Articol de Luminiţa Paul, Raed Krishan (foto) - Publicat marti, 05 noiembrie 2013 00:00 / Actualizat marti, 05 noiembrie 2013 10:48
Campioana de la Roland Garros 1978 spune că s-a temut pentru Simona, care avea dureri serioase la coapsă în dimineaţa finalei. "Dar ea ne-a contrazis, are o voinţă extraordinară".
Ultimul turneu al anului pentru Simona Halep s-a încheiat cu încă o victorie, a 6-a din acest sezon. S-au scurs doar cîteva minute de la încheierea festivităţii de premiere şi pe culoarele sălii Armeeţ agitaţia începe să se disperseze. Zumzetul scade, luminile se mai sting pe ici, pe colo.
Cîteva persoane trăiesc însă în continuare în acel val de euforie care însoţeşte o victorie mare.
Virginia Ruzici ştie ce înseamnă să cîştigi un turneu important, în cazul ei, de cea mai mare importanţă, Roland Garros-ul. Acum însă, pare la fel de emoţionată pentru succesul de la Sofia al celei pe care o manageriază. Pe care a remarcat-o de cînd avea nici 17 ani.
Alături de care a rămas în toate vremurile, şi mai bune, şi mai rele. Simona Halep. Numărul 11 mondial. Jucătoarea despe care se vorbeşte cel mai mult în aceste zile.
- Cum ai caracteriza, Virginia, această săptămînă de la Sofia a Simonei?
- În primul rînd, a fost o săptămînă emoţională pentru ea. Şi-a dorit foarte mult să cîştige acest turneu, deşi era obosită după un sezon lung şi foarte plin. A avut alături familia, prieteni, toată echipa şi voia să încheie anul cu o victorie obţinută sub ochii lor. Pe de altă parte, a existat şi o presiune deosebită, tocmai din toate aceste motive, cu toate că le învinsese pe toate jucătoarele importante prezente aici. (se gîndeşte un pic) Mai puţin Ivanovici, dar acolo, la Doha, a fost un meci în care Simona a fost accidentată şi s-a retras după numai un set.
"Este extraordinară"
- Ce ţi-ai spus cînd ai văzut cum a început finala?
- Am văzut-o un pic nervoasă. Avea şi acea accidentare la coapsă, care a diminuat-o fizic. Cu o zi înainte, în semifinale, făcuse un mic miracol cîştigînd acel meci cu Ana Ivanovici. A ieşit dintr-o situaţie foarte grea datorită acestei voinţe de a nu ceda pe care o are. Este extraordinară, pur şi simplu, nu acceptă înfrîngerea! Iar ieri a avut şi mai multă durere.
- După primul set şi-a scos bandajul de pe coapsă...
- Da, îi tot aluneca. Şi bine a făcut pentru că nu s-a mai gîndit, s-a concentrat apoi exclusiv pe meci.
- Credeai că mai poate reveni? Încă o dată?
- Sincer, nu aveam prea multe speranţe, mai ales că de dimineaţă mi-a spus că întinderea aceea sau contractură, încă nu ştim exact ce a fost, o deranjează destul de rău. Durerea crescuse. Şi apoi, am văzut cum începuse Stosur... Dar, încă o dată, Simona ne-a contrazis! Are o putere interioară incredibilă. Cîteodată mă întreb cum face. Cum reuşeşte să alerge atît de bine, să cîştige o finală cu serviciul diminuat fiindcă nu putea să împingă aşa cum trebuie pe piciorul accidentat...
- Simona a spus că a ajutat-o mult publicul.
- Şi e normal să fie aşa, asemenea ambianţă, parcă s-ar fi jucat în România. Cu atîţia români de faţă. Şi-a dorit imens să nu dezamăgească... A cîştigat şase turnee din şase finale... Cred că numai Ilie Năstase a reuşit aşa ceva în cariera lui!
- Aşa este, a avut cîţiva ani în care a cîştigat multe turnee, dar a mai şi pierdut finale.
- În concluzie, simt că Simona aduce din nou tenisul românesc în faţă. Datorită ei, se vorbeşte iar despre tenisul din România. Probabil de la Irina Spîrlea, care a creat o emulaţie atunci, în 1997, cînd a ajuns în semifinale la US Open, nu a mai fost aşa.
"Să ne aşteptăm la lucruri bune în 2014"
- Simona e şi foarte admirată de public, dovadă cîtă lume, din toată ţara, a venit s-o vadă la Sofia.
- Da, e aproape capabilă să creeze o mişcare. De ce? Pentru că este o fată modestă şi asta place. Pentru că dă totul pe teren şi asta se vede. Pentru că joacă tenis cu sufletul, nu cedează, e o mare luptătoare.
- La ce ne putem aştepta în 2014 de la ea? Deja vorbim despre victorii de Mare Şlem...
- De care ea este capabilă, dar nu imediat. Eu spun să ne aşteptăm la lucruri bune, lucruri pozitive. Să sperăm că va fi sănătoasă, că nu vor veni accidentări, uite, cum s-a întîmplat aici, la Sofia. Lucrurile acestea pot apărea, oricît te-ai proteja şi oricît ţi-ai dori să nu fie aşa.
Apare reprezentantul media de la WTA, Adam Lincoln.
- Scuze, spune el. O am pe Simona pe telefon cu Sports Illustrated, dar te vor şi pe tine, Virginia!
- Pe mine?
- Da, sigur. Promit să te aduc înapoi.
După un sfert de oră, se întoarce pentru finalul discuţiei.
- Cum spuneam, să ne aşteptăm la lucruri bune din partea Simonei în 2014, cu condiţia să nu se accidenteze şi să nu se pună foarte multă presiune pe ea. Şi să lucreze în continuare cu aceeaşi intensitate, dorinţă şi entuziasm pentru că bucuria o simţi cu adevărat atunci cînd joci meciuri şi, evident, cînd le cîştigi, nu cînd te antrenezi.
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul