Articol de Oana Duşmănescu - Publicat marti, 22 martie 2011 00:00 / Actualizat marti, 22 martie 2011 13:09
O minge de piele în vîrstă de aproape 100 de ani este obiect istoric. Ea a "trăit" în timpul Primului Război Mondial şi a fost restaurată de curînd, după ce a fost găsită zăcînd uitată într-o valiză veche.
Trupele de infanterie (British Irish Rifles) au jucat fotbal cu această minge în timp ce avansau pe teritoriul neocupat. Soldaţii englezi au driblat şi au pasat mingea aceasta cînd s-au aflat în luptă la Loos (Franţa), în 1915, una dintre marile ofensive britanice de pe Frontul de Vest .
Se povesteşte că iniţial au existat 6 mingi ce aparţineau soldaţilor, care se destindeau jucînd, din cînd în cînd, o partidă de fotbal. Considerînd că mingile îi distrag pe soldaţi, comandantul batalionului a împuşcat cinci dintre ele. Cea de-a şasea a scăpat prin bunăvoinţa sergentului Frank Edwards, care a dezumflat-o, a invelit-o într-o tunică şi a umflat-o apoi cu propria suflare, fiind acoperit de camarazi.
Cînd lucrurile se destindeau, Edwards scotea mingea şi soldaţii încingeau iar miuţa. Mingea a rezistat eroic pînă a sfîrşit tragic într-un gard de sîrmă ghimpată. După devastatoarea luptă de la Loos, care a făcurt 50.000 de victime în tabăra engleză, mingea a fost recuperată de pe cîmpul de bătălie şi dusă înapoi în Marea Britanie.
Devenită legendă printre infanteriştii de pe insulă, ea a fost expusă la un muzeu militar pînă acum 50 de ani, apoi, din nou dezumflată, a fost aruncată într-o ladă. Acum experţii au restaurat-o, dar spun că starea ei de degradare este avansată.
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat