Articol de GSP - Publicat luni, 23 mai 2011 00:00 / Actualizat luni, 23 mai 2011 18:46
Londra a găzduit, între 16 şi 19 mai, un Seminar UEFA avînd ca subiect dezvoltarea fotbalului feminin. Au participat delegaţii din România, Suedia, Moldova şi Anglia.
"Ne-am întors cu gîndul să implementăm modelul britanic şi la noi. În Anglia sînt legitimate 150.000 de fete. Liga feminină este condusă de foste jucătoare care n-au împlinit încă 30 de ani. S-a organizat o Superligă cu 8 echipe, există naţionale de junioare la toate categoriile de vîrstă, s-au înfiinţat Centre de Excelenţă, au parteneriate cu şcolile", a declarat Alin Cioban, care a fost ales pe 27 aprilie preşedintele Comisiei de fotbal feminin a FRF.
Negociere cu Mircea Sandu
Inspirat de discuţiile de la Londra, Cioban îi va propune preşedintelui Mircea Sandu, înaintea finalei de Cupă de la Braşov, un alt model de organizare a competiţiei interne. Se doreşte înfiinţarea unei Superligi cu 8 echipe. Liga secundă va avea trei serii a cîte 6 echipe, numărul formaţiilor urmînd să crească în timp la 12. "Vrem să existe un an de tranziţie. Prima ligă are acum 13 echipe. La început să existe o ligă secundă cu 8 echipe.
Aşteptăm sprijinul FRF, vrem să se implice şi AJF-urile, vom stabili parteneriate cu Ministerul Învăţămîntului pentru a putea lărgi aria de selecţie. Contăm şi pe sprijinul doamnei Dobrin, care ne va ajuta să promovăm proiectele noastre. Numele de Dobrin este
o garanţie pentru pasiunea de a juca fotbal, pentru spectacol", a continuat Alin Cioban.
Care e avantajul unei Superligi? "Creşterea valorică a competiţiei. Vom avea patru meciuri Olimpia Cluj - Tg. Mureş într-un an, plus întîlnirea din Cupă. N-ar mai fi multe meciuri cu scoruri mari. S-ar crea emulaţie", a explicat Albon.
Anglia a rezolvat şi problema sportivelor care abandonau performanţa în jurul vîrstei de 23 de ani, pentru a-şi căuta de lucru. "Federaţia împreună cu cluburile asigură contractele sportivelor. Federaţia oferă maximum 70.000 de euro unui club. Dacă o echipă are doar 50.000 de euro buget, primeşte 50.000 de euro. Aşa că au interesul să ajungă la plafonul de 70.000 de euro. România are, cred, selecţionata cu cea mai mică medie de vîrstă din Europa", a încheiat Albon.
100.000 de euro este suma pe care o va aloca FRF anul viitor fotbalului feminin, cu 20.000 de euro mai mult decît în acest sezon
5.000 de echipe cu fete sub 15 ani există în Anglia
450 de fete sînt legitimate în România
Cum au făcut audienţă
Pentru a evita concurenţa cu fotbalul masculin, partidele din Superliga engleză au fost programate marţea, iar campionatul se desfăşoară în perioada aprilie-septembrie. Astfel, s-a găsit mai uşor o televiziune care să preia meciurile şi să crească apetitul publicului. "Interesul a crescut substanţial, finala Cupei a fost urmărită de 3,8 milioane de telespectatori. Au tehnicieni specializaţi pentru copii şi fete. Sînt antrenori care-i învaţă doar
să lovească mingea corect. Suedezii ne-au prezentat un DVD după care lucrează toţi tehnicienii lor. Îţi arată ce trebuie să-l înveţi pe un copil de 10 ani, ce trebuie să ştie unul de 12 ani", a spus Mirel Albon, seleţionerul loturilor de junioare.
Amicale cu Ghana la Cluj?
Naţionala U20 a Ghanei şi-a exprimat intenţia de a disputa două meciuri de verificare la Cluj în luna iulie, cu echipa locală Olimpia şi cu naţionala U19. "Se pregătesc pentru calificările la Olimpiadă, ce vor avea loc în septembrie. Să vedem dacă vom reuşi să
organizăm partidele la Cluj, dacă facem rost de bugetul necesar", a declarat Mirel Albon, managerul general al Olimpiei Cluj, liderul campionatului intern.