Articol de Luminița Paul - Publicat miercuri, 27 noiembrie 2024, 21:29 / Actualizat miercuri, 27 noiembrie 2024 23:24
Maria Alexandru, jucătoare care și-a lăsat amprenta asupra tenisului de masă internațional, triplă campioană mondială și cvadruplă europeană, a încetat din viață cu o lună înainte de a împlini 85 de ani.
A fost una dintre cele mai dedicate și longevive jucătoare de tenis de masă ale vremii ei. O vreme care s-a întins la peste 20 de ani petrecuți la vârful sportului.
Maria Golopența-Alexandru s-a stins din viață azi, 27 noiembrie, după o suferință traversată cu demnitate, „acasă, alături fiindu-i prietena cea mai bună”, așa cum notează Federația Română de Tenis de Masă pe pagina sa de Facebook.
Maria Alexandru, valoare și longevitate, a jucat până la 40 de ani
A adunat în cariera sa un palmares bogat, de la prima medalie strălucitoare cu echipa, argint la Mondialele din 1957 de la Stockholm, și până la argintul european la dublu din 1980, de la Berna. Avea atunci 40 de ani, arătând prin perseverență și valoare că sportul poate sfida ceea ce spune buletinul de identitate.
În total, a strâns 12 medalii la Campionatele Mondiale, dintre care 3 de aur, 5 de argint și 4 de bronz, și 16 la Campionatele Europene, 4 de aur, 5 de argint și 7 de bronz. Remarcabilă a fost afinitatea sa pentru Open-ul Angliei, pe care l-a câștigat de 12 ori, dintre care de 6 ori la simplu. La aceste repere strălucitoare se adaugă multe alte medalii în competiții naționale și internaționale.
Născută pe 30 decembrie 1939, la Plugova, în județul Caraș-Severin, ar fi împlinit luna viitoare 85 de ani. A început tenisul de masă în copilărie, iar de la 12 ani a fost legitimată la clubul Progresul, acolo unde și-a și încheiat activitatea competițională, la mai mult de 40.
Într-un interviu din 2011, în România liberă, marea campioană rememora drama prin care a trecut la mijlocul anilor 70. „Din păcate, tocmai faptul că am fost atât de valoroasă m-a împiedicat să-mi salvez soţul de la moarte. Avea nevoie de un transplant de rinichi, iar în 1976 am reuşit să aranjez să-l operez gratis, în Germania, la cel mai mare nefrolog din lume la acea vreme. Condiţia era să joc un an de zile pentru un club german. Statul român nu mi-a dat însă voie să stau atât de mult plecată în străinătate”, a povestit ea pentru sursa citată.
La orice Campionat European sau Mondial la care merg aproape toată lumea mă cunoaşte şi mă respectă în primul rând pentru rezultatele pe care le-am avut – Maria Alexandru în 2011
A numit atunci și momentele cele mai fericite ale vieții sale: „Când am ieşit prima dată campioană mondială şi când m-am căsătorit”.
Pasionată de lectură, discretă, a ieșit din lumina reflectoarelor, spunea că „n-am avut modele în carieră, aceasta poate şi pentru că n-am avut acces la ele. Eu am învăţat singură să joc, singură mi-am confecţionat paletele şi tot singură m-am perfecţionat, urmând, evident, intrucţiunile antrenorilor mei”.
Maria Alexandru va fi înmormântată la Băile Herculane, lângă familie.
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat