza cu copilul", îl completează soția.

"Am avut probleme la stângul de mic, de la 19 ani tendinită, când am stat 3 luni și mi-a oprit ascensiunea ca junior. Am vrut să joc însă la Cupa Davis, puteam să sar și peste celelalte două, să-mi iau protected ranking... Dar așa am fost dintotdeauna, Cupa Davis a fost ceva foarte important pentru mine", adaugă Florin.

"Se va pierde esența"

În legătură cu noul sistem de desfășurare a Cupei Davis, propus și votat de ITF, Florin crede că va face să dispară unele lucruri specifice acestei competiții.

"Din punctul meu de vedere, cele mai frumoase meciuri din carieră sunt cele de cinci seturi din Cupa Davis, cele cu Ecuador, cu Franța, cu Japonia. Ar fi o mare pierdere, indiferent cât de mulți bani vine și-ți pune pe masă cineva. Emoțiile acestea nu pot fi egalate, nu pot fi cumpărate, punct", spune el.

"Am fost mereu jucător de echipă, Cupa Davis, apoi Jocurile Olimpice, să joci pentru țară, înseamnă cu totul altă experiență. În ATP joci pentru tine, totul e repetitiv, zilnic faci aceași lucru, nu mai contează un meci în plus sau în minus, în Cupa Davis în schimb... te pregătești în echipă, ai un obiectiv clar... se pierde spiritul". Explică totuși că erau probleme, legate de calendarul ATP, unul tot mai strâns.

"Dacă s-ar fi întâmplat anul trecut, când am trecut prin atâtea greutăți, înfrângeri la echipe care nu ar fi visat că ne pot bate... cred că o luam mult mai în tragic. Anul acesta însă... ești supărat, OK, ieși de pe teren, ai această compensație"


"Sarcina a fost OK. Acum e mai greu pentru că se face el mai mare, dă din picioare, dar în rest nu pot să mă plâng. Au mai fost grețuri, dar nimic ieșit din comun. 4 octombrie ar fi data, dar după Cupa Davis trebuie să fim pregătiți în orice moment"
Daiana Mergea

"Am decis că facem totul împreună. Așa am plecat la drum și nici nu-mi pot imagina să fiu la vreun turneu fără ei. Sunt lucruri pe care nu mai ai cum să le recuperezi. Suntem în punctul în care am realizat multe chestii și nu putem să ne gândim la bani, banii îi faci, vin, se duc, emoțiile acestea contează și cei din jurul tău"
Florin Mergea

7titluri la dublu are Florin Mergea în palmares și alte 8 finale disputate

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează