Articol de David Istrate - Publicat marti, 07 ianuarie 2025 11:02 / Actualizat marti, 07 ianuarie 2025 12:09
Todd Woodbridge (53 de ani), fostul lider mondial la dublu, a vorbit despre cazurile de dopaj ale lui Jannik Sinner (23 de ani, 1 ATP) și Iga Swiatek (23 de ani, 2 WTA) și cum se diferențiază de procesul prin care a trecut Simona Halep.
În ultima jumătate a anului 2024, tenisul a trecut prin trei cazuri mari de dopaj, însă două dintre ele, cel al lui Jannik Sinner și cel al Igăi Swiatek, au stârnit cele mai multe reacții.
Italianul a fost prins dopat cu Clostebol, însă a fost „iertat” de Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA), după ce a reușit să ofere o explicație credibilă pentru modul în care s-a produs contaminarea. Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) nu a fost de-acord și a făcut apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), cerând o suspendare de 1-2 ani pentru Sinner.
Simona Halep, revoltată de acțiunile ITIA: „Nu poate fi decât rea-voință”
De partea cealaltă, poloneza a fost prinsă dopată cu Trimetazidină și a fost suspendată timp de o lună de ITIA, explicând că substanța a intrat în organismul ei prin intermediul unui medicament luat pentru probleme de somn.
Simona Halep (33 de ani, 874 WTA) s-a arătat revoltată de modul în care ITIA a tratat cazurile celor doi sportivi cu 10 ani mai tineri și a publicat un mesaj-manifest în care a criticat și acuzat această organizație.
„Stau și mă întreb, de ce o așa mare diferență de tratament și judecată? Nu găsesc și nici nu cred că poate exista un răspuns logic. Nu poate fi decât rea-voință din partea ITIA, organizația care a făcut absolut totul să mă distrugă, în ciuda evidenței”, a scris Halep.
Todd Woodbridge, o altă perspectivă: „Sinner și Swiatek au reușit să arate cauza și efectul”
Todd Woodbridge, câștigător a 16 titluri de Grand Slam la dublu, are, însă, o altă perspectivă. Fostul lider mondial este de părere că, dimpotrivă, cele două cazuri din anul 2024 arată că ITIA a învățat din greșelile făcute în situația lui Halep și că acum știe cum să gestioneze testele pozitive ale sportivilor.
„Unul dintre marile aspecte pozitive rezultate în urma acestor cazuri este că sportul nostru le gestionează așa cum trebuie. A fost atât de multă negativitate în legătură cu procesul Simonei Halep și cât de mult a durat. Dar asta s-a rezolvat. Ar trebui să fii nevinovat până când se demonstrează că ești vinovat. Sinner și Swiatek au reușit să arate cauza și efectul, iar asta le-a permis tuturor să revină la normal”, a declarat Woodbridge, citat de The Hindu.
În urmă cu mai bine de două săptămâni, Karen Moorhouse, CEO-ul ITIA, a oferit o justificare în fața celor care acuză organizația pe care o conduce de dublă măsură.
„Sunt aceleași reguli și aceleași procese pentru fiecare jucător. Fiecare caz e diferit și se bazează pe fapte indiduale. Cazurile pot să fie destul de complexe așa că nu este corect să ne uităm la două titluri și să facem comparații între cazuri, fiindcă detaliile joacă mereu un rol cheie”, a declarat Moorhouse, înainte de a sublinia cum se diferențiază cazul lui Swiatek de cel al lui Halep.