Articol de GSP - Publicat joi, 15 noiembrie 2007 00:00
strandul Tineretului exista datorita Regelui Ferdinand I. De baza sportiva nu s-au atins nici legionarii, nici comunistii, pina la actualii demnitari care vor sa se faca blocuri!
Baza sportiva Tineretului are 93 de ani. Suficient, cred functionari ai sportului.
In fruntea procesiunii funerare sta Bogdan Gheorghe, nr. 2 in ANS si cel care a purtat negocierile pentru stat, apoi a ajuns sa reprezinte cealalta parte, interesata in demolarea bazei sportive, si s-a intors in serviciul public!
Cum a inceput totul
Asa arata omul din serviciul tarii in 2008! Roman. Bogdan Gheorghe. si asa arata omul din serviciul tarii in 1914. Neamt. Regele Ferdinand. Iar acestea sint faptele lor.
Datorita demersurilor Casei Regale, la inceputul lui 1914, Primaria Capitalei a cedat Federatiei Societatilor Sportive din Romania terenul de la soseaua Kiseleff. Dorinta lui Ferdinand era ca bucurestenii sa faca sport. FSSR, prima institutie centrala de organizare a sportului romanesc si care era condusa de Ferdinand I, a amenajat aici un parc sportiv, construind piste de atletism si terenuri de rugby.
Suveranul in tribuna
A gazduit intreceri sportive inca din primul an de existenta. In 1914, cind sportul romanesc abia reusea sa se defineasca, aici s-au desfasurat primele Campionate Nationale de atletism. Atunci au concurat numai barbati, care s-au intrecut in 15 probe: 100 m, 200 m, 400 m, 800 m, 1.500 m, 200 m garduri, inaltime fara elan, inaltime cu elan, prajina, greutate, lungime cu si fara elan, disc, sulita, 14 km mars. Regele Ferdinand I s-a numarat printre spectatori.
Zece ani mai tirziu, in 1924, tot Regele Ferdinand I demareaza si lucrarile la partea a doua a parcului sportiv, unde sint amenajate terenuri de tenis si bazine de inot. In 1929 intra in functiune strandul Kiseleff, strandul Tineretului de acum.
Legionarii si comunistii i-au respectat destinatia
Chiar si pe vremea dictaturii militare a maresalului Ion Antonescu, Parcul Sportiv de la sosea si-a continuat activitatea.
In 1940 , Statul National Legionar, aparut dupa abdicarea Regelui Carol I, a organizat pe Tineretului intreceri sportive sub comanda lt.col. Constantin Medeleanu.
Legionarii au pastrat destinatia parcului ca baza sportiva. Nici comunistii nu au incercat sa-l transforme in altceva in cei 42 de ani de dictatura. Mai mult, prin Legea 29 din 1967, baza sportiva Kiseleff primeste statutul de Complex Sportiv National "Tineretului".
Contracte paguboase
In 1999, in mandatul ministrului Crin Antonescu, CSNB "Lia Manoliu", administratorul bazei sportive Tineretului, incepe sa negocieze inchirierea complexului de la sosea. Abia in 2003, perioada in care strandul a fost lasat intentionat in paragina, este incheiat primul contract, pentru 11.000 mp, cu firma Trigranit SA, ce pregateste un proiect imobiliar. Un an mai tirziu, este inchiriat si restul de 65.000 mp societatii Tineretului SA.
Inceput in 2006
In urma unui control demarat in 2005 de Guvernul Romaniei, Agentia Nationala pentru Sport cere in instanta anularea contractului dintre CSNB "Lia Manoliu" si SC Tineretului SA. Actiunea a venit ca urmare a controlului efectuat de Guvernul Romaniei, prin care s-a constatat ca intelegerea dintre cele doua parti este una paguboasa pentru stat. Presedintele ANS, Florian Gheorghe, a sesizat si Departamentul National Anticoruptie.
Contracte penale
Inchirierea suprafetelor din cadrul strandului Tineretului cu Trigranit SA si Tineretului SA se va intinde, conform contractului, pe 147 de ani, iar chiriasii pot schimba destinatia bazei sportive, pot construi si pot deveni, conform aceleiasi intelegeri, proprietari ai cladirilor si ai terenului pe care se afla constructiile si anexele. Proprietarul primeste in schimb un procent din beneficii, care pina in prezent au fost zero.
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”