GSP SPECIAL  »  SERIA NEAGRA  »  CARTE CU GAZETA

Gazeta Sporturilor vă oferă, miercuri, 23 martie, romanul poliţist "Ecouri de dincolo de moarte", de Johan Theorin » Trăieşte?

Autorul romanului
Autorul romanului "Ecouri de dincolo de moarte", Johan Theorin

Articol de - Publicat miercuri, 16 martie 2011 00:00 / Actualizat marti, 15 martie 2011 22:17

Seria Neagră continuă cu autorul suedez care a spulberat supremaţia "Millennium"

Se teme de case părăsite, nu ştie cum se vor termina poveştile sale cînd le începe. Şi totuşi, anul trecut, Johan Theorin i-a "suflat" compatriotului Stieg Larsson prestigiosul premiu internaţional "Golden Dagger", pentru roman poliţist.

Noua senzaţie suedeză
Supremaţia "Millennium" părea de nezdruncinat, iar Theorin se afla abia la al doilea roman. "Camera lui întunecată", cu fantome şi crime, a învins în competiţie cu al treilea volum al seriei lui Larsson, "Castelul din nori s-a sfărîmat". Cei 1150 de euro, cît primeşte cîştigătorul, nu reprezintă o sumă impresionantă. Surpriza însă a fost uriaşă.

Puzzle-ul disperării
Primul roman al lui Theorin, "Ecouri de dincolo de moarte", primise "Golden Dagger" pentru debut. A fost tradus şi publicat în 20 de ţări şi a inaugurat triumfal ceea ce Theorin a numit "Cvartetul Oland". Este vorba de o serie de patru romane, a căror acţiune se desfăşoară pe o insulă din Marea Baltică.

În "Ecouri de dincolo de moarte", un copil dispare fără urmă pe insula Oland. După 20 de ani, mama lui, Julia, primeşte un colet cu una dintre sandalele purtate de fiul ei, în ultima zi cînd a fost văzut. Coletul o determină pe mamă să revină pe insulă, să reînceapă căutările, alături de tatăl ei, Gerlof, un bătrîn marinar.

Pe măsură ce piesele din puzzle se adună, cazul băieţelului dispărut se leagă de cazul unui criminal în serie, fugit de pe insulă cu ani în urmă. Căpitanul Gerlof, al cărui model e bunicul autorului, e convins că nepotul lui trăieşte, Julia vrea să afle, cu orice preţ, adevărul despre ziua de septembrie în care i-a dispărut fiul.

Insula-fantomă
Criminalul în serie din roman e unul dintre personajele favorite ale lui Theorin: "La primele pagini, îl detestam, dar pe măsură ce avansam cu scrisul, începea să-mi fie milă de el".

Personajul principal este însă Insula Oland, care există în realitate, pe coasta estică a Suediei. Acolo a ascultat Theorin, în copilărie, primele poveşti cu fantome. "Insula asta are o dublă personalitate", crede scriitorul. "Vara, vin 200.000 de turişti. Familia regală are o casă de vacanţă aici. În restul anului, e o insulă-fantomă, aproape nelocuită".

De la basme la jocuri video
De formaţie jurnalist, la fel ca Stieg Larsson, Theorin şi-a făcut mîna cu scenarii pentru jocuri video şi povestiri horror. "Îi las pe cititori să decidă singuri dacă există sau nu fantome", declara autorul suedez, pe site-ul personal.

Gazeta Sporturilor vă invită, miercuri, 23 martie, să vizitaţi misterioasa insulă a lui Johan Theorin, un loc unic şi straniu unde se aud "Ecouri de dincolo de moarte". E un roman care arată, printre altele, de ce e bine să avem grijă ce poveşti le spunem copiilor. Cînd era mic, bunicii îi spuneau lui Theorin că morţii se întorc de Crăciun, să petreacă alături de cei vii.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează