INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  ERORI DE ARBITRAJ

Jucătorii ţipă: "Vrem proba video" » FIFA ezită: "N-avem soluţii sigure"

Articol de - Publicat marti, 29 iunie 2010 00:00

După erorile colosale de arbitraj la Germania - Anglia şi Argentina - Mexic, lumea fotbalului cere introducerea tehnologiei. "Doar dacă e un sistem simplu şi sigur", răspunde Blatter.

Trebuia să se întîmple la Mondial pentru ca lumea fotbalului să facă front comun şi să ceară la unison tehnologizarea arbitrajului. Dacă deja celebra "mînă a lui Henry" n-a fost de ajuns, gafele planetare comise, chiar în aceeaşi zi!, de brigăzile conduse de Larrionda şi de Rosetti au declanşat revolta contra FIFA. Anglia şi Mexic sînt ultimele victime ale unui lanţ scandalos de erori pe care preşedintele Blatter nu vrea să le elimine ori măcar să le reducă.

Englezii, partizani feroce
Primii care au ţipat, semnînd cu ochii închişi în favoarea modernizării arbitrajului, sînt englezii, care la 2-2 cu Germania ar mai fi sperat la calificare. "Sînt favorabil tehnologiei de asistenţă video pentru linia porţii. Mingea a intrat mult în poartă şi meciul s-ar fi jucat altfel", s-a plîns Lampard. "Este incredibil ca în zilele noastre arbitrii să nu aibă mijloace moderne la dispoziţie ca să ia decizii capitale", l-a susţinut selecţionerul Capello. Pînă şi germanul Klose, beneficiarul erorii lui Larrionda, e de acord: "Se impune neapărat folosirea probei video sau a balonului electronic în fotbal". Iar sindicatul jucătorilor FIFPRO s-a înscris şi el pe lista partizanilor.

Blatter, eternul conservator
Dincolo de comunicatul de serviciu emis de FIFA, care a criticat decizia reluării fazelor pe tabela de marcaj în loc să-şi ceară scuze pentru arbitrajele de duminică, refuzul etern al forului condus de Blatter se agaţă de aceleaşi patru motive, între care oscilează sistematic:

1. Sociologic - nici societatea nu este perfectă, de ce ar fi atunci arbitrajul?;

2. Antropologic - fotbalul place atît de mult fiindcă regulile jocului nu se schimbă;

3. Romantic - omul rămîne cel care trebuie să decidă întotdeauna în teren;

4. Tehnic - jocul nu se poate întrerupe pentru a discuta ce decizia trebuie luată.

A trece peste aceste axiome FIFA, prin introducerea tehnologiei moderne, ar însemna subminarea sensibilă a puterii lui Blatter. Care, într-o declaraţie acordată CNN a făcut unele concesii, dar pune condiţii: "Dacă ar fi disponibil un sistem video-tehnologic absolut, precis şi deloc complicat, aş accepta senzorii pentru linia porţii. Dar în prezent nici o variantă nu ne oferă siguranţă 100%".

Compromisul: 5 arbitri
Soluţia care va stinge pentru o vreme conflictul şi va pune de acord cele două tabere e extinderea sistemului cu cinci arbitri, folosit deja în Europa League şi care va fi aplicat şi în Champions League din sezonul viitor. Deşi e iniţiativa lui Platini, un potenţial viitor rival la şefia FIFA, Blatter, pus cu spatele la zid, o va accepta. Probabil chiar de la Mondialul 2014. Am fi avut doi asistenţi de poartă în Africa de Sud dacă Blatter nu s-ar fi opus în decembrie, cu ajutorul Comitetului Executiv, după ce susţinuse ideea ca să iasă din "scandalul Henry".

Soluţii propuse
Cinci arbitri - Doi asistenţi adiţionali plasaţi în spatele liniei porţii, pe latura opusă tuşierilor, pentru a avertiza centralul asupra fazelor din careu
Reluări TV - Blatter şi Platini resping ideea pentru că ar determina oprirea jocului şi ar limita puterea de decizie umană a arbitrilor
Senzori - Plasaţi pe bare şi conectaţi cu un sistem de telecamere pentru a stabili dacă mingea a depăşit linia porţii, sistem testat cu succes într-un meci jucat la Udine
Minge cu cip - Circuit integrat în minge care dă semnale acustice cînd balonul trece de linia porţii. Experimentele efectuate au dat rezultate negative, dar testele continuă

Chiar englezii s-au opus în martie :)
Englezii n-aveau de unde să ştie că decizia la care au aderat acum aproape 4 luni se va întoarce chiar împotriva lor la Mondial. La reuniunea International Board (unicul for care poate schimba regulile jocului) din 6 martie, printre cei aflaţi în opoziţie, alături de Scoţia şi Irlanda de Nord, la introducerea tehnologiei în arbitraj s-a situat şi reprezentatul Albionului. Oricum pînă în februarie 2012, la proxima şedinţă International Board, nu se decide nimic!

