GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  POVESTE

Povestea neștiută a suferinței lui Ilie Năstase: „Tata suferea de inimă, dar l-au zdrobit boxerii de la Dinamo! De acolo mi se trage ura”

Articol de - Publicat miercuri, 11 noiembrie 2020 10:33

Gheorghe Năstase, tatăl lui Ilie Năstase, era colector la Banca Naţională. Era în maşina din care s-au furat sacii cu bani valorînd 250.000 de dolari. A stat patru luni în beciurile Miliţiei Capitalei, unde a cunoscut teroarea Securităţii. 

Este 28 iulie 1959. Ora 8:00 dimineaţa. Peste drum de maternitatea Giuleşti, în buza unei secţii de Miliţie, patru bărbaţi şi o femeie, mascaţi şi înarmaţi, atacă maşina Băncii Naţionale, o „Skoda Station" fără încuietori, din care fură 1.686.000 de lei. Echivalentul a 250.000 de dolari!

  • O scenă de western inimaginabilă în statul comunist al acelor vremuri!

Banda lui Ioanid

Atacul n-a durat mai mult de trei minute. Unul dintre bandiţi a blocat intrarea în sediu. Altul i-a luat în primire, cu pistolul la tîmplă, pe şoferul şi însoţitorul automobilului băncii. Încă doi au transferat în viteză sacii cu bani într-un taxi „Moskvici” sechestrat. Ultimul a rămas la volanul autoturismului, gata să demareze.

Autorii, intraţi în legendă drept „banda lui Ioanid”, au fost prinşi abia după două luni de anchetă, interval de timp în care s-au efectuat peste 400 de arestări, s-au audiat mii de oameni, iar Bucureştiul a fost întors pe dos, imobil cu imobil, pînă la găsirea gangsterilor.

Ce a îndurat tatăl lui Ilie Năstase: bătăi la talpă, cu capul în jos

Episodul care a bulversat România lui Gheorghiu Dej a însemnat un moment dramatic şi pentru familia celui care avea să devină marele tenismen Ilie Năstase. E o istorie aproape necunoscută din devenirea campionului de mai tîrziu.

Puştiul abia împlinise 13 ani, iar tatăl său s-a trezit în carcerele Securităţii, reţinut în cadrul anchetei din Marele Jaf. Gheorghe Năstase fusese în maşina prădată: era colector la Banca Naţională şi gestiona strîngerea sacilor cu bani de la diferite sucursale.

Sub regimul de teroare din închisoare, şoferul l-a denunţat drept presupus complice, spre a scăpa de chinuri. Însoţitorul transportului, Gheorghe Ciuplea, îşi amintea şi el peste ani de acele momente teribile: bătut la talpă în timp ce era legat şi ţinut cu capul în jos, iar torţionarii roind în jurul lui!

Ilie Năstase: „Sufeream de foame”

Ilie Năstase: „Chiar dacă eram destul de mic, am înţeles imediat ce se întîmpla, fiindcă nu mai aveam de mîncare acasă. Cine s-o mai aducă, în absenţa tatei? Suferea, săracul, de inimă, dar l-au chinuit securiştii acolo incredibil. De la situaţia asta mi se trage mie ura faţă de Dinamo. Serios!".

Gheorghe Năstase a fost reţinut circa 4 luni în arestul de la Miliţia Capitalei, unde şef era generalul Aurel Filip. Constantin, fratele lui Ilie, rememorează:

„După ce l-au ridicat pe tata, au venit şi au scormonit la noi în casă pînă şi în cenuşa de la sobă! Doar, doar or găsi ceva! Dar n-aveau ce! Tata le-a şi spus: «Măi, oameni, dacă eram implicat, nu luam eu banii pentru mine?! Îi dădeam la alţii?!»”.

Bătut de boxerii de la Dinamo

Amintirile sînt dure:

„A luat bătăi crunte, dar tot a fost protejat un pic, fiindcă îl ştiau miliţienii. Fusese şef de post la Rm. Sărat. Dar ceilalţi, am aflat, urlau pînă nu mai aveau glas. Îi întorceau de pe o parte pe alta cu un cearcaf, că nici nu puteau să se mai mişte! Am înţeles că în anchetă au fost cooptaţi atunci şi boxeri de la Dinamo! Loveau fără să lase urme!”.

Nasty completează că s-a simţit îngrozitor în acele momente şi pentru că toată familia era filată de securişti:

Stăteau în colţul străzii şi urmăreau să vadă unde mergem, cu cine ne întîlnim. Dar ce puteam să facem noi, nişte copii?!". Explică însă şi un amănunt care-i va salva pînă la urmă existenţa părintelui său: era deseori copil de mingi la meciurile pe care fratele lui le juca împotriva fostului ministru de externe comunist, Gheorghe Maurer.

Constantin Năstase, salvat de Maurer

Constantin Năstase reface tabloul:

„Ăsta a fost un mare noroc pentru noi. Cînd l-au eliberat pe tata, nu voiau să-l mai angajeze la bancă, deşi n-avusese nici o implicare în jaf. Am reuşit însă să merg cu el la Maurer, i-a explicat exact ce s-a întîmplat şi cum a căzut la mijloc. La 9 dimineaţa am plecat de la biroul lui, iar la 11 l-au repus pe tata în drepturi la bancă, aşa cum era normal să se întîmple!".

Gheorghe Năstase a mai trăit apoi pînă la începutul anilor '80, cînd s-a stins la vîrsta de 77 de ani. „Mă gîndesc că ar fi trebuit să dau în judecată statul român după Revoluţie, dar acum e prea tîrziu”, e finalul spus de Ilie Năstase al unei poveşti care a ruinat sufletul unui mare campion.

Din povestiri am auzit şi eu că, la momentul jafului, strigau unii pe stradă Hoţii, hoţii!, dar nu s-a sesizat nimeni. Părea ireal pentru acele vremuri. Lumea credea că se filmează!"
Ilie Năstase

Pe ăla care l-a bătut pe tata în arest am vrut să-l calc cu maşina, dar nu l-am prins. Aşa gîndeam eu atunci, cu mintea de adolescent. Acum nu ştiu dacă aş reacţiona la fel”
Ilie Năstase

Pe tata l-am scos aproape mort din arest, săracul! Era într-o asemenea stare că, atunci cînd a ieşit în stradă, a leşinat imediat după ce a auzit un claxonat mai strident de la o maşină”
Ilie Năstase

„Cînd a ieşit din arestul de la Miliţia Capitalei, nemernicii l-au obligat pe tata să scrie o declaraţie cum că n-a păţit nimic pe durata reţinerii şi n-a fost bătut niciodată”
Constantin Năstase, fratele lui Ilie Năstase

Îi scoteau la interogatorii dure pe la 2-3 dimineaţa, cu bătăi, cu teroare. Unii au cedat, spunînd orice voiau să audă anchetatorii, numai să scape de chinuri. Tata însă a rezistat, fiindcă n-a avut nici o implicare
Constantin Năstase, fratele lui Ilie Năstase

I-am cunoscut pe aproape toţi urmaşii celor care au fost implicaţi în aşa-numitul jaf al Băncii Naţionale. Toţi au părăsit România şi cred că a fost o înscenare politică: procesul antisionist din România
Alexandru Galis, fiul lui Alexandru Ioanid, noiembrie 2005

Cine au fost autorii

  • Alexandru Ioanid (Leibovici) - 39 de ani, zis Lică, lt-col de Miliţie, şef al Miliţiei Judiciare pînă cu 2 luni înainte de jaf, cînd a fost destituit, fusese căsătorit o vreme cu sora ministrului de Interne de atunci, Alexandru Drăghici
  • Paul Ioanid (Leibovici) - 36 de ani, fratele lui Alexandru, profesor universitar, îşi dăduse doctoratul la Moscova, fusese şef de catedră la Academia Militară, participase ca reprezentant al României la programul spaţial secret al URSS
  • Igor Sevianu (Herşcovici) - 35 de ani, inginer de aviaţie, fost locotenent de Miliţie pînă în '51, participase în timpului celui de-al doilea război mondial la acţiuni de sabotaj împotriva naziştilor, împreună cu forţele aliate
  • Monica Sevianu (Alfandari) - 36 de ani, soţia lui Igor, ziaristă, trăise în Israel şi întorsese în România
  • Haralambie Obedeanu (Harry Lazarovici) - 31 de ani, lucrase la Interne, fost ziarist la "Scînteia", fost decan al Facultăţii de Jurnalism de la Academia "Ştefan Gheorghiu", pînă la sfîrşitul lui '58
  • Saşa Muşat (Abrasa Glanzstein) - 35 de ani, fost profesor universitar de istorie, rudă îndepărtată cu Emil Bodnăraş, vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri 

Cum au sfîrşit bandiţii

Toţi cei cinci bărbaţi din "lotul Ioanid" au fost condamnaţi la moarte după trei zile de proces cu uşile închise. Au fost executaţi pe 18 februarie 1960 la penitenciarul Jilava. Singura femeie, Monica Sevianu, a primit muncă silnică pe viaţă, pedeapsă comutată la 25 de ani. A ieşit însă din închisoare în 1964, cînd a beneficiat de o amnistie dată de Ceauşescu. A emigrat în Israel, unde a murit de cancer în 1977. 

Ce motive au avut

De ce au pus la cale nebuneasca operaţiune a Marelui Jaf? Este o întrebare fără răspuns pînă în ziua de azi, pe marginea căreia s-au făcut numeroase speculaţii de-a lungul vremii:
- cumpărarea de obiecte de valoare (tablouri, covoare, icoane, bijuterii) după o preconizată fugă în străinătate, pentru care autorii purtaseră tratative cu un ofiţer de aviaţie
- finanţarea evreilor care doreau să părăsească ţara
- pofta de înavuţire
- conspiraţie împotriva regimului comunist

Film cu autorii jafului

După ce au fost arestaţi, autorii jafului au fost puşi să-şi joace propriile roluri într-un film de reconstituire a hold-up-ului, deoarece cazul părea incredibil. Înainte de a fi executaţi, eroii jafului au repetat în detaliu scenariul real al operaţiunii, în faţa camerelor de luat vederi. Pelicula de uz intern a fost prezentată doar în circuit închis, pentru activişti de partid, ziarişti de la „Casa Scînteii”, securişti, miliţieni.

Banii ascunşi într-o ladă în pod

Miliţia şi Securitatea au dat întîmplător de urma banilor furaţi, interceptînd convorbirile telefonice ale unuia dintre autorii jafului, Paul Ioanid, specialistul român în programul spaţial al URSS, suspectat de legături cu servicii secrete străine!

  • O parte din sumă, 800.000 de lei, măştile şi armele utilizate de gangsteri au fost găsite la locuinţa lui Igor Sevianu, într-o ladă de campanie ascunsă în podul casei. De aici, pe fir, au fost prinşi imediat toţi membrii bandei.

Fotbal cu unchiul torţionarului

O poveste tulburătoare spusă de fratele lui Ilie Năstase: „Eu mai jucam uneori fotbal pe carne pe la o cunoştinţă la Hala Unirii. Nepotul responsabilului, unul Wolf, lucra exact la Poliţia Capitalei, unde era tata în arest. Zicea mereu că nu ştie nimic de el. Am aflat însă mai tîrziu că se numărase printre cei care-l băteau pe tata, fir-ar neamu' lor blestemat!".

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat
Liga Campionilor
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat
Scene ireale cu primarul la stadion: „Mi-ați spus despre metodele tiranice ale antrenorului! Asta-i dictatură! Iar noi nu acceptăm dictatura nicăieri”
Liga 2
Scene ireale cu primarul la stadion: „Mi-ați spus despre metodele tiranice ale antrenorului! Asta-i dictatură! Iar noi nu acceptăm dictatura nicăieri”
L'Equipe nu l-a iertat pe Istvan Kovacs după cartonașul roșu acordat în Bayern - PSG: „Specialist în cartonașe, fidel reputației de arbitru sever”
Liga Campionilor
L'Equipe nu l-a iertat pe Istvan Kovacs după cartonașul roșu acordat în Bayern - PSG: „Specialist în cartonașe, fidel reputației de arbitru sever”

A câștigat Cupa Campionilor cu Steaua și i-a făcut campanie lui Călin Georgescu: „E o mârșăvie și o idioțenie să spui că e un candidat pro-Putin și pro-legionari. Plec din țară dacă va câștiga Lasconi”

Călin Georgescu, 3 declarații despre teme fierbinți din sport: „A venit partenerul nostru strategic din NATO... La Paris, a fost un desfrâu anost!”


Comentarii (52)
1082678341777007
Dorobantu Marian  •  30 August 2021, 22:47

In 1964 a dat Ceaușescu amnistie?!!

creeperno
creeperno  •  11 Noiembrie 2020, 22:46

Sunteti in pana de idei? Stirea asta a-ti postat-o si in 2010

22robert03
22robert03  •  11 Noiembrie 2020, 16:21

Vorbeste Generalul Nasty care o facut saracul foamea, de parca populatia Romaniei nu a facut.

Vezi toate comentariile (52)
Comentează
Close