Articol de Marian Ursescu - Publicat miercuri, 26 august 2020 19:25 / Actualizat miercuri, 26 august 2020 19:56
Volei Alba Blaj nu s-a înscris în Liga Campionilor din cauza bugetului scăzut. Campioana României are însă șanse mari să câștige a treia cupă europeană ca valoare, acolo unde nu participă nicio echipă din Italia, Rusia, Germania sau Polonia
Volei Alba Blaj a anunțat înainte de începerea sezonului că nu se va înscrie în grupele Ligii Campionilor, acolo unde avea drept de participare, ci în Challenge Cup, a treia competiție valorică. "Din păcate, Consiliul Director al clubului a decis că bugetul nu ne permite să avem o participare așa cum ne dorim în Liga Campionilor. Avem o echipă competitivă, dar s-a decis să ne înscriem doar în Challenge Cup", a declarat Victor Hațegan, directorul sportiv al Volei Alba Blaj.
Fără echipe din Italia, Germania, Rusia
În acest sezon, din cauza pandemiei, participarea în cupele europene este destul de scăzută. Astfel, în Challenge Cup s-au înscris doar 27 de echipe, nemaifiind nevoie de tururi preliminare, ca în anii precedenți. Țări importante în volei precum Italia, Rusia, Polonia, Germania, Grecia nu au trimis nicio reprezentantă! În aceste condiții, Volei Alba Blaj va avea o misiune mult mai ușoară în câștigarea trofeului, unul pe care l-a mai obținut o singură echipă din România: CSM București în 2016.
Cu Dinamo în "sferturi"?
România are trei echipe înscrise în Challenge Cup: Volei Alba Blaj, Dinamo București și CSM Lugoj. Blajul și Dinamo sunt pe aceeași parte a tabloului și, cel mai probabil, se vor întâlni în sferturile de finală. Pe partea cealaltă de tablou, cele mai puternice echipe sunt fără îndoială echipele din Turcia: Yesilyurt Istanbul, formația la care evoluează Alexia Căruțașu, și Turkish Airlines. Blajul va putea întâlni echipele din Turcia, astfel, doar în finală! Pe prima parte de tablou, acolo unde se află Blajul și Dinamo, o altă echipă de luat în seamă ar mai fi formația ungară Diamant Kaposvar.
Lot de Champions League
Volei Alba Blaj are în lot câteva jucătoare de mare valoare. Centrul Maja Aleksići, liberoul Silvija Popovići și extrema Bojana Milenkovići sunt campioane mondiale, iar Ana Antonijevići este și ea campioană continentală, cu Serbia. Sunt și alte componente ale naționalelor țărilor lor: Ioana Baciu, Ramona Rus (România), Réka Bleicher (Ungaria). Antrenorul echipei este sârbul Darko Zakoci, cel cu care Blajul a jucat finala Ligii Campionilor în 2018 și ultimul act din CEV Cup în 2019.
Italia deține recordul
Challenge Cup s-a disputat pentru prima dată în 1980. În cele 39 de ediții disputate până acum, 35 de trofee au fost cucerite de țări care acum nu au reprezentantă în Challenge Cup! Italia, cu 22 de trofee, deține recordul, urmată de Germania, cu 7. Sezonul trecut, oprit în semifinale din cauza pandemiei de COVID-19, echipele calificate în penultimul act erau din Franța, Germania, Grecia și Turcia. Doar Turcia are reprezentantă în actuala ediție.
Traseu cu Grecia, Germania și Turcia
În 2016, sezonul în care CSM București a câștigat Challenge Cup, echipa sponsorizată de Primăria Capitalei a avut un traseu destul de dificil. A eliminat-o pe ŽOK Bimal-Jedinstvo Brčko (Bosnia) în calificări, și apoi, în ordine, pe VK Královo Pole Brno (Bosnia), Olympiacos Pireu (Grecia), VC Wiesbaden (Germania), Bursa BBSK (Turcia) în semifinale și Trabzon İdmanocağı (Turcia) în finală.
Programul echipelor românești în "șaisprezecimi"
Volei Alba Blaj-VBC Cheseaux (Elveția)
Dinamo București-AJM FC Do Porto (Portugalia)
CSM Lugoj e calificată direct în "optimi"
* meciurile tur se dispută în România, în 10/12 noiembrie, iar returul este programat în deplasare, în 24/26 noiembrie