Articol de GSP - Publicat miercuri, 17 februarie 2010 00:00
Doi reprezentanti AISS au fost prezenti ieri in cadrul sedintei Comisiei pentru tineret, invatamant si sport din Senatului Romaniei, pentru a-si expune parerile in legatura cu propunerea de lege pentru imbunatatirea legii nr 4/2008 (cunoscuta drept " Legea Dragomir").
Propunerea de lege a fost initiata de deputatul de Vrancea Alin Trasculescu. Marius Nicolau, din partea AISS si Cristi Brincovan, din partea suporterilor timisoreni au expus in fata comisiei propriile nemultumiri si propuneri legate atat de legea nr.4/2008 cat si cele referitoare la noua propunere legislativa.
Din Comisia pentru tineret, invatamant si sport fac parte, printre alti senatori, reputatul comentator sportiv Cristian Topescu, Nicolae Robu (rectorul Universitatii "Politehnica" din Timisoara) si Mihail Hardau (presedintele comisiei - fost ministru al educaţiei şi cercetării).
Reprezentantii suporterilor s-au aratat incantati de gradul deschiderii si interesului primite din partea comisiei si sunt increzatori ca, pe viitor, interesele suporterului roman vor putea fi mai bine aparate atat de abuzuri cat si de inerentele derapaje din jurul fenomenului sportiv.
Comisia la care se afla in momentul de fata legea nu este forul decizional, ea urmand sa fie modficata, votata si trimisa Camerei Deputatilor, in cadrul careia alte comisii se vor apleca, de-asemenea, asupra ei.
Punctele esentiale/controversate din noua propunere legislativa sunt:
1.Inlocuirea unanima a sintagmei “se poate dispune” (n.r. Despre interdictii) cu sintagma “se dispune” - obligand astfel procurorii (chiar in timpul urmaririi penale) si judecatorii sa dispuna interdictie in toate cazurile asupra carora judeca (chiar si in timpul judecatii), indiferent de propria opinie referitoare la gradul de vinovatie in fapta imputata sau la atingerea scopului pedepsei in cazul in care faptuitorul este gasit vinovat. De asemenea, prin inlocuirea acestei sintagme si prin o serie de modificari, procurorii vor fi nevoiti sa aplice masura de interdictie pe tot parcursul cercetarii si urmaririi penale, indiferent de durata lor.
2.Pedepsirea mai drastica in cazul introducerii, detinerii si uzului de materiale pirotehnice in arenele sportive. De asemenea, prin noua lege se doreste incriminarea inclusiv a materialelor pirotehnice din gradul I de risc (n.r. Cnf legii 126/1995), materiale care pot fi folosite “la liber” pe tot parcursul anului.
3.Incriminarea ca infractiune a patrunderii si a incercarii de a patrunde pe suprafata de joc, cu un spor in cadrul pedepsei in cazul in care patrunderea este urmata de acte de violenta.
4.Obligativitatea suporterilor interzisi de a se prezenta la sectia de Politie/Jandarmerie in timpul meciurilor. (aceasta propunere a fost criticata chiar de Consiliul Legislativ din cadrul Senatului, care a considerat in avizul dat ca ea trebuie eliminata, fiind neconstitutionala si drastica).
5.Posibilitatea angajarii, de catre cluburile organizatoare, a Politiei Comunitare, pentru asigurarea pazei in interiorul stadionului.
Citeşte şi: Propunerea de lege in forma initiala
Citeşte şi: Avizul Consiliului legislativ
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat