Articol de Marian Ursescu - Publicat luni, 06 iulie 2020 09:00 / Actualizat luni, 06 iulie 2020 10:02
Caz incredibil la Federația Română de Volei. Cum a reușit actualul președinte, Gheorghe Vișan, la Adunările Generale de Alegeri, să obțină sigur câte 40 de voturi. Gazeta dezvăluie manevra prin care actualul președinte era ales.
Gheorghe Vișan (68 de ani) este cel mai vechi președinte de federație din sportul românesc. Fostul arbitru a fost ales pentru prima dată la conducerea FR Volei în 2004! De atunci, au trecut 16 ani și patru mandate în care Vișan a câștigat alegerile. Și nu vrea să se oprească aici. Pandemia de COVID-19 tocmai l-a oprit să obțină al cincilea mandat. Pe 26 martie 2020 ar fi trebuit să aibă loc noi alegeri, dar acestea au fost amânate. Gheorghe Vișan era și acum mare favorit la păstrarea funcției de președinte.
Siguranța obținerii voturilor
Niciodată până acum, la alegeri, Vișan nu a avut mari emoții în obținerea unui nou mandat, pentru că el a creat la FRV o adevărată "mașinărie de vot", formată din arbitri și observatori. Cum acționa președintele FR Volei? La ultimele două Adunări Generale ale FRV (2018 și 2019), apar pe lista participanților numeroși arbitri și observatori care nu au nicio legătură cu structurile sportive pe care le reprezintă! Arbitri și observatori, marea lor majoritate cu domiciliul în București, votează pentru cluburi și structuri sportive din întreaga țară! Este foarte interesant cum ajung cluburile să-i desemneze pe acești oameni.
Sursele Gazetei spun că președintele Gheorghe Vișan este cel care sună la cluburi pentru a le propune unul sau altul din oamenii săi ca delegați la alegeri. În aceste condiții el își asigură niște voturi certe. Cluburile care acceptă intră sub protecția FR Volei. Și "delegații lui Vișan" nu votau numai președintele. Era o adevărată listă cu vicepreședinții, membrii în Consiliul Director.
Astfel că el își asigura și sprijin la conducerea FRV, având echipa sa, fără contestatari. Au fost însă cazuri în care Vișan a trimis în țară alte liste, pe criterii geografice. În Moldova trimitea oameni din zonă care să facă parte din Consiliul Director, în Ardeal la fel. Au ieșit scandaluri când oamenii din echipa sa au aflat că nu mai sunt pe listă în anumite zone! Un caz concret a fost cel al regretatului Vasile Ouatu, decedat din cauza COVID-19 în acest an, care dorea un nou mandat de vicepreședinte în 2012.
Delegări și baremuri
Oamenii lui Gheorghe Vișan, arbitri și observatori care votează pentru diferite cluburi din țară, nu rămân nerecompensați. Ei urmează în cursul anului să primească delegări la meciuri, acolo de unde încasează baremurile. "Prietenii" președintelui fiind delegați mult mai des decât ceilalți arbitri și observatori.
Mărturia lui Sandu Kapelovies
Exclus din voleiul românesc, în urma unei decizii a Adunării Generale a FRV, antrenorul Sandu Capelovies a făcut în luna mai o serie de dezvăluiri în Gazeta Sporturilor. Tehnicianul recunoștea că, pe vremea când era prieten cu președintele Gheorghe Vișan, l-a ajutat în obținerea cât mai multor voturi la alegeri. "Când Gheorghe Vișan a fost ales președinte în al doilea mandat, toată lumea voleiului ne-a acuzat că l-am ajutat. Eu cu Vali Bițoiu, cu Andreea Căruțașu, cu Dan Mălinaș. Și, de ce să nu recunosc?, l-am ajutat. Pentru că m-a șantajat, mai în glumă, mai în serios, că nu-mi dă transferul pentru Alice, fiica mea, să plece în străinătate. Așa am ajuns să votez pe procură, la mai multe cluburi din țară, pentru domnul Vișan", a dezvăluit atunci Sandu Kapelovies. Exact procedurile pe care Gazeta le dezvăluie azi.
Schimbări de statut cu... direcție
La ultima Adunare Generală Ordinară a FR Volei, din 2019, Gheorghe Vișan a propus să se introducă în statutul FR Volei o serie de modificări. Acestea aveau rolul de a-i asigura un nou mandat de președinte. Vișan a propus ca orice om din volei care vrea să candideze la șefia FRV să aibă o experiență de minimum 10 ani în structurile FR Volei. O modificare cu dedicație.
Plângere la DNA?
La alegerile din 2016, sursele Gazetei spun că președintele Gheorghe Vișan s-a bucurat de aproximativ 40 de voturi obținute pe delegații. Contracandidații săi vor acum să facă plângere la DNA pentru a cerceta modul cum au decurs atunci alegerile. Se pare că, înainte de alegerile din martie 2020, au fost o serie de plângeri și la Ministerul Tineretului și Sportului. MTS urma să trimită la Adunarea Generală de Alegeri o comisie care să cerceteze dacă votanții sunt cu adevărat reprezentanții cluburilor din țară.
Cum a câștigat Gheorghe Vișan alegerile?
De când a fost ales la conducerea FRV, Gheorghe Vișan a avut două mandate în care a avut emoții la alegeri. În 2008, el l-a învins pe Octavian Dimofte, fostul director general de la Olimpia București, cu numai 6 voturi. Decedat între timp, Dimofte l-a acuzat atunci pe Vișan că era și inspector în cadrul Ministerului Educației și Cercetării, iar 60 de voturi au venit de la Cluburile Sportive Școlare, asupra cărora Vișan a făcut presiuni. În 2012, Vișan l-a învins pe Adin Cojocaru cu numai trei voturi, 67-64, în turul 2. S-a spus apoi despre Adin Cojocaru că era "omul" lui Vișan, el devenind ulterior secretarul general al FR Volei.
Situația alegerilor în cele patru mandate:
2004
Gheorghe Vișan | 58 voturi |
Horațiu Nicolau | 30 de voturi |
Marian Ștefan | 7 voturi |
2008
Gheorghe Vișan | 79 de voturi |
Octavian Dimofte | 73 de voturi |
2012
Gheorghe Vișan | 67 de voturi |
Adin Cojocaru | 64 de voturi |
2016
Gheorghe Vișan | 99 de voturi |
Dan Gârleanu | 32 de voturi |
Serhan Cadâr | 20 de voturi |
Sandu Kapelovies | 1 vot |
Citește mai multe știri din sport:
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!