SPORTURI  »  VOLEI  »  VOLEI / INTERVIU

Adin Cojocaru: „Oamenii din volei nu mai răspund la comanda lui Gheorghe Vișan. Vor schimbarea”

Adin Cojocaru la o premiere alături de două mari speranțe ale voleiului românesc: Francesca Alupei și Alexia Căruțașu
Adin Cojocaru la o premiere alături de două mari speranțe ale voleiului românesc: Francesca Alupei și Alexia Căruțașu

Articol de - Publicat luni, 28 septembrie 2020 03:55 / Actualizat luni, 28 septembrie 2020 10:51

Adin Cojocaru, actualul vicepreședinte al FR Volei, își dorește să-l învingă la alegerile din 30 septembrie pe Gheorghe Vișan, cel care conduce federația din 2004. E cel mai vechi președinte din România

Gheorghe Vișan (actualul președinte al FR Volei), Adin Cojocaru (vicepreședinte), Oana Sârb (vicepreședinte) și Mihai Duță (team manager Rapid) sunt cei patru candidați care se vor lupta pentru șefia FR Volei la alegerile din 30 septembrie. În lumea voleiului se vorbește de faptul că singurul care l-ar putea învinge pe Gheorghe Vișan este Adin Cojocaru. Profesor universitar al Universitatea "Spiru Haret", Adin Cojocaru a fost secretar general al FRV din 2002 și până în 2005, iar în ultimul mandat a fost vicepreședinte. E și el convins că voleiul românesc va avea din 30 septembrie un nou președinte. Spune că se bazează pe cel puțin 75 de voturi. Adin Cojocaru vorbește de planurile sale de viitor, despre prima măsură pe care o va lua dacă va ajunge șef al voleiului, dar și despre neajunsurile din sportul cu mingea la fileu.

- Domnule Cojocaru, ce v-a determinat să candidați pentru a doua oară la șefia FRV? În 2012 ați pierdut doar la 6 voturi? 
- Nu au fost șase, trei: 67-64! Cred că am ajuns la o maturitate ca să pot conduce o federație, și nu maturitatea în sine, ci faptul că am o experiență de aproape 20 de ani în structurile Federației Române de Volei. 
- Mulți vă acuză că în 2016 ați făcut o înțelegere cu domnul Vișan, că ați făcut echipă! 
- Dânsul mi-a propus să mergem împreună, iar euam acceptat. Am spus și de ce. Am considerat că în 2016 nu mai aveam aceeași susținere din 2012. Atunci aveam varianta să trec în opoziție sau să încerc să fac ceva. Am ales a doua variantă. M-am ocupat de Colegiul de Antrenori, am avut vreo patru calificări la Campionatul European, nu mai punem locul 2 la FOTE, 6 la Campionatul Mondial, cu junioarele. Am ales să demonstrez că se poate face ceva în Federație. 
- Aceleași lucruri le poate spune și domnul Vișan, e președinte, el a dat linia după care să se conducă! 
- Așa e. Eu am spus Federația în ansamblu, nu eu sau domnul Vișan.
- Și domnul Dan Gârleanu, căruia i-a fost în cele din urmă respins dosarul de candidatură, v-a atacat. A spus că dumneavoastră niciodată nu v-ați ridicat să dezvăluiți vreo neregulă în federație! 
- Am văzut că a spus că nu am votat împotriva a ceea ce se propunea în Comitetul Director. De multe ori am votat împotrivă sau m-am abținut, dar din cei 13 membri ai Consiliului Director, votul meu nu schimba cu nimic. Că ridici tu mâna împotrivă, înseamnă 1 la 12. Cojocaru dacă s-ar fi luptat, în sensul în care vrea domnul Gîrleanu, nu s-ar fi întîmplat nimic. Scopul meu este să dezvolt federația. Nu ceea ce face domnul Vișan care are 8-10 procese și stă prin judecată! Federația trebuie să se ocupe de loturile naționale, trebuie să se preocupe de creșterea masei sportivilor, la bază. Eu aș vrea ca domnul Gîrleanu să spună ce a făcut. Cu tot respectul pentru sportivul Dan Gîrleanu, să-mi respecte și mie munca.

"Sistemul creat de Vișan duce voleiul în jos!"

- E un sistem în spate, cu delegații în alb, oameni formați ai sistemului, arbitri și observatori care votează? Și dacă da, ce șanse aveți în această situație? 
- Șansele sunt destul de mari de data aceasta. Lumea a înțeles că e nevoie de o schimbare, nu mai percepe comanda domnului Vișan de a face anumite lucruri. Că pe drumul actual mergem în jos. Oamenii își doresc să se schimbe ceva. Cei care au înțeles că e nevoie de schimbare, în primul rând, sunt antrenorii. Vă spun clar, eu cred că o să am peste 75 de voturi! 
- Ce faceți dacă apar acele delegații în alb? 
- La Adunarea Generală reprezentanții Ministerului trebuie să fie foarte atenți. Așa cum s-a întâmplat la ultimele Consilii Directoare. Pentru că și acolo domnul Vișan a încercat să elimine tot mai mulți contracandidați. Toate dosarele opozante aveau câte ceva lipsă. La al meu era o foaie ascunsă printre celelalte, decizia de profesor universitar, faptul că sunt angajat pe perioada nedeterminată. Nu știu ce relevanță are. 
- E adevărat că la anumite persoane a cerut copii de pe buletin ca să demonstreze că sunt cetățeni români? 
- Da, e adevărat. Și i s-a explicat că dacă respectivul a adus cazier înseamnă că e cetățean român!

