Articol de Aurelian Botezatu - Publicat sambata, 08 ianuarie 2011 00:00
Născut în acelaşi oraş, Sighişoara, ca şi Vlad Ţepeş, fundaşul lui FC St. Pauli a plecat din ţară cînd n-avea nici 7 ani
Dacă în cartea sa de vizită n-ar fi figurat "Sighişoara" în dreptul locului naşterii, nimeni n-ar fi făcut conexiunea între fundaşul lui FC St. Pauli, Ralph Gunesch, şi România. Sau între el şi Vlad Ţepeş, transformat în "Contele Dracula" de Bram Stocker, venit pe lume, se pare, tot în cetatea transilvană.
Mezin al unei familii de saşi, Gunesch a emigrat în Germania imediat după căderea regimului Ceauşescu, în '90. N-avea 7 ani. Vîrsta fragedă la care a părăsit ţara şi faptul că ştia limba i-au permis să se integreze perfect în peisajul nemţesc.
La fotbal s-a dus imediat ce-a ajuns. Iar după ce şi-a făcut ucenicia în ligile inferioare, în 2001 a semnat primul contract profesionist, cu Alemannia Aachen. Avea 18 ani. La Mainz 05, Ralph a trăit altă premieră: debutul în Bundesliga. Dar marea lui iubire rămîne St. Pauli, în tricoul căreia e deja la al 7-lea sezon şi cu care s-a întors vara trecută în Bundesliga. Gazeta l-a contactat telefonic la Hamburg şi a obţinut un interviu în exclusivitate.
Speriat la casa lui Vlad Dracul
- Ralph, vorbim româneşte sau în germană?
- Româneşte nu mai ştiu mare lucru. Doar cîteva cuvinte uzuale. În familie, germana a fost baza întotdeauna. La fel, la grădiniţă şi în anul de şcoală pe care l-am prins în Sighişoara înainte de a părăsi ţara.
- Cum a fost cu plecarea?
- Fratele tatălui meu era deja în Germania, iar după Revoluţie ne-am dus şi noi. Evident, a contat mult şi nivelul de trai superior de aici.
- Ce-ţi mai aminteşti de România? De Sighişoara?
- Faptul că în drum spre şcoală mergeam prin dreptul casei în care se spune că s-a născut Vlad Dracul, pe care scriitorul Bram Stocker l-a transformat apoi în sîngerosul Conte Dracula. Treceam mereu pe sub o arcadă şi mă lua cu fiori la gîndul că mi-ar putea apărea în faţă vreun vampir.
- Ai mai fost de atunci în ţară?
- De vreo patru ori, prin '95 sau '96, cu părinţii, în concediu. Şi poate mai vin, pentru că de-acum am la cine trage. Bunicii mei emigraseră şi ei în '97, dar anul trecut au decis să se întoarcă în România. Îi înţeleg, în fond au trăit acolo vreo 50 de ani.
"Aş juca pentru România"
- Urmăreşti fotbalul nostru?
- Campionatul, nu. Dar sînt mare suporter al echipei naţionale. La Mondialul din 1994 mi-aduc aminte că stăteam împreună cu tatăl meu noaptea, tîrziu, ca să-i vedem pe Hagi, pe Gică Popescu şi pe Dorinel Munteanu. Foarte bună echipă!
- Pentru reprezentativa Germaniei n-ai jucat decît la nivel de juniori. Deci ai putea juca la noi. Ce-ai zice dacă într-o bună zi te-ar căuta selecţionerul Răzvan Lucescu?
- Ar fi o mare onoare pentru mine. M-aş bucura enorm să mi se ofere o asemenea şansă. Ştiu că Maximilian Nicu şi-a luat cetăţenia română pe cînd era la Hertha şi a jucat de cîteva ori pentru România.
Prieten cu Marius Niculae
- În 2007, cînd erai la Mainz, ai fost coleg cu Marius Niculae...
- Mi-a fost coechipier în returul campionatului. Ne-am înţeles foarte bine. Ieşeam de multe ori împreună. Şi după ce-a plecat am ţinut o vreme legătura.
- Vorbeşti şi cu alţi români care joacă în Germania?
- Nu. Am jucat însă împotriva lui Reghecampf şi a lui Sergiu Radu.
"Am condus Logan"
- Sankt Pauli a fost sponsorizat timp de un sezon de Dacia. Cum ţi s-a părut maşina?
- Am condus şi eu Logan. E OK. Dacă iei în considerare raportul preţ-calitate, aş
spune că merită. Oricum, eu cunosc şi vechile Dacii, de pe vremea lui Ceauşescu. Diferenţa e ca de la cer la pămînt.
"Fotbalul nu clădeşte caracterul, dar arată cine are caracter"
mottoul lui Ralph Gunesch, fotbalist neamţ de origine română
"La Sighişoara, în drum spre şcoală, treceam pe sub o arcadă în dreptul casei în care se spune că s-a născut Vlad Dracul şi mă lua cu fiori la gîndul că mi-ar putea apărea în faţă un vampir"
Ralph Gunesch, jucător la St. Pauli
13 meciuri a jucat Ralph Gunesch în prima ligă germană, în care nu a reuşit să marcheze nici un gol
Un jucător excentric la un club excentric. S-a dezbrăcat pe teren!
Întrebat cum e să joace pe un stadion, Millerntor, aflat în apropierea faimosului Reeperbahn, bulevardul damelor de consumaţie din Hamburg, Gunesch afirmă că "felinarele roşii n-au nici o influenţă asupra fotbalului. Fetele cu meseria lor, noi cu a noastră". Totuşi, în 2005, el a intrat pentru cîteva zeci de secunde în pielea acestora. Mai precis, a rămas gol puşcă în faţa tribunelor pline. "A fost un pariu făcut cu nişte coechipieri. Trebuia să-mi scot pe rînd tricoul, şortul, jambierele şi în final suspensorul, iar apoi să merg şi să-i salut pe suporteri. Am făcut-o şi ei mi-au plătit masa la restaurant vreme de un an", a povestit Gunesch (foto).
Sex în maşină
Ralph Gunesch (foto) a dezvăluit revistei "St. Pauli Nachrichten" că a făcut sex în fiecare dintre cele cinci maşini pe care le-a avut: "Prima oară a fost în Opelul Astra al mamei. Aveam 18 ani". Acum însă, nu-şi mai poate permite: "Am un Audi R8, e o maşină sport şi habitaclul nu oferă suficient loc pentru a te desfăşura".
FC ST. PAULI
O echipă cu totul deosebită
- se află în Sankt Pauli, cel mai rău famat cartier din Hamburg, foarte aproape de
Reeperbahn, zona "felinarelor roşii"
- emblema neoficială: capul de mort
- preşedinte în perioada 2002-2010 a fost Corny Litmann (58 de ani), un director de teatru homosexual
- pe stadionul Millerntor există o lojă superspecială; comenzile clienţilor vin cu un trenuleţ; sub fiecare scaun se află un dozator de bere
- în această lojă se dansează la bară după fiecare gol
- imnul echipei este Hells Bells, o melodie a trupei rock AC/DC
- are 11 milioane de fani în Germania
CARTE DE VIZITĂ
Data naşterii: 2 septembrie 1983 (Sighişoara)
Înălţime/greutate: 190 cm, 82 kg
Post: fundaş central
Cariera
2001-2003 – Alemania Aachen
2003-2006 – FC St. Pauli
2006-2007 – FSV Mainz
2007-prezent – FC St. Pauli
Cifre:
Bundesliga – 13 meciuri (0 goluri)
2.Bundesliga – 76 meciuri (1 gol)
Regionalliga – 86 de meciuri (3 goluri)
Ioan Ovidiu Sabău s-a „autodenunțat” după remiza cu Sepsi: „E adevărat că sunt pisălog”