Se aplică în rugby, tenis şi hochei
Fotbalul s-ar putea înscrie în rîndul altor sporturi în care tehnologia deja se foloseşte cu succes. În rugby, fazele litigioase sînt judecate cu ajutorul reluărilor TV, urmărite pe un monitor de pe margine. La fel se întîmplă şi în hocheiul pe gheaţă, unde există senzori în poartă pentru a detecta dacă pucul depăşeşte linia. Iar în tenis, pentru a elimina erorile la serviciu sau la mingile dubioase se apelează la "ochiul de vultur" plasat pe liniile terenului.

"A dezumaniza arbitrul prin folosirea tehnologiei video ar echivala cu dezumanizarea fotbalului"
Sepp Blatter, preşedintele FIFA

"Trebuie să respectăm egalitatea în toate colţurile terenului şi ale lumii. Ar fi nevoie de 20 de camere şi la marile meciuri, dar şi în Feroe"
Michel Platini, preşedintele UEFA

"Sper să nu apuc ziua în care tehnologia modernă îi va ajuta sau chiar îi va înlocui de tot pe arbitri, lăsîndu-i fără slujbă"
Jorge Larrionda, arbitru uruguayan

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mircea Rednic a făcut scandal cu arbitrul la finalul meciului: „Ai dat prea ușor penalty, abia așteptai să cadă!”. A continuat tirada și la flash-interviu: „Au căzut în capcană și cei de la VAR, și el”
Superliga
Mircea Rednic a făcut scandal cu arbitrul la finalul meciului: „Ai dat prea ușor penalty, abia așteptai să cadă!”. A continuat tirada și la flash-interviu: „Au căzut în capcană și cei de la VAR, și el”
A marcat pentru Rapid, dar a primit două palme de la Șumudică: „M-a durut!”
Superliga
A marcat pentru Rapid, dar a primit două palme de la Șumudică: „M-a durut!”
Sezon încheiat pentru Lionel Messi! Dezamăgire uriașă trăită de Inter Miami
Campionate
Sezon încheiat pentru Lionel Messi! Dezamăgire uriașă trăită de Inter Miami

Top alimente care ne pot îmbunătăți viața sexuală, de la Cristian Mărgărit, nutriționist cu o experiență de peste 20 de ani: „În loc să căutăm să creștem testosteronul, mai bine eliminăm lucrurile care îl scad”

Nici Hagi, nici Balaci, nici Dobrin! » Fotbalistul român pe care Trică îl declară GOAT: „Pentru mine, a fost cel mai mare, cel mai MARE!”


Comentarii (5)
cyrrus
cyrrus  •  29 Iunie 2010, 08:37

Faptul ca Blatter nu vrea probele video spune totul. Meciurile aranjate se fac de sus, pt ca alt motiv nu exista. Sa faca dome ca la fotbalul american sau ca la tennis, ca ai 2 sau 3 challengeuri si daca i drepatte sa ramai tot cu atatea iar daca te inseli sa iti scada 1. Nu e drept sa muncesti ca un prost si un arbitru binevoit sa it distruga tot ce ai facut...

sundancekid
sundancekid  •  29 Iunie 2010, 05:42

Parca mi si imaginez pe astia ai nostri in divizia judeteana ! Arbitrul cu ochii "biometrici" !! hehehe !!

cvimer
cvimer  •  29 Iunie 2010, 05:34

Rusine FIFA! Citeste Jurnalul de Fotbal pentru opinii necenzurate despre cel mai iubit sport. Totul despre Mondiale si nu numai. Nimic despre patroni analfabeti, impresari interlopi, politicieni corupti sau bombe sexy obosite. Nici un cancan - fotbal in stare pura. Vino pe fotbalvvv.com

Vezi toate comentariile (5)
Comentează