Articol de Aurelian Botezatu - Publicat luni, 14 iunie 2010 00:00
Meciul de debut la Mondialul sud-african, acel 1-1 cu Statele Unite, de sîmbătă seară, a scos din nou la lumină o problemă pe care englezii şi-o doreau moartă şi îngropată.
Sau cel puţin aşa se iluzionau. Reprezentativa Albionului nu are nici la acest turneu final un portar de top. Nici măcar unul pe aproape de talia unui Peter Shilton, retras din activitate după Italia '90.
Prin gafa care a condus la golul egalizator al yankeilor, actualul număr 1, Robert Green, n-a făcut decît să prelungească tradiţia nefastă a goalkeeperilor gen "Calamity". O serie lansată de David Seaman şi continuată de Paul Robinson, poreclit şi "Misses Robinson", Scott Carson sau David James.
Green între buturi ar fi fost de evitat - indică statisticile. În Premier League, de pildă, portarul lui West Ham United a scos doar 66 la sută din şuturile expediate pe poarta sa, situîndu-se sub media campionatului (71 de procente). Mai mult, a greşit grav la cinci dintre golurile încasate.
Dar cu cine să-l înlocuieşti? Capello îi mai are în lot pe "veteranul" James (39 de ani), alt gafeur, şi pe Joe Hart. La doar 23 de ani, portarul lui Manchester City e considerat însă "lipsit de experienţă".
"Am comis o eroare gravă. N-am nici o scuză. Din 1.000 de portari, 999 scoteau acea minge"
Robert Green, portar Anglia
S-a relaxat la golf
Robert Green şi-a revenit repede după gafa din meciul cu SUA. La nici 24 de ore de la fluierul final al partidei, portarul lui West Ham United era pe terenul de golf (foto). "Am trecut peste şoc. Am 30 de ani şi suficientă experienţă pentru ca astfel de situaţii să nu-mi afecteze psihicul", a explicat Green.
Egal cît o victorie
Rezultatul obţinut de Statele Unite în faţa Angliei i-a îndemnat pe americanii de la New York Post să titreze pe prima pagină: "SUA cîştigă cu 1-1. Cea mai importantă remiză contra britanicilor de la Bunker Hill încoace", făcîndu-i pe englezii de la The Guardian să se întrebe "cînd un egal nu este un egal?!". La Bunker Hill, în 1775, a avut loc una dintre bătăliile pentru independenţă ale coloniştilor americani împotriva britanicilor.
MONDIALUL ÎN PRESĂ
Sunday Mirror: "Mînă de ţărînă"
Fotografia lui Green scăpînd balonul printre mîini n-a lipsit de pe coperta nici unuia dintre ziarele apărute ieri în Insulă. Sunday Mirror a ales un joc de cuvinte şi a titrat "The Hand of Clod" (Mînă de ţărînă) în locul cunoscutului "Hand of God". News of The World, la rîndu-i, a scris că "un portar de rahat a ruinat un debut de vis", iar Daily Star a punctat cu umorul tipic britanic: "Nu vă panicaţi! Tot vom aduce Cupa acasă". În fine, Daily Express a titrat "Oh no, not again!", notînd că "o nouă gafă de portar costă Anglia scump".
Capello, contestat
Selecţionerul Fabio Capello n-a scăpat nici el de critici. "Federaţia îl plăteşte cu 6 milioane de lire sterline ca să trimită pe teren cea mai bună echipă şi să aleagă cea mai bună tactică. Aseară n-a fost cazul. Pe Green l-a ales după amicalul cu Mexic, deşi toţi am sesizat la el multă nesiguranţă", a punctat Daily Mail. Tehnicianului italian i s-au reproşat inclusiv titularizarea lui Milner şi a lui Ledley King, "două mutări complet nefericite", dar şi introducerea lui Carragher: "Un fundaş prea lent". Acelaşi Daily Mail a remarcat faptul că "Rooney a stat prea departe de poarta adversă. Heskey? De acord, a jucat bine, dar a ratat o ocazie fabuloasă, iar Capello l-a înlocuit apoi cu inutilul Crouch, în loc să-i acorde credit rapidului şi tehnicului Defoe".