"Nu voi fi un președinte-dictator dacă voi câștiga alegerile!"

Adin Cojocaru: „Oamenii din volei nu mai răspund la comanda lui Gheorghe Vișan. Vor schimbarea”
Adin Cojocaru (centru), alături de arbitri la un turneu de volei FOTO Colecție personală

- Respingerea dosarului de candidatură al domnului Gîrleanu vi se pare normală? 
- Nu cred că este una normală. Știu că a fost un proces, nu știu dacă s-a încheiat, că domnul Gârleanu s-a judecat cu federația referitor la un echipament venit de la Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Dar nu știu dacă acel proces s-a încheiat. Nu știu dacă reprezintă atingere imaginii federației dacă tu ești împotriva unor decizii. Cred că noi avem nevoie de oameni care au și poziții contra. Nu ca acum, cine se ridică împotriva sistemului e înlăturat. Asta e dictatură. 
- Care este cea mai gravă problemă a voleiului? 
- Adversitatea asta între oameni. Domnul Vișan asta a vrut. Îi controlează și-i asmută pe unii împotriva altora. Lumea a început să se retragă. De aici au apărut și delegațiile în alb. Oamenii refuză să se mai lupte cu un sistem necurat. 
- Au fost probleme și la loturile naționale, sportivi obligați să vină, deși erau accidentați! 
- Unii dintre ei au și demonstrat în istanță că așa a fost. Un sportiv trebuie să vină la națională cu inima, nu obligat. Să vă explic o situație concretă. A fost la Silver League situația în care, Colegiul Antrenorilor, a propus să se meragă în competiție cu lotul B, să creștem sportivi pentru Europeanul din 2021. Să facem o selecționată de tineret, presărată cu câteva jucătoare cu experiență. Să le dăm posibilitatea jucătoarelor mai în vârstă să se odihnească, să petreacă un timp cu familiile. Când aveam calificările la Europene, le chemam. Le cream acel confort de a veni la lot cu inima deschisă. Ulterior, domnul Vișan a schimbat totul, s-a răzgândit. 
- Domnul Vișan spune că federația de volei e bogată, că are în conturi parcă 600.000 de euro! 
- E o sumă consistentă în contul federației, doar că banii respectivi sunt strânși din taxe, de la cluburi, sportivi, antrenori, din câteva procese câștigate. Și nu în ultimul rând taxele de la Silver League oferite de Confederația Europeană. Am câștigat la fete și la băieți și am luat peste 100.000. Din suma aceasta a oferit premiere, dar doar la băieți, la fete nu. Ceea ce iar nu este un lucru normal. Așa a crescut grămada federației. În orice domeniu, trebuie să și investești. Nu să spui că ai bani în cont și îi ții acolo!

"Când nu investești și nu-ți plătești angajații, strângi sume mari de bani!"

- E un tip zgârcit? 
- Nu e vorba de asta. Uite, să vă mai spun ceva. Știți că la loturile naționale de juniori, cadeți, speranțe, antrenorii nu sunt plătiți? Nu primesc niciun ban. 
- Adică fac muncă patriotică? 
- Da. Niciodată nu au fost plătiți. Și de aici și neajunsurile care sunt, selecțiile, fiecare încearcă să-și rezolve alte probleme la lot. Cum să-i tragi la răspundere pe acei oameni? 
- Sunt cluburi care v-au sunat să vă spună că vă susțin, dar că nu o pot spune în față de frică? 
- Da pentru că acele cluburi care și-au arătat intenția de a nu-l susține pe domnul Vișan, se încearcă să fie înlăturate. A fost cazul Clubului Mexic București care a fost amenințat cu excluderea, prezentat în Gazeta Sporturilor. Alegerile erau programate inițial în luna martie, iar atunci cei de la Mexic București au trimis hârtie la federație cum că-l susțin pe domnul Vișan. A venit pandemia, Starea de Urgență, și s-a anulat tot. Acum, când cei de la Clubul Mexic și-au schimbat opțiunea, și m-au propus pe mine, sunt amenințați cu excluderea. Nu e normal. 
- Dacă veți câștiga alegerile ce veți face prima dată? 
- Voi schimba Statutul! Mă gândesc că două mandate sunt de ajuns pentru un președinte. Să nu se mai ajungă la situția actuală, ca un om să vrea să stea 24 de ani în funcție. Acum s-a schimbat Statutul în așa fel încât să nu mai poată candida nimeni, să rămână actualul președinte pe viață, ceea ce nu e în regulă.

Calificare dramatică în Liga Campionilor pentru Arcada Galați!

Două dintre jucătoarele campioanei României au fost depistate cu coronavirus. Antrenamanetele echipei au fost suspendate pentru câteva zile

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Stranieri
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția
Campionate
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează