Articol de Oana Duşmănescu - Publicat miercuri, 13 aprilie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 13 aprilie 2011 14:43
Sud-africana Caster Semenya, campioană mondială la 800 de metri în 2009, şi întrebarea "E fată sau băiat?" stau la originea schimbărilor din cadrul regulamentului Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF).
Aceste noi reguli privesc interzicerea sau acceptarea participării la competiţiile feminine a fetelor care suferă de hiperandrogenism. Există femei al căror corp produce androgeni, mai ales testosteron, în exces. Semenya (20 de ani) este hermafrodită. Acum doi ani, sud-africanca a cîştigat aurul mondial la Berlin, dar de atunci a fost suspendată în mod repetat deoarece a fugit de experţii medicali IAAF, care au dorit să-i măsoare nivelul de testosteron din organism. Pe 6 iulie 2010 a fost lăsată să revină în competiţii.
Noul regulament se va aplica începînd cu 1 mai. Întrecerile atletice vor continua să fie împărţite în probe feminine şi masculine, admiţîndu-se că este o diferenţă care se reflectă în performanţele celor două sexe şi care se datorează, în primul rînd, nivelului crescut de hormoni androgeni la bărbaţi.
Nu au voie să refuze testarea hormonală
Astfel, o femeie cu hiperandrogenism va putea concura într-o probă feminină numai dacă nivelul de androgeni produs de trupul său se află sub acela produs de corpul unui bărbat. O altă condiţie ar fi ca medicii să demonstreze că, deşi concurenta are cantitate mare de testosteron, aceasta nu îi poate îmbunătăţi performanţa în concurs, deoarece corpul sportivei este rezistent la androgeni. În cazurile în care sexualitatea unei sportive este incertă, un grup de medici va efectua analizele necesare soluţionării cazului. Orice atletă care va refuza sau care va pica testarea hormonală nu va putea participa la competiţia feminină.
Imediat după ce Semenya a învins la Mondialele din 2009, publicaţia australiană Sydney Morning Herald Tribune a scris că atleta este hermafrodită. Atleta are atît organe genitale feminine, cît şi masculine. Semenya nu are ovare, ci testicule interne, care produc testosteron şi în consecinţă îi conferă un avantaj. "Este vorba de o problemă medicală şi nu de un caz de dopaj deliberat. Nu există o anulare a rezultatelor sportivilor în cazuri de acest fel", a anunţa atunci Nick Davies, purtătorul de cuvînt al IAAF.
Excesul de androgeni este cea mai frecventă tulburare endocrină la femei. Caracterizat de producerea în exces de androgeni de către glandele adrenale, ovare sau ţesut adipos, excesul androgenic poate rezulta şi prin sensibilitatea crescută periferică la androgeni. Excesul de androgeni afectează diferite ţesuturi şi organe, determinînd condiţii clinice variind de la acnee la hirsutism pînă la adevărata virilizare.
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!