Articol de Luminiţa Paul - Publicat vineri, 16 martie 2018 14:59
Daria Kasatkina (20 de ani), campioană la junioare la Roland Garros în 2014, e în creștere în circuitul WTA. Acum 5 ani nu avea bani pentru a merge la turnee.
Pași apăsați, un zâmbet luminos și toate loviturile pe care și le-ar dori un jucător de tenis. Dacă o privești în fugă, nu pare să corespundă acelor standarde fizice în care sunt încadrați viitorii campioni. Are 20 de ani, e numărul 19 mondial, a crescut până la 1,70 metri și nu are mușchi impresionanți sau gambe nervoase.
Are, în schimb, talent. Mult, imens talent și abilitate de a face orice pe teren. O combinație care începe nu doar să atragă atenția, ci să-i aducă și rezultate pe măsură.
Adversare tari doborâte
Anul acesta a ajuns în finală la Dubai, cu victorii la Radwanska, Konta, Vesnina și Muguruza, învinsă de Svitolina, și în semifinale la Sankt Petersburg, unde le-a eliminat pe Cornet și Wozniacki, proaspăta campioană de la Australian Open, înainte de a ceda în fața lui Mladenovic. La Indian Wells și-a croit drum spre semifinale cu victorii la Siniakova, Sloane Stephens, din nou Wozniacki și cu o dominată performanță contra lui Kerber, 6-0, 6-2 în "sferturi".
Cei care au observat-o din anii junioratului se simt acum validați, iar unul dintre ei e chiar antrenorul actual, Philippe Dehaes, care a lucrat de-a lungul anilor cu mulți jucători belgieni importanți: Xavier Malisse, Christophe Rochus, Kristof Vliegen. I-a luat locul slovacului Vladimir Platenik, cu care Kasatkina se pregătise în ultimii trei ani. Actuala relație profesională a scos însă imediat muguri promițători. Dehaes o știa de mult pe rusoaică, din decembrie 2013, când aceasta a venit în Belgia în căutare de sprijn financiar din partea unei fundații.
Bani lipsă, talent imens
"Nu avea bani, nimic cu care să-și plătească pregătirea", a povestit antrenorul pentru New York Times. "Antrenasem o fată, pe Maryna Zanevska, și ea primise fonduri din partea acelei fundații, așa că mi s-a cerut să le spun impresia mea despre calitățile Dariei".
După ce a testat-o timp de două săptămâni, și-a trimis raportul, subliniind: "Nu am văzut niciodată un talent ca al ei. Cu adevărat incredibil, iar acum este confirmat". Până la urmă, Kasatkina nu a primit bani de la fundația belgiană, însă a reușit să-și taie propriul drum în tenisul mondial. Iar Dehaes a continuat să-i urmărească traseul, reperele fiind titlul la junioare la Roland Garros, cucerit în 2014, apoi intrarea în Top 100.
Acum, că și-au unit în fine forțele, se înțeleg foarte bine și asta se vede în rezultatele de pe teren. "Îi place spectacolul. Îi plac backhand-urile din săritură, scurtele. Joacă așa în mod natural, dar e un tenis festiv", spune tehnicianul belgian. "Insist în a-i lăsa multă libertate, dar ea trebuie să creeze, să facă lucrurile să se întâmple, ca un artist. Am comparat această situație recent cu o pânză albă și i-am spus că poate face ce vrea pe această pânză atâta vreme cât e ceva frumos".
Șanse mari pe zgură
Până acum, are un titlu în vitrină, cucerit anul trecut, la Charleston, dar în turneele de Mare Șlem a atins o singură optime de finală, la US Open 2017. În rest, la celelalte trei mari concursuri, turul al 3-lea e deocamdată limita. Privind spre jocul ei, spre trecutul de la juniori, Parisul și zgura îi pot oferi cadrul în care să strălucească.
"Cu serviciul kick, forehand-ul cu topspin, scurtele și slice-urile, poate face magie pe zgură. Dar e foarte tânără", apreciază Philippe Dehaes. "Înainte a lucrat cu un antrenor care se concentra mult pe adversară și pe adaptarea jocului Dariei la ea. Eu nu mă uit la adversară. Îi spun: Dașa, ai totul în joc pentru a fi una dintre cele mai bune din lume. Trebuie doar să faci ce trebuie atunci când trebuie".
Pentru Kasatkina, multe dintre emoții și situații încă au un aer de inedit. Dar caută să se fortifice săptămână după săptămână. "La început era foarte greu, eram extrem de stresată când jucam pe terenurile mari, cu jucătoare mari. Cu timpul, adun experiență și e din ce în ce mai bine", spunea ea zilele trecute. Iar după victoria asupra lui Kerber, adăuga: "Tot ce am arătat în acest meci fac la antrenamente. A fost de ajuns să-mi păstrez calmul".
Indiferent cum se va fi încheiat turneul de la Indian Wells pentru ea, va rămâne un reper. Locul în care talentul pur, inventiv și lăsat liber a înflorit pe o scenă mare.
Vrea să fie precum Messi
Kasatkina rămâne modestă și cu picioarele pe pământ, chiar dacă succesul îi face tot mai des cu ochiul. "Nu vreau ca lumea să creadă că sunt o persoană specială. Sunt o fată normală, căreia îi place fotbalul, îi place mâncarea bună și care, de asemenea, joacă tenis", spune Daria. E fan FC Barcelona, iar orașul iberic e favoritul ei, cel în care îi place să se refugieze când are o pauză de circuit. Întrebată cu ce fotbalist s-ar compara, a răspuns cu un zâmbet poznaș: "Am vrut să spun Messi. Dar cel mai probabil Iniesta. Sau amândoi. Dar asta pentru că îmi doresc atât de mult să fiu Messi!".
Fără sfaturi pe teren
Antrenorul rusoaicei a povestit în NY Times că s-a bucurat de faptul că la meciurile cu Sloane Stephens și Caroline Wozniacki nu a fost chemat de Dașa pe teren. "Sunt supermândru de asta. Obiectivul principal pentru această fată este să câștige un turneu de Mare Șlem, iar acolo nu e permis să primești sfaturi de la antrenor. Așa că e un bun semn că se descurcă singură".
Îl adoră pe Rafa
Nu doar o dată și-a mărturisit Kasatkina admirația pentru Rafael Nadal, regele incontestabil al Roland Garros-ului și al zgurii.
"Îl urmăresc de când aveam opt ani, de când a câștigat primul lui titlu de Mare Șlem. M-am îndrăgostit de jocul lui, de personalitatea lui, de tot. De atunci, îl ador ca jucător, pentru ce face pe teren și cum se comportă. Pentru mine, e exemplul perfect de sportivitate", spune rusoaica. Ea crede, că asemenea, că a fost influențată un pic de stilul lui Rafa, fiindcă nu lovește plat, ca alte fete de vârsta ei. "El joacă folosind mult spin, așa că l-am imitat".